kismamáknak, kispapáknak, anyukáknak, apukáknak...és az egész családnak
Az oldal megtekintéséhez minimálisan 1024x768-as felbontás javasolt!


Kúszik, mászik, ül

Mozgásfejlődés  vedonoblog.hu RSS Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on Megosztás a Twitter-en Google könyvjelző Digg del.icio.us

Az első félév végére az izmok erőssége lehetővé teszi, hogy a baba nagyobb helyváltoztatásra is képes legyen. 9 hónapos korig a legtöbb csecsemő elkezd kúszni, majd mászni és előtte vagy utána felül. Egyre jobban élvezi, hogy sok minden elérhető lesz számára. Hogyan tudjuk motiválni? Mikor van baj? És mi az, amivel elronthatjuk az egészséges mozgásfejlődési folyamatot?


Az első és legfontosabb már a forgás idején, hogy bebiztosítsuk a lakást, és kialakítsunk egy számára megfelelő mozgásteret. Pakoljunk el minden olyan tárgyat, amit nem szeretnénk, hogy a baba elérje, széttépje, „megkóstolja”, hiszen számára mindenképpen az a legizgalmasabb, aminek elérését megtiltjuk neki. Viszont 6-9 hónaposan még nem értik a „nem”-et, de az biztosan motiválja őt abban, hogy újra megpróbálja, ha határozottan rászólunk. Tehát nagyon fontos gondoskodni a számítógép környékéről, a zenét szolgáltató eszközökről, a szobanövényekről, a kedvenc könyveinkről és a gurulós fiókokról. Ezt a listát bőven lehet folytatni, mindenki gondolja át.


A forgás az első igazi helyváltoztató mozgás, majd ezt követi a kúszás. A kúszás előtt vagy után jellemző, hogy négykézlábra állva előre-hátra hintázik. A kúszás valójában átmenet a forgás és a mászás között, ezért általában rövidebb ideig tart. 8-10 hónaposan kezdenek el négykézláb mászni, eleinte gyakran előfordul, hogy inkább hátrafele, ami a kúszásnál jellemző.


Gyakran kérdezik tőlem, hogy mikor ül fel a baba? Ezt időpontban igen nehéz meghatározni, ugyanúgy, ahogy a többi mozgásformát is csak körülbelül tudjuk behatárolni, mert bizonyos határokon belül nagy eltérések lehetnek a babák fejlődése között. A felülésnek három jellemző lehetősége van: vagy oldalt fekvésből a keze segítségével, vagy a mászás során ül ki oldalra, vagy a felállást követően a lehuppanások által tanul meg ülni.
A kezével is kezd ügyeskedni. Már mindkét kezében tartja a játékot, és a korszak végére egymáshoz ütögeti.


Mikor van baj? Érdemes szakember véleményét kérni, ha a baba egy már megtanult mozgásformát „elfelejt”. Például két hete négykézláb mászik, majd újra elkezd kúszni, vagy sokat fekszik, láthatóan gyengébb, ügyetlenebb lesz. A másik fontos figyelemfelkeltő jel, ha szépen fejlődött a mozgása, de egy mozgásformánál gyökeresen leragad, és hónapokig nem tapasztalható semmiféle fejlődés.


Mi az, ami negatívan befolyásolja a mozgásfejlődést ebben az időszakban?
Az egyik az ültetés. Ami azt jelenti, hogy leültetjük a játékai társaságába, és ő csak úgy ül, hogy a két lába közé behajol különben eldőlne, vagy kanapéra ültetjük, és párnákkal kibéleljük, vagy ha hosszú időt tölt otthon is az autósülésben. Nagyon veszélyes, hiszen a mozgásfejlődés agyi érési folyamat hatására jön létre, ezért, ha mi ezt a folyamatot más irányba tereljük, akkor negatív útra irányítjuk a fejlődést, és nem utolsó sorban gerincproblémákat is okozhat. A másik veszélyforrás az ebben a korban igen népszerű bébikomp használata. A bébikompban a baba ülve tologatja magát, mondhatjuk úgy is hogy ülve jár, ami egyáltalán nem természetes és egészséges. Hátránya az is, hogy azok a gyermekek kevésbé másznak, hiszen így is mindenhova eljutnak, ahova szeretnének. És mint tudjuk a mászás azért is rendkívül fontos a csecsemők életében, mert az agyféltekék közötti kapcsolatot fejleszti, ami az írás-olvasás megtanulását is erősen befolyásolja a későbbiekben. 

