kismamáknak, kispapáknak, anyukáknak, apukáknak...és az egész családnak
Az oldal megtekintéséhez minimálisan 1024x768-as felbontás javasolt!


Honnan tudom, hogy fogzik?

Babaápolás  vedonoblog.hu RSS Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on Megosztás a Twitter-en Google könyvjelző Digg del.icio.us

A fogzás igencsak meghatározza a csecsemőket gondozó, kisgyermekeket nevelő anyák mindennapjait, hiszen a tejfogak már egészen kis csecsemőkorban törnek előre és 3 éves korig összesen 20 fogacskát várunk. A fogzás és a front az a két jelenség, amit könnyen rá tudunk fogni a gyermekünk nyugtalan, nyűgös időszakaira, de egyáltalán nem biztos, hogy épp fogzik, vagy időváltozás van kilátásban, hanem lehet egyszerűen rossz napja, vagy fáradtabb, vagy épp intenzívebb fejlődési ugráson megy keresztül, és még sorolhatnánk a többi okot. Gondoljunk bele, hogy mi sem vagyunk minden nap fittek, üdék és fiatalosak (sajnos :-)), és még se keressük az okát. De honnan tudjuk, hogy valóban fogzik, és hogyan tudjuk csökkenteni a fogzás okozta kellemetlen tüneteket?


A fogzás első tünetei akár már 2-3 hónaposan is megjelenhetnek, de jellemzően 4-5 hónapos korban mutatja meg első konkrét jeleit. Átlagosan fél éves kor körül bújnak elő az elsők, de előfordulhat az is, hogy akár 2-3 hónaposan, vagy 13-15 hónaposan kocogtathatjuk meg a legelsőt. Általában először a középső alsó metszőfogak, majd a felsők jelennek meg és aztán a többi, jellemzően szépen sorban hátrafelé.


A fogzás legjellemzőbb tünetei:
- erősen nyálzik, gyakran előkét is ajánlatos hordani, hogy ne ázzon át a ruhája, ne kelljen állandóan öltöztetni, illetve buborékot tud fújni
- állandóan rágna, mindent töm a szájába, de leginkább az öklét harapdálja, hiszen az mindig kéznél van
- napközben nagyon nyűgös, nehéz őt jókedvre deríteni
- étvágytalan: jóval kevesebbet eszik, mint szokott, vagy amit eddig nagyon kedvelt, azt most nem fogadja el
- hőemelkedése van: 38 fok felett már betegség is lehet a háttérben
- folyik az orra, jellemzően néhány napig szívni is kell
- hígabb, gyakoribb a széklete, akár 5-6-szor is egy nap
- duzzadt, hepe-hupás, pirosas a fogínye, és ha ráharap valamire, hirtelen felsír
- éjszaka akár óránként sír fel fájdalmasan


A fogzás természetesen addig tart, amíg a 20 tejfog ki nem bújik, de ez nem azt jelenti, hogy szünet nélkül folyamatosan. Általában amikor a fogínyben mozgolódik, tör előre, akkor jelentkeznek a fenti tünetek. Egy ilyen periódus általában maximum 2-3 hétig tart. Nem a fogzási panaszok alatt töri át az íny felszínét, hanem utána kocogtathatjuk meg a fogacskát, ha már a tünetek megszűntek. Tehát ez azt jelenti, hogy többször jelentkezhet a fogzási fájdalom, de lehet, hogy csak hónapok múltán jelenik meg a fog.
Fontos tudnotok azt is, hogy a fogzás egy teljesen természetes folyamat, mi is átestünk rajta, sőt szerencsére emlékeink sincsenek róla, bár a felnőttkori bölcsességfogak megjelenéséről tudnánk mesélni. Tehát hagyjuk egy kicsit az immunrendszerét is dolgozni, egy-egy tünetnél még ne nyúljunk a készítményekhez, mert nincs rá szükség. Természetesen, ha a fenti tünetekből akár 3-4 is jelen van, vagy vigasztalhatatlanul sír, vagy már nem bírjuk az éjszakázást, akkor mindenképpen enyhítsük a fájdalmát. Hogyan? Mivel?


