kismamáknak, kispapáknak, anyukáknak, apukáknak...és az egész családnak
Az oldal megtekintéséhez minimálisan 1024x768-as felbontás javasolt!


Miért sír?

Érzelmi fejlődés  vedonoblog.hu RSS Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on Megosztás a Twitter-en Google könyvjelző Digg del.icio.us

A csecsemőkor első három hónapjának egyik meghatározó jelensége, a babasírás. Ilyenkor még nem ismerjük őt, ő meg nem tud beszélni, így sírva mondja el a szükségleteit, a kellemetlenségeit, amit mi sok izgalommal, aggódással, és némi stresszel megpróbálunk megoldani, vagy legalábbis kitalálni, hogy mi lehet az. Sírhat azért mert éhes, ez a leggyakoribb. Ebben az esetben, ha megsimogatod az arcát, rögtön arra fordítja a fejét és keresni kezd. Gyakran előfordul még ebben az időszakban hascsikarás is, ami elsősorban a szoptatás körüli időszakot, az esti rutint, vagy a hajnali órákat érinti. De mi van, ha jóllakott, nem hasfájós vagy az, de mindenféle gyógymóddal kezelve van, és mégis sír?


A szülők sokszor mesélik úgy, hogy rengeteget sír. De mennyi az a rengeteg, mert lehet, hogy az nem is olyan sok, csak nekünk örökkévalóságnak tűnik? Fontos még tudni, hogy mikor sír, melyik napszakban, melyik tevékenység körül? És a legfontosabb, hogy mitől sír?


Sírhat amiatt, mert melege van, vagy fázik. Ezt a tarkójánál, mellkasánál lehet megállapítani, ugyanis, ha ott meleg, akkor nem fázik, ha melege van, akkor pedig a tenyere izzad. Ha keze-lába hűvös, annak oka elsősorban a vérkeringésre vezethető vissza, mert még keveset mozog. Viszont, ha hideg a keze, érdemes ráadni még egy réteget.


Sírhat azért, mert tele a pelenka. Van olyan csecsemő, akit ez zavar, és van, akit egyáltalán nem. De biztos, hogy diszkomfort érzést okoz nedves pelenkában feküdni.


Sírhat azért, mert nem érzi magát biztonságban. Méhen belül folyamatosan határok vették körül, és ez a külvilágon megszűnik. Ezért megnyugtathatja őt, egy felcsavart törülköző a feje és a törzse körül, vagy ha egy laza takaróba bugyoláljuk, úgy, hogy a lábainak a mozgásteret biztosítunk, vagy ha a rácsvédővel ellátott kiságy egyik oldalához fektetjük.


Gyakori a sírás a fürdetésnél. Ennek oka lehet, hogy a víz nem megfelelő hőmérsékletű. Szerintem hagyjátok el a tankönyvi hőmérsékleteket, ki kell tapasztalni, hogy melyik neki az ideális. Általában ez 36 és 42 fok között van. Sírhat a kivételkor, mert fázik, vagy ha egy hideg kéz hozzáér a ruha nélküli testéhez, vagy egyszerűen nem viseli jól a meztelenséget.


Még egy gyakorlati apróság. Sírhat azért, mert kényelmetlen a ruhája anyaga, vagy szűk. Ezekre is érdemes odafigyelni, hogy mindenképpen 100 % pamut legyen, és inkább bő, inkább eggyel nagyobb méret.


Gyakran számolnak be még a szülők arról, hogy napközben nyugodt a baba, és este meg akár órákat is képes sírni. Ennek legfőbb oka, hogy hiába alszik sokat nappal, az ébren töltött percek alatt nagyon sok inger éri, mindent megfigyel, és a kis agya még nem elég érett ahhoz, hogy mindezt megfelelően és időben feldolgozza. Ezért túlfárad estére. A másik, amire az Apukák szoktak panaszkodni, hogy hazaérnek fáradtan a munkából, és egy síró gyermek várja őket. Tudnotok kell, hogy ezt a mély hangot többnyire napközben nem hallja, így számára ez is egy új inger, amit fel kell dolgozni. Kitartás! Gyorsabban érik a babák agya, mint gondolnátok!
Fontos még itt megjegyeznem, hogy hat hetes kor előtt, ha lehet, ne halmozzátok el őket játékokkal, továbbá ha lehet, ne olyan helyen legyen az ágya, ahol erősen színes a fal, vagy sok színes tárgy van, vagy esetleg tévé és monitor. Ezek mind maximálisan fárasztják őket, és ezáltal nyugtalanná válhatnak.


