kismamáknak, kispapáknak, anyukáknak, apukáknak...és az egész családnak
Az oldal megtekintéséhez minimálisan 1024x768-as felbontás javasolt!


Miért kell a védőnővel találkozni?

Nem véletlenül tettem fel így a kérdést, hogy „kell”. Ugyanis pontosan így hallom, tapasztalom gyakran kívülállóként, hogy nem értik a kismamák, miért szükséges még ez is a sok-sok vizsgálat és gyakori orvosi vizit mellett, amikor amúgy is nehéz elszabadulni a munkahelyről. Vagy azt sem tudjuk hol áll a fejünk a gyerekek körüli teendőnk közben, amikor éppen kopogtat az ajtón. Hiszen a várandós tanácsadáson semmi más nem történik, csupán megmérik a vérnyomásunkat, vagy a látogatáskor kapunk egy rosszul sikerült félmondatot a jelenlegi helyzetünkről és ennyi. Azért ennél többről van szó. Itt most a saját meglátásaimat olvashatjátok anyaként és védőnőként is.

Mindenekelőtt azt gondolom, hogy óriási ajándék a magyar anyák számára, hogy ingyen kapnak segítséget a babázós időszakban. Gyakran hívtak/hívnak külföldről is tanácsért, mert hogy ott „semmit nem mondanak”. Tudnotok kell, hogy ez a lehetőség itthon mindenkinek alanyi jogon jár, de senkinek sem kötelező. Viszont nem csak ebben, hanem bármilyen helyzetben a döntésünk előtt érdemes tájékozódni, utána járni annak, hogy mire mondunk „nem”-et.


Várandósság alatt:
Amikor kiderül, hogy várjuk a babát, hirtelen rengeteg bizonytalanság, kérdés halmozódik fel bennünk. Aztán mikor látjuk, hogy már sínen vagyunk, nő a pocak, mozog a magzat, megnyugszunk, de hamar újra elkezdenek pörögni a gondolataink, hogyan fogunk szülni, mi fog ott történni és egyáltalán mit kell majd tenni azzal a csöpp babával, vagy hogyan készüljünk a fogadására?
Az ezzel kapcsolatos összes kérdésünkre választ kaphatunk a tanácsadáson, átbeszélhetjük a bizonytalanságainkat, aggodalmainkat a védőnővel. Tájékoztat, mikor hova kell menni, mi fog ott történni, átnézhetjük együtt a vizsgálati eredményeket, tanácsot ad, mire van, lehet szüksége a babának, segít felkészülni a szülésre, szoptatásra, csecsemőgondozásra. Azonkívül elvégzi a szükséges vizsgálatokat, melyeknek igen nagy jelentősége van a korai felismerésben. Ilyenkor mindig eszembe jut az a kismama, aki jött hozzám tanácsadásra, mondta, hogy nem érzi jól magát, elvégeztem a vizsgálatokat, és az eredményei azt mutatták, hogy mihamarabb be kell mennie a kórházba. Megnyugtattam, bevitték, és még aznap császármetszéssel megszületett a babája, és így meg tudták menteni. Milyen jó, hogy volt nálam reggel!


Szülés után:
Miután hazaérkezünk a kórházból, talán akkor ér minket a legnagyobb pánik. Azt se tudjuk, hogy kell felvenni a babát, büfiztetni, fürdetni, mibe kell öltöztetni, hány foknak kell lenni a szobában, melyik krém mire való stb. Szoptatással is bajlódunk bőven. Megijedünk a baba minden apró hangadásától, ami számunkra nem természetes és még sorolhatnánk a sok bizonytalanságot. Mindezekben is a védőnő készséggel segít, megmutatja, begyakoroltatja, tanácsokat ad, bíztat és megerősít minket.


Csecsemőkor:
Nekem gyakran eszembe jut anyaként, hogy milyen jó, hogy egy szakembert érdekel, hogyan élünk a babával, hogyan küzdünk a mindennapokkal, megerősít, hogy jól csinálom, és milyen szépen fejlődik a baba. Olyan jó érzés ez. A védőnőnek elmondhatjuk az összes ügyetlenségünket, panaszunkat, kétségeinket, ő meghallgat, és biztosan tudja a választ vagy mindig van ötlete a probléma megoldásához. Viszont még egy fontos szerepe van az egész gondozás alatt, amit talán sokan nem tudtok. Figyeli a baba egészséges fejlődését fizikailag, értelmileg és érzelmileg egyaránt. Lehetnek olyan jelek, melyek nekünk fel sem tűnnek, de ő felismeri és segít a további teendőkben.


Később:
Tanácsot ad nevelési kérdésekben, segít a testvérféltékenység leküzdésében, a szokások kialakításában, bölcsőde, óvoda keresésben…
Segít kapcsolati problémáinkban, családtervezési kérdésekben, női ügyekben…


És még lehetne bőven sorolni….
Forduljunk hozzá bizalommal! 


Új hozzászólás   2 hozzászólás

1  Magdus 2010-09-21  15:24

Kedves Márta!

38 éves és 17 hetes terhes vagyok,ez az első terhességem. Orvosom kellő odafigyeléssel küld mindenféle vizsgálatokra, legalábbis eddig nekem úgy tünt.
Pár nappal ezelött találkoztam kismamákkal és ahogy ez lenni szokott megosztottuk egymással tapasztalatainkat. Megrökönyödve hallgatták, hogy még nincs 'kiskönyvem' és még nem voltam védőnőnél.
Rám hozták a frászt, szó se róla.
Ön szerint késő a védőnőnél jelentkezni? Megkereshetem a védőnőmet az orvosom igazolása nélkül is?
Az orvosom, mikor szóba került a kiskönyv témája, csak annyit mondott, csak akkor kell majd, ha már nem dolgozom.Majd mgecsináljuk később, ez volt három héttel ezelött.

Nem szeretnék a tudatlanságom, orvosom esetleges hanyagsága miatt olyan szolgáltatásoktól, juttatásoktól elesni, ami jár nekem.Tud esetleg tanácsot adni?
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

Bencze Magdolna

Homor Márta 2010-09-24  21:07

Kedves Magdus!
A védőnőnél sosem késő jelentkezni! :-) Sajnos a kommunikáció hiánya az egészségügyben is jelen van, ezért nem mindenki tájékozott egyformán a rendszert illetően, de ez nem gond. Mindenképpen érdemes viszont minél előbb felkeresnie a védőnőt, hogy minden szempontból nyugodtan tudjon készülni a baba fogadására. Nem baj, ha konkrét igazolása nincs, viszont az eddigi leleteket, különösen az ultrahangot mindenképpen vigye magával. Szép és örömteli babavárást kívánok! :-)
A hozzászóláshoz kérem add meg az e-mail címedet!

E-mail:   


 Keresés a cikkekben