Címkék:fejlődés

Új hozzászólás   17 hozzászólás

1  demone 2010-09-23  14:23

Kedves Marta!
Honapok ota foglalkoztat, hogy kislanyom megfeleloen fejlodik-e.Gondolom mas is igy van ezzel...:) Ugy tunik nekem, hogy egy kicsit lassu a mozgasfejlodese. Mindent nagyon kesore csinalt, vagy csak nekem tunik ugy.5es fel honaposan fordult eloszor hasra, vissza pedig csak 7 hosan.Most pontosan 10 honapos, de meg csak kuszik.Gyakorlatilag egesz nap a foldon van, nagy ter all a rendelkezesere.Korbe-korbe jar, most kezdi emelgetni kicsit a feneket, de 1-2 masodperc utan visszarogyik.Felulni sem tud egyedul.A jaras egyaltalan nem erdekli, ha a laba a foldhoz er, felkapja, mintha megette volna.Egy keveset szoktam ultetni, ha mar nagyon megunta fekve jatszani, de nem tamasztom ki.Ha latom, hogy elfaradt a dereka, akkor ismet fektetem hasra.Eleg nagy sulyu baba, 11 kg.Befolyasolja-e a lassusagat a sulya vagy az, hogy csaszarmetszessel szuletett? Elore is koszonom a valaszod!
Homor Márta 2010-09-24  21:49

Kedves demone!
A leírásod alapján én úgy látom, hogy a kislányod lassabb mozgásfejlődésének oka, hogy az izomzata nem elég erős hozzá. Ez nagyon gyakori jelenség, szinte természetes! Javaslom, hogy keressetek fel egy gyógytornászt, aki javasol majd izomerősítő tornát, és sokkal ügyesebb lesz. Továbbá nagyon fontos a motiváció: a nagy tér, ami meg van, a hívogató játékok (tehát, hogy valami érdekeset mutatsz neki és hívod, hogy jöjjön érte), a játékok különböző távolságra való helyezése. Biztos, hogy nem a súlya és a császármetszés miatt van így.
2  Evike 2010-12-26  04:21

Szabad-e egy 3 honapos magatol meg felulni nem tudo babat, parnakkal vagy barmi massal kitamasztva ultetni? Vagy kezben tartva, ulo pozicioban tartani a babat?
Homor Márta 2010-12-30  22:55

Kedves Evike!
Semmiképpen sem szabad, maximum egy fotó erejéig :-), ugyanis hátráltathatja az egészséges mozgásfejlődést. Ha valakivel beszélget, és közben az ölében van, akkor is csak pár percig legyen és félig ülő helyzetben!
Boldog új évet kivánok!
3  Juci 2011-01-25  17:36

Kedves Márta!
Az Én kislányom 8 hónapos múlt. 6hónapos kora után kezdett rendszeresen forgolódni, de mászni a mai napig nem nagyon akar , de viszont fogjuk a kezét és menne egész nap. Azt mondták, ha egy hónapon belül nem kezd el mászni akkor tornára kell vigyem. Ilyen esetben mit tudok tenni?
Előre is köszönöm:Juci
Homor Márta 2011-01-30  18:41

Kedves Juci!
Ebben az esetben a legfontosabb, hogy minél kevesebbet járjon kézen fogva, és minél többet játszatok vele a szőnyegen a mászásra biztatva. Erre nagyon jók a kis zörgős-zenélő színes labdák, és egyéb zenélő játékok, amelyek könnyebben felkelthetik az érdeklődését. Természetesen, ha ennek ellenére ő magától feláll bárhol, azt nem kell vissza fogni, csak a járatást.
4  Zsuzsa 2011-02-14  18:47

Kedves Márta, a kislányunk 5 hónapos, és egy hete vettük észre, hore, hogy a babakocsiban feküdt, és kezdte magát felhúzni ülésbe. Tudjuk, hogy még korai ülni, de most hagyjuk, ha magától szeretné, vagy toljuk vissza fekvő helyzetébe? Köszönöm! ZSuzsa
Homor Márta 2011-02-17  23:10

Kedves Zsuzsa!
Amit magától tesz, az mind természetes, tehát nem szükséges ilyen esetben visszafektetni. Javaslom viszont, hogy a babakocsi háttámláját egy fokozattal nyugodtan emeljék meg, így nem kell majd tornáznia, és az még nem megterhelő a gerincének.

5  adri 2011-02-23  09:52

Kislányom tegnap töltötte a 8. hónapját. 6 hós kora óta forog össze vissza. A hasa körül is forog körbe körbe. Rengeteget van hason. Próbálkozik a kúszással. Játékait úgy éri el hogy hason van és hátra fordul, majd újra hason és vissza. A fenekét az egekbe emeli közben nyújtva a lába. Így is próbál előre menni. Ez kúszásnak számít? Viszont meg nem mászik, és ha felállítom nem áll meg a lábán. Lábujjhegyen van és rugózik. Az nem gond hogy nem áll a teli talpán? Előre is köszönöm.
Homor Márta 2011-02-27  21:42

Kedves Adri!
Igen, ez kúszásnak számít, és az, hogy a kis fenekét kitolja nyújtott lábbal, az már előjele a mászásnak. Majd rá fog érezni, még bőven nincs elkésve. Ha felállítod, és a lábával rugózik, az is normális, majd ha feláll, akkor se biztos, hogy teli talppal fog megállni, az egy hosszú folyamat.

