kismamáknak, kispapáknak, anyukáknak, apukáknak...és az egész családnak
Az oldal megtekintéséhez minimálisan 1024x768-as felbontás javasolt!


Anya-nyelv

Értelmi fejlődés  vedonoblog.hu RSS Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on Megosztás a Twitter-en Google könyvjelző Digg del.icio.us
Az értelmi fejlődés legizgalmasabb szakasza, amikor gyermekünk elkezd beszélni. Minden új szót szenzációként élünk meg, szeretünk büszkélkedni vele másoknak, és nem kevésbé igen sok vidám percet okoz nekünk a szavak kiejtése, összekapcsolása. Hogyan tudjuk a szókincsét fejleszteni, a beszédfejlődésben segíteni?
Az első értelmes szót általában egy éves kor körül mondják ki a gyermekek. A szókincsük eleinte lassabban, majd 15-18 hónapos korban egyre gyorsabban bővül, másfél éves kor után akár naponta több szót is megtanulnak. Jellemzően nem csak mi, hanem ők is élvezik az új szavak megismerését, különösen, ha látják, hogy együtt örülünk velük, illetve megdicsérjük őket.
Egy másfél éves gyermek gyakorlatilag már mindent ért, nagyon sok tárgy funkcióját ismeri, akár egy-egy dologban ki is szolgálja magát. Például előveszi a cipőjét indulás előtt, vagy tudja, hol tartjuk a kanalat, és evés előtt keresi, vagy azt, hogy hova szoktunk teregetni stb. Szeretné a történéseket, igényeit, vágyait kommentálni, illetve kifejezni is, de ezt általában ilyenkor még csak mutogatással, és egy-egy hanggal adja tudtunkra. Mi természetesen szinte mindig értjük, mit szeretne, de próbáljuk meg rávenni arra, hogy ki is mondja. Ezt kétféleképpen tehetjük: vagy játsszuk el, hogy nem értjük, vagy kérdezzünk rá konkrétan és hangsúlyosan a tárgyra, hogy azt kéri-e?
A beszédfejlődést nagyban elősegíti, ha mindent mondunk neki, mi történik, illetve felidézzük az elmúlt eseményeket és elmeséljük mi vár ránk holnap. Végtelenül sokat fejlesztenek az eleinte egyszerű mesék, mondókák, dalok, ölbeli játékok is. Mesét úgy olvassunk, hogy ölbe ültetve gyermekünket, kérdezzünk rá, mi van a képen, vagy ha ő mutat valamire, nevezzük meg. Használhatunk éneklés közben baba-hangszereket is, amit ő rázhat. Örömet ad, leköti és a ritmusérzéket is fejleszti. Érdekes lehet még számára, ha az utca hangjait figyeljük, hallgatjuk és nevezzük meg. Például: „hallgasd, csiripelnek a madarak!”, vagy „hallod, ugat egy kutya”. Ha ő hall meg egy hangot és nevezi meg, ne felejtsünk el vele együtt örülni és megdicsérni, hogy milyen okos.
Mivel az anyanyelvet elsősorban tőlünk tanulja meg, nagyon fontos arra odafigyelni, hogy mi hogyan beszélünk:
-    mindig szépen tisztán, érthetően ejtsük a szavakat
-    ha lehet, előtte mellőzzünk a trágár szavak használatát, és a szlenget
-    ne vegyük át a gagyogást és a gyermek által kreált szavakat (pl. gyere, vegyük fel a pikőt (cipő)…
-    a lehető legtöbbször guggoljunk, vagy térdeljünk le hozzá, és tartsunk szemkontaktust, mikor vele beszélünk, hallgassuk meg őt
-    ha halandzsával vagy az egyéni - még mások számára nem érthető - szavakkal mesél vagy magyaráz valamit, ne nevessük ki, és tanúsítsuk a megértésünket. Így adunk neki bátorságot arra, hogy kifejezze magát.
-    ha lehet, mások előtt ne produkáltassuk, illetve ne erőltessük, ha nem akarja mondani

Játékok, melyek segítik a beszédfejlődést: babák, plüssállatok, egy-egy képes mesekönyvek, játék telefonok, műanyag játék ételek, étkészletek, fürdő játékok….Új hozzászólás   3 hozzászólás

1  Berci 2010-04-16  10:57

Köszönjük, Márti, remek cikk, nagyon tetszett! Már csak a rokonokat kell rávenni, hogy úgy beszéljenek a babával ők is, mint ahogy egy felnőtthöz beszélnek, és ne torzítsák el a hangjukat, meg mondjanak értelmetlen szavakat. :)
2  csibrot 2011-03-01  22:02

Kedves Márti! Nagyon szépen köszönöm eddigi megnyugtató válaszaifat. Igazad volt! Marci gyönyörűen sétál (már nem kapok frászt, ha elengedem a kezét) és felállni is megtanult önállóan. Sőt, február hónapban (áprilisban lesz 2,5 éves)megeredt a nyelve is. Először csak kis papagáj módjára minden utánunk mondottt, de mostanában önállóan is mond mindenfélét, amiket (számomra úgy tűnik)hogy nem is tanítottunk neki, hanem csak elhallotta:)) Kérdésem a következő. Mivel külföldön élünk (Moldáv Köztársaság, Chisinau)sokat hall román és orosz beszédet. Én németül vagy angolul próbálok az itteniekkel kommunikálni (sajna kevés sikerrel). Mostanra sikerült találnunk egy hölgyet, aki tudna rá vigyázni. Ő angolul beszélne hozzá a távollétünkben (heti-kétheti egyszeri kb. 2,5 órás alkalom)Aggódom, hogy nehogy megzavarja, épp most kezdett el beszélni és mindjárt valaki más nyelven szólna hozzá, amit ő nem értene és fordítva. A hölgy sem tudná, hogy Marci mit mond. Igaz, gyakran én sem értem és van, hogy csak később esik le, hogy mit is akarna mondani. (pl. rajta, rajta= Anya, énekeld el a Cirmos cica hajt...!!! Szerinted megzavarjuk? Vagy éppen ellenkezőleg, jól is elsülhet a dolog? Köszönöm megtisztelő válaszod, üdvözélettel, Berni
Homor Márta 2011-03-05  18:08

Kedves Berni!
Nagyon örülök a jó híreknek! :-)
Az idegen nyelvek miatt ne aggódj, a kezdeti nehézségek után, általában csak előny származik az ilyen helyzetekből, hiszen a későbbi leválást megkönnyíti, ha néha más vigyáz rá, és az idegen nyelvet is könnyebben elsajátíthatja majd. Gyakran előfordul a több nyelvet halló gyermekeknél, hogy valamivel később tanulnak meg tisztán beszélni, de ez nem gond, ez természetes.

A hozzászóláshoz kérem add meg az e-mail címedet!

E-mail:   


 Keresés a cikkekben