kismamáknak, kispapáknak, anyukáknak, apukáknak...és az egész családnak
Az oldal megtekintéséhez minimálisan 1024x768-as felbontás javasolt!


Terhességi toxaemia

Hogyan készüljünk rá?  vedonoblog.hu RSS Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on Megosztás a Twitter-en Google könyvjelző Digg del.icio.us
A legtöbb kismama előbb-utóbb teljes mértékben elkezd készülni a szülésre. Kimossa és kivasalja a babaruhákat, megtervezi a párjával a gyerekszobát, összekészíti a táskáját az induláshoz, próbál egyre többet pihenni és lelkileg ráhangolódni a nagy napra. De mi történik, ha mindez a vártnál hamarabb és villámgyorsan következik be?

Sosem fogom elfelejteni az élményt, amikor egy csütörtöki nap reggelén érkezett hozzám egy kismama tanácsadásra. A hogylétéről érdeklődtem, mondta, hogy ma nincs túl jól. Elvégeztük a szokásos rutin vizsgálatokat és olyan rosszak lettek az eredményei, hogy jeleztem neki, még a délelőtt folyamán menjen be a kórházba. Délután meg is született a baba a 32. terhességi héten császármetszéssel. Ezt a bejegyzést azért írom, hogy felismerjétek a toxaemia, vagy köznyelven a terhességi mérgezés tüneteit, hiszen nem biztos, hogy éppen akkor mentek a védőnőhöz vagy az orvoshoz, amikor baj van. A toxaemia nem egyik napról a másikra következik be, de elég hamar ahhoz, hogy a tüneteket komolyan kell venni. Az időbeni felismeréssel, nagyobb eséllyel előzhető meg a méhen belüli elhalás, az oxigénhiányos állapot, illetve egyéb magzati károsodás kialakulása, és nem utolsó sorban az édesanya életveszélyes állapotba kerülése is.

A toxaemia Magyarországon körülbelül a terhességek 10 százalékánál fordul elő, oka a „mérgezés” megnevezés ellenére egyelőre ismeretlen. A kórkép kialakulását általában a megváltozott állapot alkalmazkodási zavarával magyarázzák.

Legfőbb tünetei:

1. Vizesedés (ödéma): normális az a vizesedés, ami pihenésre, illetve reggelre szinte megszűnik. Ha az ellenkezőjét tapasztaljuk a második-harmadik trimeszterben, és az ujjbenyomat a bokánál illetve a lábszáron is látható, továbbá az ödéma átterjed a karokra, kézre, arcra, hasfalra is, az már figyelemfelkeltő lehet. Azon kívül talán többen követitek a súlygyarapodást akár naponta is. Ha a második két hónapban a súlygyarapodás meghaladja a heti fél kilót, jelezni kell az orvosnak.
2. Magas vérnyomás (hypertonia): ez nevezhető a legfőbb és legkönnyebben felismerhető tünetnek. Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha az érték meghaladja a 135/85 Hgmm-t. Ha a védőnő, vagy az orvos ennél magasabbat mér rövid időn belül (egy-két nap) kétszer, érdemes utána minden nap ugyanabban az időben megmérni, és írni az eredményeket. Ha továbbra is ezt tapasztaljuk, feltétlenül keressük fel a szülészorvost!
3. Fehérjevizelés (proteinuria): nagyfokú fehérje vizelés a betegség súlyosbodását jelzi. Ha a védőnő a tanácsadáson gyorsteszttel vizeletet vizsgál, sose ellenkezzetek, nagyon fontos többek között a toxaemia felismerésében is.

Megelőzés:

Teljes mértékben megelőzni nem lehet, de a kockázati tényezőket, melyeknek igen nagy szerepe van a betegség kialakulásában, csökkenteni igen:

- meglévő betegségek kezelésének gyakori, alapos ellenőrzése (magas vérnyomás, cukorbetegség, idült vesebetegség)
- megfelelő táplálkozás (az egyoldalú, ritkán, nagy mennyiségek, illetve az erősen fűszeres, sós, zsíros ételek fogyasztása negatív hatást eredményezhet)
- a fizikai munka és a hosszan ülő-, illetve álló munka lehetőség szerinti mellőzése
- több pihenés, fekvés beiktatása a várandósság előrehaladtával
- stresszmentesség


Új hozzászólás   3 hozzászólás

1  Noémi 2010-07-04  16:35

Kedves Márta,
örülök ennek a cikknek (is). Nálam hamarabb, a 36.héten indult be a szülés, valószínűleg mérgezés/fertőzés miatt. Pontos választ nem kaptam, talán utólag nem is érdekel. A lényeg, hogy a kezdeti nehézségek ellenére nagyon jól van Bendegúz, már kilenc és fél hónapos.
Az én védőnőm nem sok mindent csinált, ha elmentem lemérte a súlyomat és vérnyomást mért, ha nem mentem volna, fel sem tűnt volna neki. Csak néha az orvosnál történő hat-hét órás várakozások alatt hallottam, hogy mi minden történik egy-egy ilyen vizsgálat alatt.
Sok jó cikket továbbra is!
Noémi
2  Andi 2010-07-05  06:41

Nálam sokkal rosszabb volt a helyzet mint Moéminél. Nálam a 30. héten sürgős császármetszéssel született meg a fiam 780!!! grammal.
Nálam se csinált semmit a védőnő....azóta váltottunk, de a másik sem jobb. Amikor még nem volt gyermekem azt hittem hogy milyen jó is nálunk a rendszer, azóta megváltozott a véleményem.Elköltöztünk az új védőnő se néz felénk se. Korababát nevelni nem épp egyszerű, de soha semmiben nem segített. Lehet csak én "fogtam" ki, remélem, mert bizony tudna egy védőnő segíteni, nem is keveset.....
Visszatérve a toxémiára, nem tudom hogy miért történt ez velünk, azóta megszületett az öcsi is, Ő időre, normál súllyal....semmit se csináltam másként mint először. Bár az orvosom nyilván sokkal jobban odafigyelt, kétszer annyi vizsgálatra jártam, de alapvetően nem csináltam semmit másként. Hál istennek Gergővel sincs semmi baj, már 4 és fél éves nagy óvodás fiú.
Homor Márta 2010-07-07  21:56

Kedves Noémi és Andi! Köszönöm, hogy megosztottátok a tapasztalataitokat, és örülök, hogy mindkettőtök gyermeke most már jól van és szépen fejlődik. :-)Tervezem a koraszülött babákról is majd részletesen írni, hátha valamelyest könnyíthetek majd azoknak a szülőknek a kezdeti nehézségein, akik ebbe a helyzetbe kerülnek.
A hozzászóláshoz kérem add meg az e-mail címedet!

E-mail:   


 Keresés a cikkekben