Ha ezek után is tanácstalanok vagytok, hogy miért sír, és már a lázat is mértetek, hogy esetleg nem beteg-e, akkor vegyétek ölbe, babusgassátok, énekeljetek neki, az egy biztos megoldás.


Új hozzászólás   7 hozzászólás

1  Lívi 2009-10-06  11:06

Szia Márti! Gitta hívta fel a figyelmemet a honlapodra, és nagyon tetszik :-) A kérdésem az, hogy Kamilla most 7 hónapos és az utóbbi 2 hétben sokkal többet sír mint eddig. Éjszaka alszik, azzal nincs gond. De nappal egyfolytában nyüglődik, panaszkodik, sírdogál és mérgelődik. Csak akkor hagyja abba, ha foglalkozom vele. Elaltatni is csak úgy tudom, ha kiveszem és magam mellé fektetem, vagy szoptatom. Ez nekem nagyon furcsa, mert Dórival (5 és fél éves) és Rékával (2 és fél éves) nem volt ilyen. Eddig a frontra fogtam, de nem lehet mindig front. Aztán a fogára, de a gyerekorvosunk kedden azt mondta, hogy még nem jön. Két tippem van még, az egyik, hogy éhes. Jóformán csak szopik. Napi kétszer próbálok még valamit belediktálni (gyümölcs és tejpép), de nem tetszik neki. Két-három kiskanállal véletlenül beleszalad a szájába, különben pedig úgy összeszorítja, hogy semmi nem megy be. Szóval lehet, hogy éhes, de akkor miért nem eszik? Az utolsó tippem az, hogy ideges és fáradt vagyok. De sajnos ez a helyzet így egy ördögi kör, mert a sírástól még idegesebb és fáradtabb leszek... Mindenesetre erre megpróbálok odafigyelni. Védőnőként biztos találkoztál már ezer problémával, úgyhogy szívesen venném a javaslatodat a kérdés kezelésére. Köszönöm, Lívi
Homor Márta 2009-10-06  11:06

Kedves Lívi!
Köszönöm a kérdésedet. Van néhány ötletem, hogy miért sírhat, nyűgösködhet annyit napközben, remélem valamelyik segít a megoldás megtalálásában.
1. Kamilla, mint minden gyermek külön egyéniség, ezért valószínűleg ő több anyai foglalkozást igényel, érzékenyebb, mint a nővérei. Míg a nagyobbak ilyen pici korban is eljátszottak egyedül, ő szükségét érzi, hogy beszélgess vele, énekelj neki, hogy a kezébe add a csörgőt vagy kukucsolj vele, és ettől lesz nyugodtabb. Persze nem kell, hogy ez sok időt igénybe vegyen, de érezze, hogy minden szempontból ott vagy vele.
2. 7 hónapos kor körül a mozgásuk nagy fejlődésen megy keresztül. Ilyenkor kezdenek el forogni, aztán kúszni-mászni. Lehet, hogy bosszantja, ha valamelyik mozgásforma nem sikerül, vagy nem ér el egy játékot, és emiatt sokkal nyűgösebb, türelmetlenebb lehet.
3. Valószínűleg azért nem fogadja el a szilárd ételt, mert gyakran szopik, és akkor mindig egy kicsit jóllakik, így nem érzi az éhséget. Ez is egy ördögi kör. Ha viszont 3-4 óránként szopik és elégedett, akkor az azt jelenti, hogy elég az anyatej, valóban nem éhes, akkor várj még nyugodtan az új ízekkel. Ha az első, akkor azt javasolnám, hogy határozottan folytasd a gyümölcsök bevezetését, és utána szoptasd meg. Az etetések között meg ki kellene húzni a 3 órát. Az első napokban biztos nem fog könnyen átállni, de aztán egyre jobb lesz. Én a helyedben egy hét tízóraizás után már elkezdeném a déli főzeléket ugyanígy. Az nem baj, ha csak néhány vagy egy-két kiskanállal sikerül megetetni, próbálj ki másfajta gyümölcsöt is, és fontos, hogy minden nap ugyanabban az időben. Gyakran találkoztam olyan esettel, hogy hetekig tartott az egy-két kiskanál gyümölcs, mert olyan nehezen szokta meg. Nem baj, eljön majd annak is az ideje, és előbb-utóbb rá fog jönni, hogy az jó.
4. A szopis elaltatást próbáltad esetleg cumival helyettesíteni? Mert ilyenkor csak megnyugvásra lenne szüksége. Az elaltatásnál sokszor az is gond, hogy ha állandóan odamegyünk, kivesszük, betesszük. Ha tényleg fáradt, dörzsöli a szemét, hagyd inkább az ágyában, nem baj, ha egy kicsit hosszabban sír, mert így fog megtanulni egyedül elaludni. Akkor vedd csak ki, ha kezdi magát felhergelni a sírással. Ha megnyugtattad, tedd vissza újra, előbb-utóbb ezt is megszokja és elalszik egyedül a kiságyban.
5. A fáradtságot, idegeskedést megértem. Ha a fentiek közül sikerül valamelyiket betartani, hamar megoldódik ez is.
2  Bea 2010-03-31  11:18