- Rágóka, vagy egyéb puha műanyag rágható játék
- Kicsi frottír törülköző vagy textil pelenka csücske bevizezve
- Tiszta ujjunkkal masszírozzuk meg a fogínyét, meg fog könnyebbülni, mert ilyenkor viszket is neki
- Alma, répa, kiflivég, kenyérhéj rágcsálni
- Dentinox gél (enyhén zsibbaszt), Dologél (gyógynövény tartalmú), Gengigél – sajnos ezek csak néhány percig hatnak
- Chamomilla ch15 bogyók vagy Viburcol kúp
- Panadol Baby szirup, ha már nagyon szenved, és semmi nem hat

Címkék:babaápolás

Új hozzászólás   9 hozzászólás

1  Krilla 2009-12-01  00:59

Ez tetszik:).
Nálunk akkor kezdődtek a gondok,mikor még nem igazán tudott rendesen fogni-emelni a gyermek,hiába volt hűtőrágórája is.(De valahogy sosem használta a rágókákat.Mostanában tömköd dolgokat a szájába,2 és fél évesen,eddig nem))Van forgalomban többféle nyeles kis fejű rágóka,általában tanuló fogkefe szett részeként,nálunk ez vált be,mert könnyű volt megfogni és bekapni is 2-3 hónaposan is.(Igen,egyszer belecsapott vele a szemébe sajnos,mikor más volt vele,de soha többet,utána nem kapálózott vele annyira sosem)Valamint ha annyira nagy volt a baj,hogy a szopi sem ment,akkor a kivasalt,forralt vízzel áztatott,cigiszerűen összesodorva fagyasztott zsebkendő.Mikor kivettem,1-2 perc után adtam csak oda,nem tudom nem volt-e túl hideg,de kicsit rágcsálta és jobban lett,míg a sima vizes csücskök nem hatottak sehogy a fájdalmára sajnos.
Azt kiemelném(bocsi)hogy a Dentinox és társai sajnos csak kb.napi 3x ajánlottak,akárcsak a jóval olcsóbb gyógyszertári Anaesthetica folyadék(lehet nem jól írtam).A teljesség miatt a Panadol után írnék más fájdalomcsillapítókat is,amik hasonló hatásúak.(Nálunk pöttyösödést okozott,Nurofeneztünk,de szerintem további fajták is vannak talán)Egy kérdésem lenne:Germicid vagy Germicid-c ajánlott-e fogzáshoz?Én sosem adtam,mert nem mertem,csak nézegettem a hűtőben,mert oltások előtt meg kellett venni.
Illetve a papaverines gyógyszertári kúp adható-e fogzásban,ha valakinek épp az van otthon?
Nagyon sajnálom viszont,hogy a mi fogzásunk idején a chamomilláról és Viburcolról nem is hallottam(pedig nem volt annyira régen)pedig sokaknak bevált.Én azért a 2-3 hónaposnak nem adtam volna kiflivéget még semmiképp.
Homor Márta 2009-12-02  14:58

Igen, a tanuló fogkefe szett nem rossz ötlet, sőt, de csak felügyelettel. Az én gyermekem gyakran ledugja a torkán, és öklendezik tőle.
A Dentinox gélt naponta maximum háromszor lehet használni, és csak 3-4 hónapos kortól.
Lehet Germicid C kúpot és Nurofent is adni, ha nem válik be, vagy nincs otthon Panadol. Papaverines kúpot nem ajánlott. Újra hangsúlyozom, hogy a fogzás egy teljesen természetes folyamat, nem egy akut sürgősségi ellátás. Fontos, hogy hagyjuk a szervezetét, immunrendszerét is dolgozni, nem célszerű rögtön gyógyszerhez nyúlni. Ha már arra van szükség, lehetséges, hogy nem is fogzás, hanem betegség áll a háttérben.
2  Berkeczi 2010-07-26  14:42

