kismamáknak, kispapáknak, anyukáknak, apukáknak...és az egész családnak
Az oldal megtekintéséhez minimálisan 1024x768-as felbontás javasolt!


Áldás vagy teher?

Babát várunk!  vedonoblog.hu RSS Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on Megosztás a Twitter-en Google könyvjelző Digg del.icio.us
Pozitiv lett a teszt! Mi volt az első gondolatod? Sokan várják, tervezik, van aki „véletlenül” kapja a gyermeket. Mindenképpen áldás, a legszebb ajándék, csak az a kérdés mi hogy állunk hozzá, hogyan éljük meg, hogy és mikor érint minket a hír; a születendő csöppség mit sem tehet róla, hogy megfogant. Általában az elején mindenki megijed, az is aki tervezte, és az is aki nem, mert ilyenkor éljük meg először a szülői felelősség igen nagy súlyát. Biztos, hogy úgy tudunk neki örülni igazán, ha felkészülünk az érkezésére a lehetőségeink szerint. Mind a testi, mind a lelki felkészülés csökkenti a várandósság normális menetére ható negatív tényezőket. Mik ezek?


Jó, ha van egy biztos családi háttér, egy szerető férj, partner, akivel lehet beszélgetni erről a témáról, ki mit szeretne, hogyan szeretné, közös döntéshozás, együtt tervezés. A felkészülés optimális ideje 3-6 hónap. Segít, ha odafigyelünk önmagunkra, táplálkozás, mozgás, abbahagyjuk a dohányzást, az alkohol fogyasztást, elkezdjük a magzatvédő vitamin szedését, amivel súlyos fejlődési rendellenességeket előzhetünk meg. Ha lehet dolgozzunk kevesebbet, és pihenjünk többet.
Ha mégsem tudunk ilyen módon felkészülni, mert „váratlanul” kopogtat, hogyan tudjuk mégis elfogadni, szeretni őt, vagy mit tudunk tenni, hogy boldog életet biztosítsunk számára. Ne kapkodjunk, gondolkodjunk, mert egy új életről van szó. Beszélgessünk, ha a gyermek apja nincs mellettünk, keressünk valakit, akiben megbízunk, akire számíthatunk. Vannak segítő szervezetek, alapítványok is, ha úgy érezzük, hogy nagyon egyedül maradtunk. Melyek ezek?
Szólj hozzá!

Új hozzászólás   8 hozzászólás

1  Szilvia003 2010-01-21  09:44

Kedves Márta! Azzal a kérdéssel fordulok hozzád,hogy 36 évesen érdemes e még gyermeket szülni.A párom 38 éves elvált (ahogy én is),neki van 2 gyereke (17,14évesek).Minden hétvégén nálunk vannak párórát,és jól telnek ezek az idők.Nincs vita veszekedés,kiméljük a gyerekeket a válás utáni hercehurcától.Én szeretnék babát a páromtól,de ő nem akar,mert neki elég a 2 saját.Pár hete e miatt nagyon magam alatt vagyok.Nincs kedvem semmihez, nem örülök semminek,alig mosolygok,de ez sem hatja meg a párom.Probáltam neki küldeni babás fotókat,hogy ilyet szertnék,nem hatott rá inkább jól letolt,hogy miért hittem ,hogy e miatt meg gondolja magát.Azt mondja nyugodjak ebbe bele,és fogjam fel ugy ,mintha nem lehetne gyerekem,de az is ugyan igy kikészitene.Ismerösök azt mondják haggyam el,és keressek olyat aki akar még ilyenkorban babát tőlem.Mit tehetnék ilyen helyzetben?
Homor Márta 2010-01-22  21:40

Kedves Szilvia!
Mivel a saját életedről van szó, azt tanácsolnám, gondold át és rangsorold, melyek a legfontosabb értékek a számodra, milyen elképzeléseid, vágyaid vannak, mi az, ami boldoggá tenne, és aszerint próbálj meg dönteni. A babázásról még semmiképpen nem csúsztál le…. :-)

