kismamáknak, kispapáknak, anyukáknak, apukáknak...és az egész családnak
Az oldal megtekintéséhez minimálisan 1024x768-as felbontás javasolt!


Tejben-vajban

Babaápolás  vedonoblog.hu RSS Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on Megosztás a Twitter-en Google könyvjelző Digg del.icio.us
Az esti rutin szokott talán a leghosszabb lenni, ha a babaápolási teendőinket nézzük. Mi minden vár ránk este, mi mindenre kell gondolni, hogyan érdemes végigcsinálni? Ez a téma most elsősorban az újszülöttes szülőket érinti, de a rutinosak is biztosan tudnak szemezgetni, ötleteket gyűjteni belőle. Előkészítés, olajozás, fürdetés, hogy is van ez?

Sokszor kérdezték tőlem, hogy mikor érdemes fürdetni? Pontos időpontja nincsen, de a babáknak az éjszakai alvás előtt mindenképpen egy felfrissülést okoz, és fontos része a napirendnek is, így ha este 6 és 8 között sikerül az etetések között megejteni, az nagyon ideális. A fürdetés előtt érdemes mindent előkészíteni, hogy utána a babát egy pillanatra se kelljen magára hagyni, és ne kelljen kapkodni.

A fürdetést az olajozás előzi meg. Az olajozás nagyon fontos a bababőr ápolása szempontjából. Érzékeny és vékony még a bőrréteg a testfelületükön, mindenféle külső hatásra könnyen kialakulhatnak negatív változások. A hajlatok területén, főleg a nyaknál, alig szellőzik a bőr, ezeken a területeken az olaj tökéletesen ápol, nem fog bepállni a bőr, nem lesz száraz tapintatú. Az olajozást fentről lefele haladva végezzétek: fül mögött, nyak körbe, picit hátra tartva a baba fejét alaposan, ujjak között, hónalj, csukló, könyök, köldök, ha már nincs ott a csonk, lágyékhajlat, térd, boka. Ne higgyétek, hogy ez időigényes, nem kell sokat pepecselni vele, és a babák pont azt szeretik, ha simogatják őket, de nem túl hosszú ideig, mert az elfárasztja őket. Az olajat vagy az ujjunkra, vagy fültisztító pálcára, vagy vattapamacsra célszerű tenni. Még egy fontos kérdés, hogy milyen olajat érdemes használni? A gyermekorvos által felírt A-vitaminos olaj az egyik legjobb, mert a sima gyógyszertári napraforgó olaj, az általában az, amit a boltban is megveszel a sütéshez. Még ajánlani tudom az extraszűz oliva olajat, ami nagyon sokáig elég, és kitűnő a hatása. Ezután jöhet a fürdetés.

A fürdővíz hőmérséklete 37-38 fokon ideális, és maximum 10 centi magasra, újszülöttnél elég, ha csak 5 cm magasra töltjük a kádat. Kezdetekben, míg nagyon érzékeny a bőre, gyógyszertári mosakodókrémet használjatok, amit a bőrgyógyászok véleménye szerint a baba bőrére kell kenni, de én azt tanácsolom, hogy a vízbe tegyétek, az is legalább olyan jó hatású, mert nagyon csúszik. A babát úgy kell tartani, hogy a feje a bal csuklódon feküdjön, a bal kezetekkel pedig a bal vállát fogjátok körbe három ujjal. Ez így a legbiztonságosabb. Jobb kézzel pedig lehet mosni a fejétől a talpáig. Amíg a köldökcsonk nem esett le, vigyázni kell, hogy azt ne érje víz, és addig ne fürdessétek hason. A törülközésnél óvatosan itassátok fel a vizet. Jó pancsolást!
Címkék:babaápolás

Új hozzászólás   4 hozzászólás

1  Timcsa 2009-08-04  10:39

Mennyi idős koráig kell olajozgatni a babát? Meddig célszerű használni a fürdető krémet? Én nem olajoztam sohasem a kisbabámat, viszont fürdés után mindig jól bekrémeztem a gyerekorvos által felírt krémmel, amit recept nélkül is lehet kapni egyébként. Az olajat csak a fejére használtam amikor koszmó jelent meg annak felpuhítására, azt is 1*. Nekem valahogy az olaj nem volt szimpatikus.
Homor Márta 2009-08-04  15:59

Kedves Timcsa! Köszönöm a kérdésedet. Ne tévesszen meg, amit írtam, biztosan jól tetted, hogy az orvos által felírt krémmel kented, mert ugyanúgy tökéletesen ápolja a bőrt. Tudnod kell, hogy minden orvos ugyanazt szeretné, vagyishogy a baba bőre szép legyen. Viszont gyakran előfordulnak apró különbségek az ajánlásokban, bevált szokásokban, de a lényeg, hogy mindegyik ugyanolyan hasznos. Azon kívül vannak érzékenyebb bőrű babák, és vannak, akik kevésbé, így van olyan baba is, akinek semmire sem lenne szüksége, de jobb bármilyen problémát megelőzni, mint utána küzdelmesen kezelni. Az olaj szuper jól puhítja a bőrt, és általánosan védi elsősorban a hajlatok területét. Az olajozást 3-4 hónapos korig mindenképpen célszerű alkalmazni, utána elég akkor és ott, ahol szárazabb a bőre. A fürdető krémre sincs recept, de az biztos, hogy a legjobb, a legolcsóbb és legegészségesebb a bőrének, így akármeddig használható. Egy éves kor után már nagyon szokták élvezni a babák a pancsolást, különösen izgalmas, ha habzik a víz, így ha rendben van a bőre, nyugodtan kipróbálhattok valamilyen szenzitív babahabfürdőt.
2  Lujza 2010-03-03  13:32

Kedves Márta! A kérdés talán fura, bár szerintem másnak is gondot okoz. Az esti fürdetéssel nincs gond, én olajozok, a férjem fürdet, összedolgozunk. Van azonban egy problémás pont: a hónalj olajozása. Kislányom négy hónapos, és még mindig nem jöttem rá, hogyan vehetném rá, hogy felemelje a kezét. Minden este több perces könyörgés, majd feszegetés van műsoron, hogy be tudjam olajozni. Félek, előbb utóbb sérülés lesz a vége, mert tudjuk milyen erős egy kisbaba :-) Nincs valami jó tipp, hogyan vehetném rá, hogy ne szorítsa le a karját ennyire? Van valami trükkje, vagy ez van, és kész? Előre is köszönöm, üdv: Pinczésné
Homor Márta 2010-03-04  21:24

Kedves Lujza! Valóban nincs egyedül ezzel a "problémával", szerintem nem nagyon van olyan anyuka, aki az ellenkezőjéről tudna beszámolni. :-) Nekem az vált be, hogy vagy puszilgatom a hasát, vagy énekelek neki. Mindkettő ellazítja. Az is jó, ha a fürdőkádba téve olajozza a hónalját. Egyébként pedig, ha szép a bőre, 4 hónapos kor után már nem szükséges olajozni...

A hozzászóláshoz kérem add meg az e-mail címedet!

E-mail:   


 Keresés a cikkekben