6  Évi 2011-02-28  10:13

Kedves Márta!
Kislányom 3-án lesz 10 hónapos.37 hétre született. 6 hónaposan átfordult hasról -hátra és vissza is.9 hónaposan kezdett el kúszni ,azt most már szélsebesen űzi. viszont ülni nem tud és még nem is mászik.
Én sosem ültettem csak a hordozóban amíg etetem ott már húzza magát.Baj ha ülni még nem tud? előre letámasztott kézzel pár másodpercig bírja ,de görbe háttal. ezt csak kétszer megpróbáltam ,hogy vajon megül-e magától.
előre is köszönöm:Éva
Homor Márta 2011-03-04  21:18

Kedves Évi! Teljesen rendben van a kislánya mozgásfejlődése, ne aggódjon. Sőt, külön jó, hogy minden nagy mozgást jól begyakorol. Hamarosan elkezd majd mászni, és úgy könnyebben ül majd fel.
7  Gyöngyi 2011-09-11  20:59

Kedves Márta!
Kisfiam 3 hónaposan a hátáról a hasára fordult, két hét múlva vissza. Nem sokkal később már emelgette a fenekét és 4 és fél hónaposan kúszott. 10 nap múlva lesz 5 hónapos nem gyors ez egy kicsit?
Válaszát köszönöm! Gyöngyi
8  Kriszti 2012-03-28  12:07

Kedves Márta!
Kisfiam 5 hónapos korától elkezdte hátán fekve emelgetni a fejét, próbálja megemelni a kis vállait, mintha szeretne felülni. Most már ha odatartom a kezeimet, megfogja az ujjamat, és próbálja felhúzni magát. Amikor segítek picit neki, akkor láthatóan élvezi (nevet), de félek tőle, hogy rosszul teszem, hogy segítek neki felhúzni magát. Mi ilyen esetben a helyes? Hagynom kellene, hadd erőlködjön, vagy nem baj, ha néha odatartva a kezemet segítek neki felülni?
Egyébként hasra még nem hajlandó egyedül fordulni, de amikor hasra fordítjuk, akkor egy ideig szépen elvan: nyúlkál a játékokért, alkarjára támaszkodik, körülnéz, stb.
Válaszát előre is köszönöm! Kriszti
9  Kati 2012-08-22  08:06

Kedves Márta!
Kisfiam 9 hónapos még nem ült fel önállóan és nem is mászik!
Kúszik nincs semmi akadály elötte mert ahova szeretne oda oda is ér.
Ha felültetem megül sőt amint kapaszkodót talál ülő helyzetből feláll.
Hogy tudnám segíteni?
Kell e aggódnom?
Köszönöm a válaszát!
További szép napot!
10  blanka 2013-02-14  13:21

Kedves Marta!
Kislanyom 9 honapos es meg nem maszik es nem is kuszik nem ulfel onalloan es ha meg fogjuk a kezet akkor felall.
Hogyan tudnam segiteni es kell e az aggodalom??
Szep napot kivanok!!
11  Judit 2015-06-12  14:22

Kedves Márta!

Most találtam rá a blogodra és nagyon megörültem mint kezdő anyukának nagyon sok fontos információt tartogat számomra!

5 hónapos lesz 15én a kislányom és sajnos 2 hónapos kora óta rendszeresen járunk a neurológiára mivel azt mondja a doknő hogy korához képest nem úgy fejlődik a kislányom ahogy kellene. Most 7 kg és 64 cm, még torszopizik. Azért írom ezt le neked mert én nem így látom a fejlődéséét és sajnos olyan vizsgálatra küldött minket a doktornő aminek egyáltalán nem örülök és feleslegesnek tartom (altatásos MR vizsgálatra,hogy nincs e gyerekkori agyi bénulása) :(

A kislányom junius 2.-a óta hátáról a hasára fordul és vissza, kúszni próbál,élénk a figyelme,mosolygós,szívesen játszik, nyúl a játékaiért,gőgicsél,próbál felülni.

Az lenne a kérdésem hogy Ön szerint indokolt-e a vizsgálat?
A hozzászóláshoz kérem add meg az e-mail címedet!

E-mail:   


 Keresés a cikkekben