Kedves Márta!4 hónapos kislányomról lenne szó, aki nem szereti a babakocsizást. Egy kezemen is megtudnám számolni, hányszor tudtunk sirás nélkül sétálni, amikor még kb. 1 hónapos volt. A cumit sem szereti, igy azzal sem tudom megnyugtatni. Hordozókendőt vettem kb. 2 hónapja, abban szivesen nézelődik, s nagyokat alszik, de néha abban sem birja. szerinted hogyan tudnám megszerettetni vele a babakocsit? vagy fogadjam el, hogy ő csak a hordozókendőt szereti? köszönöm válaszod: Bea
Homor Márta 2010-03-31  22:55

Kedves Bea! Igen, ilyen sajnos előfordul, de általában két oka van. Egyik, hogy nem érzi magát biztonságban a babakocsiban, a másik, hogy unatkozik, nem köti le, hogy csak az eget látja. Próbáld meg azt, hogy valamit köréje teszel, pl, egy kis takarót, vagy plüss állatokat, hogy érezze a határokat, és emeld meg egy fokkal a babakocsi háttámláját (ebben a korban ez már megengedett, különösen ilyen esetben), és függessz elé valamilyen játéksort. Hátha. :-)
3  Ancsa 2010-10-20  13:59

Kedves védőnő! Lenne pár kérdésem. Most leszünk 2,5 hónaposak és már egy hete kb. erősen nyáladzik a pici és csócsál mindent. De sajnos most pár napja iszonyatosan nyűgös és nem tudjuk mi lehet a baja :( nagyon aggódóm ! a fogzásra gondoltunk, de nem korai ez még? Igaz eleinte hasfájósak voltunk, de ez már másféle sírás. Keveset is eszik, és félünk, hogy visszaesik a súlya is. Mit tudnál ajánlani vagy tanácsolni? Mit adhatunk neki? Orvoshoz felesleges fordulni? Köszönöm előre is. Ancsa
Homor Márta 2010-10-23  22:09

Kedves Ancsa!
A fogzás jelei ebben a korban már nyugodtan előkerülhetnek. Ha nagyon rágicsál, vagy vizezz be egy textilpelus csücskét, és azt tedd a szájához, hadd csócsálja, vagy a tiszta ujjaddal egy kicsit masszírozd meg az ínyét. A fogzás természetesen az étvágyára is hatással van, de ez az átmeneti csökkenés csupán néhány napig tart. A nyugtalanságát fokozhatta a hidegfront és a telihold is, amit minél kisebb egy csecsemő, annál jobban érez.
És még azt tanácsolnám, hogy bármikor furcsának találod a babád viselkedését, vagy valami nyugtalanít, mindenképpen mutasd meg bátran a gyermekorvosnak, mert ilyenkor előfordulhat betegség is a háttérben. De remélem, már jobban van! :-)

4  Csilla 2014-06-11  10:43

Kedves vedono a kisfiam most 5hetes nincen eleg anyatej tehat potolnom kell tapszerrel ezaltal nagyon nehezen kakal, csak kuppal megy neki. Most pedig ket napja este 7ortol egeszen 10-11oraig sir sehogy sem jo neki ha olben van ha az agyaban sehogyan sem felel meg csak sir.Koszonom Csilla
A hozzászóláshoz kérem add meg az e-mail címedet!

E-mail:   


 Keresés a cikkekben