kismamáknak, kispapáknak, anyukáknak, apukáknak...és az egész családnak
Az oldal megtekintéséhez minimálisan 1024x768-as felbontás javasolt!


Pörög-forog

Mozgásfejlődés  vedonoblog.hu RSS Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on Megosztás a Twitter-en Google könyvjelző Digg del.icio.us

A következő mozgásfejlődési szakasz, amikor a baba megtanul oldalra, majd hasra fordulni, aztán forogva helyet változtatni. Ez egy viszonylag hosszú folyamat, általában 3-tól 6-8 hónapos korig tart. Milyen játékokkal tudjuk motiválni őt a mozgásban? Mit jelent a megkésett mozgásfejlődés? Mikor érdemes szakember segítségét kérni a fejlesztéshez, izomerősítéshez?


A mozgás a babák fejlődésében nagyon széles skálán mozog, tehát senkinek nem kell megijedni, ha a gyermeke nem csinálja még azt, amit a szomszédé viszont már igen. Jó, ha tudjátok, hogy a normális mozgásfejlődési ütembe sok minden belefér, tehát aggodalomra nincs ok. Amelyik gyermeknél viszont úgy tűnik, hogy gyengébb izomzattal született, ott gyógytornász segítségével csodákat lehet művelni, és fel sem fog tűnni, hogy ő azelőtt ezt vagy azt milyen későn kezdte el gyakorolni, hiszen ott fog rohangálni a többi gyermek között. Az a szülő, akinek babáját rendszeresen tornáztatni kell, ne bánkódjon, hogy esetleg az ő gyermeke gyenge vagy ügyetlen, hanem legyen büszke, mert szerencséje van, hiszen az a gyermek idővel sokkal erősebb is lehet, mint amelyiket nem tornáztatták, masszírozták.


A csecsemők átlagosan 3-4 hónaposan fordulnak oldalra, 4-5 hónaposan hasra, és 6 hónaposan kezdenek el forogni. Ha egy csecsemő fél éves korig egyszer sem fordult hasra, és 8 hónapos korig nem forog, érdemes szakember segítségét kérni.
Ilyenkor már nem csak a kiságyban nézegeti a baba a forgó játékot vagy a plüss állatait, hanem játékteret igényel. Ez lehet a játszószőnyeg, vagy még praktikusabb a jövő szempontjából is, a járóka. Eleinte 10-20 perc játék elég, hamar elfáradnak, aztán egyre hosszabban maradhat. A játszószőnyegnél figyeljetek arra, hogy 4 hónapos kortól már ne felette legyenek a tárgyak, hanem mellette. Játékok ebben a korban a könnyű, halk csörgők, könnyen fogható plüss állatok, műanyag könyvecske, rágókák. A játékokat vagy helyezzük a szeme jobb vagy bal sarkától nem messze, ezzel segítve a fordulást, vagy a járóka rácsaira kötve, hogy oldalt nézzen. Nekünk nagyon bejött a járókán a színes rácsvédő. Segíthetjük a fordulást vagy a tárgyakért nyúlást, ha mutatjuk, vagy csörgetjük neki a játékot.


Ebben az időszakban a babatornának is nagy szerepe lehet. Ha háton fekszik és rúgkapál, tegyük a kezünket a talpára, várhatóan el fog rugaszkodni. A fordulást elősegíthetjük továbbá, ha nem tárgyat mutatunk, hanem mi bújunk el és kukucs játékot játszunk, hogy keressen minket. Vagy a bal lábát behajlítva a térdénél megfogjuk és mintha fordulna, tornáztatjuk ide-oda, énekelve neki. Továbbra is fontos, ha még nem forog, vagy fordul hasra folyamatosan, hogy fektessük hasra, és helyezzünk elé játékot elérhető távolságban, hogy ne legyen neki túl nehéz feladat érte nyúlni.


 

Címkék:fejlődés

Új hozzászólás   6 hozzászólás

1  Móni 2010-12-13  08:12

Kedves Márta!
Kérdéssel fordulok hozzád.4,5 hónapos a kislányom,kb.egy hete kezdett a hátáról a hasára fordulni,de csak egy irányba,mindig balra.Jobbra csak segítséggel,elég nehezen tud.Kell-e aggódnom emiatt,vagy majd begyakorolja a másik irányt is?
Válaszodat előre is köszönöm: Móni
Homor Márta 2010-12-17  22:45

Kedves Móni! Az is normális, ha csak az egyik oldaláról fordul, úgyhogy emiatt ne aggódj. De valószínűleg a másik irányba is megtanul majd hasra fordulni... Nagyon ügyes a kislányod, minden rendben lesz! :-)
2  Hajni 2011-02-08  18:45

Kedves Márti! Csaba 5,5 hónapos, már hátrafelé kúszik és mintha már négykézlábra is próbálna állni, de még nem fordul semmilyen irányba, talán még oldalra sem. Kicsi korától kezdve sokat volt hason. Baj, ha előbb kezd mászni, mint fordulni? Érdemes már most valahova fordulni? Ha igen, kihez? Köszönöm előre is válaszod!
Homor Márta 2011-02-12  21:32

Kedves Hajni!
Ez teljesen normális és egészséges, ahogyan Csaba mozog, ha szokatlan is számodra. Nem szükséges szakemberhez vinni! :-)


3  Marika 2012-11-21  19:08

Kedves Márta!

A kislányom már 3 hónapos kora után próbálkozott az átfordulással.
Most lassan, 3 nap múlva 6 hónaposak vagyunk és csak oldalára fordult, nem fordult hasára, vagy fordítva. Hason nagyon jól tartja magát, már a kúszással is próbálkozik, keveset kúszik is. Nagyon erős és nem értem miért nem fordul még.
Érdemes szakemberhez menni?

Válaszodat előre is köszönöm,

Marika
4  Marcsi 2014-02-05  13:12

Kedves Márta!

Kislányunk 35 hétre érkezett.9 hónapot betöltötte forog hátáról hasára, hasról hátára, kezeit pakolgatva forog a neki tetsző tárgy irányába. A mozgásfejlődéséhez számít a koraszülöttsége? Meg vagyunk késve a fejlődésben? Köszönöm a választ!
A hozzászóláshoz kérem add meg az e-mail címedet!

E-mail:   


 Keresés a cikkekben