kismamáknak, kispapáknak, anyukáknak, apukáknak...és az egész családnak
Az oldal megtekintéséhez minimálisan 1024x768-as felbontás javasolt!


Vizsgálatok a második harmadban

Babát várunk!  vedonoblog.hu RSS Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on Megosztás a Twitter-en Google könyvjelző Digg del.icio.us

A 13. terhességi héten járunk, remélhetőleg már túl vagyunk az első izgalmakon, a genetikai ultrahangon, és büszkén mutogatjuk a felvételt a rokonoknak. Mi következik ezután? Lehet egy picit pihenni, élvezni a várandósságot, figyelgetni, ahogy nő a pocak. Milyen vizsgálatra és mikor kell menni legközelebb?

A betöltött 16. hét utáni első három napban végzik el az úgynevezett AFP és Hepatitis B vizsgálatot vérvétel útján. Az AFP (alfa-fötoprotein) a magzati máj által termelt fehérje, mely csak kis mértékben kerül át az anyai vérkeringésbe. Szintje emelkedik, majd csökken, ezért mérik a 16. héten, mert akkor a legmagasabb. Elsősorban a velőcsőzáródási rendellenesség, a nyitott gerinc kiszűrésére alkalmazzák, de más genetikai, fejlődési problémákat is ki lehet vele szűrni. A lényeg, hogy ez egy szűrővizsgálat, és nem diagnózis, tehát nem kell megijedni, ha nem pontos eredményt kapunk, mert rendszerint, kiegészítő vizsgálatok során kiderül, hogy nincs is semmi gond.


A Hepatitis B, a májgyulladások egyik súlyos formája, nagyon ritka kismamáknál, de annál fontosabb szűrni.
Vannak kórházak, ahol még ebben az időszakban vizelettenyésztést is vizsgálnak, vagy ilyenkor is végeznek már cukorterheléses vizsgálatot.


Az AFP eredményével kell menni a 18-20. héten a következő genetikai ultrahangra. Ezen az ultrahangon már a szerveit és azok működését figyeli az orvos. Nagyon izgalmas. Ezek a hetek abból a szempontból is izgalmasak, hogy ilyenkor érezhetjük először a magzatmozgásokat.


Az első nagy laborvizsgálat a 9-12. héten van, a második teljeskörű laborvizsgálat pedig a 24-28. héten esedékes. Ez annyiból különbözik az elsőtől, hogy ekkor szűrik a terhességi cukorbetegséget is. Ez azt jelenti, hogy éhgyomorra végzik az első vérvételt, majd meg kell inni a gyógyszertárban megvett, és otthon vízben feloldott glükózt, és aztán 2 óra múlva újra visszamenni a laborvizsgálatra, ahol újra leveszik a vért, de már csak a cukorterhelés eredményét mérik. Vannak helyek, ahol csak kiflit és egy pohár tejet kell inni. Nem feltétlenül kell annak örülni, hogy megússzátok, hiszen a cukorterheléses vizsgálat sokkal pontosabb és megbízhatóbb. De hát ez a kérdés is orvos-, és kórházfüggő.


 


Új hozzászólás   7 hozzászólás

1  Kriszta 2009-12-01  10:28

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz,hogy a 25. terhességi hétben járok,és úgyérzem mintha nyomna lent a baba,előfpordulhat???És ha igen baj-e?Nincs keményedés se görcs.Remélem nem nyilik ki a méhszáj tőle.Egyépként ő az 5.baba lessz.Többi gyerkőc időre született a legkorábbi is majdnem 39 hétre született.A 4.baba 2 nap híján 40 hétre született és egyoiksem volt kis súlyú,pedig én alacsony vagyok.Fiam 3960gr al született a legkisebb pedig 3340gr.És ő is fiú baba:-)))
Homor Márta 2009-12-01  18:45

Kedves Kriszta!

Teljesen normális, és bizony előfordulhat, hogy érez lent nyomást. Ennek általában két oka van. Az egyik, hogy éppen megfordult, és most a feje van ott, vagy pedig a lábával támaszkodik. A másik ok, hogy mivel már az ötödik baba lesz, a méhizmok, szövetek is lazábbak, így jobban lehet érezni a baba helyzetét. Ha fokozódik vagy más jelek (gyakori keményedés, görcsök, vérzés) is társulnak hozzá, akkor mindenképpen keresse fel a nőgyógyászt! Pihenjen, amennyit csak tud! Szép babavárást kívánok!

2  Renáta 2010-03-26  16:06

Az első kisbabámat várom és rengeteg súlyfelesleggel indultam (128 kiló). Nem keresek kifogásokat, tudom, hogy nagyon sok... én sajnos mindig ilyen voltam, akkor is amikor aktívan sportoltam. Eddig 1,8 kg jött fel hála isten. Most vagyok a 18. hét végén és eddig minden eredményem jó lett. A kérdésem a következő: A vastag hasfalam miatt fogom érezni, a babám mozgását? Én nagyon figyelem magam és érzek is egy csomó mindent, de nem tudom, hogy az a babám e vagy nem. Nagyon el vagyok keseredve emiatt, mert nem tudom mit kell éreznem és már nagyon várom. Válaszod köszönöm!
Homor Márta 2010-03-27  23:11

Kedves Renáta!
Jó hír :-), hogy aggodalomra nincs okod, ugyanúgy fogod érezni a magzatmozgást, mint más kismama! Lehet, hogy amit már érzel, az a baba mocorgása, csak még nem egyértelmű számodra. Legkésőbb a 24. hétig meg fogsz bizonyosodni róla. Légy türelmes, hamarosan összetéveszthetetlen jelet fog adni… :-)

3  dóri 2010-04-26  15:23

Jó napot!
A legutolsó 14. heti ultrahangon meglepődtem,mert nem izgett-mozgott úgy a baba,ahogy eddig megszoktam(a 12.hetesen alig lehetett bemérni).
A szíve szépen vert,csak mintha aludt volna.
Létezik,hogy 14. hetes korban már alszik a magzat vagy ez nem jelent jót?

Köszönettel:
Dóri
4  Adri 2010-09-08  10:05

Kedves Márta! Először is köszönöm a figyelmes névnapi köszöntést! Igazán jól esett. Egyúttal egy kérdést is feltennék Önnek. 18 hetes várandós vagyok a 2.gyermekemmel. Saját orvosom van, aki csak a kötelező genetikai Uh-nál ultrahangoz. A terhesgondozáson azonban bevezették, hogy Uh-on megnézik a baba szívhangját is, ami annyit jelent, hogy egy hónapban 2-szer is van ilyen vizsgálat. MOst a 20.héten a két időpont egymást követő napon van. Én úgy tudtam, hogy a sok Uh árt a babának, és vissza szeretném utasítani a terhesgondozáson. Kérdésem, hogy megtehetem? Megkapom attól még az anyasági támogatást? Segítségét előre is köszönöm! Adri
Homor Márta 2010-09-12  20:53

Kedves Adri!
A magzati ultrahangnak nincsenek káros hatásai, semmi gond nem lesz, ha egymás utáni napon vizsgálják, nem szükséges visszautasítania. A kutatások eddig csupán azt mutatták ki, hogy az 5-6. terhességi héten naponta vizsgált magzatok közül nagyobb valószínűséggel születnek balkezes gyermekek… :-)

A hozzászóláshoz kérem add meg az e-mail címedet!

E-mail:   


 Keresés a cikkekben