2  Vercsi 2010-03-18  13:13

Kedves Márta!
Ma voltam ultrahangon 31 hét 1. napjánál tartok.Súlybecslésként 1900 grammot írtak a papírra, ez nem túl sok?
Fórumokon, könyvekben 1,5 kiló körüli értéket olvastam.Mennyire lehet hinni ennek a becslésnek?
Mondjuk a ciklusom elég hosszú, a teherbeesés időpontja sem volt jól behatárolható, az 1. orvos 1 héttel idősebbnek mondta a terhességet az ő ultrahangjával, mint a kórházival.
köszönöm
Vera
Homor Márta 2010-03-19  20:46

Kedves Vercsi! Mindenekelőtt megnyugtatásként, az én megbízható szakmai táblázatomban a 31. hétre 1800 g körül kell lennie egy magzatnak. :-) Szóval biztos, hogy minden rendben! Teljesen jól látod, nagyon sokat számíthat a ciklus rendszeressége és a fogantatás időpontja. Tehát valószínűleg ez azt jelenti, hogy már kicsit érettebb, nagyobb a baba, de az sose baj. A magzat súlyát pedig nagyon nehéz pontosan meghatározni. Találkoztam már olyan esettel is, hogy a születési súlyát a babának a szülést megelőző napon fél kg-val kevesebbre becsülték….
3  Vercsi 2010-03-19  22:08

Kedves Márta!
Köszönöm a gyors választ!
Sajnos lenne egy másik is,ami ma adódott.
Férjem ma azzal a hírrel jött haza, hogy skarlátos gyerekek vannak az óvodában, egyikük a lányom csoportjába jár.A férjem elfutott a gyerekorvoshoz, mintát vettek a torkából.
A neten többféle információt találtam, hogy meddig lappang stb.
A kérdésem az lenne, hogy ha még lappang esetleg a gyereknél, a kenetben biztosan kimutatható-e?Vagy ha "túl korán" vettek mintát és még nem szaporodott el benne a baktérium, csak később lenne-e kimutatható és tévesen lesz negatív?
Biztos, hogy ha elkapta a kisgyerek egyértelműen kiderül?Mert azt olvastam, hogy van akinél nem egyértelmű a fertőzés pl. nem nagyon van kiütés, málna-nyelv.2-3 napja fáj a torkom, néha hőemelkedésem van.
Én mit tegyek,mennyire kell aggódnom?
Köszönöm
Vera
Homor Márta 2010-03-20  23:00

Kedves Vercsi!
A skarlát lappangási ideje 2-5 nap, nagyon rövid idő. A torokváladék vétel emiatt nem túl megbízható, mert mire megérkezik az eredmény, már lehet, hogy ki is jön a betegség. A betegséget megelőzni nem lehet, viszont megbízhatóan gyógyítani antibiotikummal igen. Attól még, hogy a kislányotok csoportjában van skarlátos, egyáltalán nem biztos, hogy ő is elkapja/elkapta. Mindenesetre, ha egészséges is marad, reméljük, 8 napig ne menjen oviba.
Neked pedig vitamint kellene szedni, legjobb a kismamavitamin, és torokfertőtlenítésre lehet Lizozim tablettát szopogatni, illetve nagyon jó a Salvus víz gargalizálásra. Mindkettő kapható vény nélkül a patikában. Nem valószínű hogy nálad arra van gyanú, hiszen a skarlát a tünetmentes lappangási idő után hirtelen magas lázzal, hányással, hasi fájdalmakkal kezdődik, és csak utána jön a torokfájás, nyelési fájdalom, kiütés stb.
4  Liviaa 2010-06-17  18:37

Tisztelt vedono, eleg nehez dontes elott allok, teherbeestem, de egyedul maradtam.. nem szeretnem elvetetni a babat, de egyeul nem tudom nevelni, nincs meg a megfelelo anyagi hatter, esetleg tudna segiteni, milyen lehetosegeim vannak? koszonom
Homor Márta 2010-06-19  22:20


Kedves Livia!
Most valóban nehéz helyzetben van, megértem az aggodalmát. De biztos vagyok benne, hogy nehéz anyagi háttérrel is fel fogja tudni nevelni a kisbabáját, bízzon benne, innen-onnan mindig lesz számukra segítség. A támogatásokról érintőlegesen írtam már, de ajánlom a következő oldalt, ahol részletesen meg tudhat mindent: www.egyszulo.hu
Remélem, találkozunk még itt a blogon! :-)

A hozzászóláshoz kérem add meg az e-mail címedet!

E-mail:   


 Keresés a cikkekben