Kedves Martika! egyetertek...nem tartom jonak a gyogyszerek megoldasaval kezelni a fogzast...Turelem ..kitartast...sok odafigyelest...szeretetet kivan a gyermek....a ragokak ...tiszta kezzzel simogatni inyecskejet...super...koszonom ... szep napot B.Maria
3  Berkeczi 2010-07-26  14:42

Kedves Martika! egyetertek...nem tartom jonak a gyogyszerek megoldasaval kezelni a fogzast...Turelem ..kitartast...sok odafigyelest...szeretetet kivan a gyermek....a ragokak ...tiszta kezzzel simogatni inyecskejet...super...koszonom ... szep napot B.Maria
4  Moncsi 2010-11-12  08:41

Szia Márti! Ismét a segítségedet szeretném kérni, fia most lett 222 2honapos, nagyon jól evő 150-200 között eszik, de ennek ellenére már napok óta ha megeszi az adagját, utána 1-2 percen belül elkezdi az öklét csócsálni, volt, hogy megpróbáltam visszatenni a cicire, de nem igazán szopizott. Elképzelhető már most, hogy a fogínye viszket, ha igen hogyan tudok neki segíteni, vagy talán nem elég neki az anyatej? Köszönöm válaszod: Móni
Homor Márta 2010-11-15  21:44

Kedves Moncsi!
Ilyen mennyiség után már biztos, hogy nem éhes, valóban a fogzás állhat a háttérben, ami már ebben a korban is teljesen természetes. A fogíny kiszélesedése miatti viszketés kellemetlenséget okozhat. Ha nem nyűgös, teendő nincs. De segíteni úgy tudsz neki, hogy néha az ujjaddal gyengén átmasszírozod, vagy lassan a kezébe adhatsz egy bevizezett kis törülköző, vagy textilpelenka csücskét, hogy hadd rágcsálja.

5  Adri 2011-02-13  21:45

Kedves Márti!
A fiam 1750g 45cm-el született 37hétre.Ma elmult 2 hónapos, és már 3800g, 7x90 ml eszik.Kizárólag anyatejet kapott kb 6 hetes koráig, utánna lassan apadni kezdett a tejem és Milumil HA Start Optima tápszeres hozzátáplálást kap.Mára sajnos már csak tápszert eszik.Találtunk idöközben egy másik tépszert, nem HA, ellenörzött bio alapanyagokból készült és nem utolsó sorban izlik is a fiamnak, nincs töle semmi baja(1-1 adagot kapott még csak)- ez a Babylove 1-es.
Kérdésem a következö: Meddig kell HA tápszert ennie a kicsinek? Mi idnokolja azt,hogy hipoallergén tápszert egyen?Tudtunk szerint Mi nem vagunk allergiások semmire a férjemmel.
Válaszodat megköszönve, sikeres munkát és szép napot kivánunk!
Homor Márta 2011-02-17  20:58

Kedves Adri!
Csecsemőkorban a leggyakrabban a tehéntej fehérjéje okoz allergiát. A hipoallergén tápszerekben ez a fehérje olyan formában van jelen, ami ilyen módon nem veszélyes a csecsemőkre. Ezért legalább addig javasolt a hipoallergén tápszer adagolása, amíg nem kap a baba tejterméket. Én mindenképpen inkább a HA tápszert ajánlanám, már csak ez előzmények miatt is, továbbá javasolnám, hogy a tápszerváltásról a gyermekorvos véleményét is kérjétek ki.
6  Joe 2013-09-05  15:20

Kedves Márti!
A pici babánk 2013.07.16-én született. És már most elég nyűgöske lehetséges h a fogzás miatt? Mert a tünetek azt igazolják. Mindenféléket olvastunk párommal a neten. Ki lehet tapintani? Válaszod Köszönöm. Krisztián & Alexandra
A hozzászóláshoz kérem add meg az e-mail címedet!

E-mail:   


 Keresés a cikkekben