kismamáknak, kispapáknak, anyukáknak, apukáknak...és az egész családnak
Az oldal megtekintéséhez minimálisan 1024x768-as felbontás javasolt!


A szobatisztaság átmeneti akadályai

Szokások kialakítása  vedonoblog.hu RSS Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on Megosztás a Twitter-en Google könyvjelző Digg del.icio.us
A szobatisztaságra való nevelés valakinek könnyebben megy, valakinek nehezebben. Tele vagyunk aggodalommal, hogy közeledik az óvodai beszoktatás, és a csemeténk még mindig pelenkában érzi jól magát, vagy büszkék vagyunk arra, hogy végre szobatiszta lett, aztán hirtelen visszaesik, vagy egyszer-kétszer sikerült az akció, ünnepelt az egész család, aztán hónapokig semmi változás nem történt és a gyermekünknek esze ágában sincs újra a bilibe pisilni. A miértekre olvashattok most válaszokat.

1. Közeledik az óvodakezdés
Az egyik legnagyobb feszültség a szobatisztaság körül az óvodakezdés miatt fordulhat elő, hiszen ott elvárás, hogy a gyermek szobatiszta legyen. El lehet hagyni a pelenkát akár néhány nap alatt is biztonsággal, de ha mindenki folyton erről beszél, ezért izgul, akkor ez az idő sokszorosára növekedhet. Fontos, hogy ne hivatkozzunk az óvodára, amitől általában a kis 3 évesek amúgy is izgulnak, különösen, ha már előtte is elvárásnak kell megfelelniük.

2. Nagyszülői nyomás
Gyakorlatilag nincs olyan nagyszülő, aki legalább egyszer ne hintené el azt a megjegyzést, hogy Ti ebben a korban már régen szobatiszták voltatok, csak olyan van, aki nem meri kimondani. ;-) A textilpelenkás mindennapok elég kemény munkát adtak ahhoz, hogy könnyebb volt rászoktatni a gyermeket a bilire, mint évekig mosni azokat. Azt javaslom, próbáljuk a megjegyzéseket elengedni a fülünk mellett, és teljesen a gyermekünkre hangolódva közösen megoldani a helyzetet. Így lesz a legjobb anyának és a kis apróságnak is.

3. Sikerült, de aztán hónapokig semmi
Aggodalomra nincs ok. Ha egyszer-kétszer sikerül, az általában csak a véletlen műve, az még nem a biztos útja a szobatisztaságnak. Két éves kor körül már szinte tökéletesen tudják a példa alapján, hogy a mellékhelységbe járunk, vécépapírt használunk, aztán lehúzzuk és így tovább. Ilyenkor már szeretnek – különösen jó időben – pelenka nélkül szaladgálni és a bilivel játszani, így természetes, hogy néha sikerül is bele produkálni. Természetesen többször fel lehet ajánlani nekik a lehetőséget, de ha tiltakoznak, ne erőltessük.

4. A vizeletürítés megy, de a székletét visszatartja
Ez általában negatív élmény hatására következik be. Vagy véletlenül a bugyiba ment a kaki, és ettől megijedt, vagy keményebb volt, ami fájdalmat okozott neki. Ebben a helyzetben könnyen pánikba eshetünk, hogy most mi lesz vele, emiatt állandóan kétségbeesett arckifejezéssel kérdezgetjük, nem akar-e kakilni, amivel ellenkező hatást érhetünk el, mint szeretnénk, és még több feszültséget okozunk a gyermeknek. A legjobb, amit tehetünk, ha nem foglalkozunk vele, egyáltalán nem kérdezgetjük, de több folyadékkal, gyümölcslével kínáljuk, több rostos ételt adunk neki, reggel kefirt vagy joghurtot teszünk elé, és ha néhány napon belül még mindig nem sikerül, akkor a laevolac lactulose székletpuhító hatására könnyebben ürül majd ki és a fájdalom is elkerülhető.

5. Már szobatiszta volt, de visszaesett
Ez az eset gyakran fordul elő testvér születéskor, vagy egyéb stresszhelyzet miatt, ami a kisgyermeket megviseli (pl. halál a családban, szülők válása, vagy akár gyakori veszekedése, költözés, valaki kórházba kerülése). A helyzet orvoslásával, a feldolgozottságot követően az egyensúlyos, biztonságos környezet által újra szobatiszta lesz a kisgyermek.

6. Az eleje szinte mindig becsurog
A szobatisztaság, vagyis vizelet-és székletürítési inger agyi érettség eredménye, nem tanulási folyamat. Viszont mindehhez meg kell tanulnia azt is, hogy ha ezt érzi, akkor rögtön menni kell a vécére, vagy rá kell ülni a bilire. Azt javaslom, hogy ilyenkor ültessük őt gyakrabban a bilire, akár félóránként, illetve legyen lehetőség szerint a bili mindig a közelében. Legyünk türelmesek, sose szidjuk le, ha mégsem sikerült. Nagyobb (4-5 éves) és már jó ideje teljesen szobatiszta gyermek esetében próbáljuk vele megbeszélni, hogy figyelje ezt a jelet. Náluk ennek általában legfőbb oka, hogy elmerülnek valamilyen tevékenységben, vagy izgulnak valamitől, vagy felgyülemlett bennük valamilyen feszültség, amire beszélgetés által szintén fény derülhet. Váltóruha mindig legyen nálunk, bárhova megyünk. Hat éves korra érik el a gyermekek azt a fejlettségi fokot, hogy már tudatosan irányítják a vizelet visszatartást, addig teljesen belefér egy-egy „baleset”.

Nagyon fontos a szobatisztaságra való zökkenőmentes nevelésben a kiegyensúlyozott szülő-gyermek kapcsolat, a bizalom és a nyugodt légkör.


Új hozzászólás   9 hozzászólás

1  Enikő 2010-07-20  15:22

Kedves Márti!

Kisfiam 4,5 éves. 3 éves kora óta szobatiszta. Nappal mindig megbízhatóan szól ha pisilnie vagy kakilnia kell. Délutáni alvásnál is csak elvétve fordul elő baleset. Viszont éjszaka még mindig pelust használunk, ami reggelre csurig tele van! Az utóbbi időben már figyelek, hogy 6 óra után ne igyon túl sokat, de ez sem javított a helyzeten. És természetesen mindig figyelünk arra is , hogy lefekvés előtt menjen el WC-re. Hogyan tudnánk elhagyni a pelust? Esetleg éjszaka többször ébresszem fel és vigyem el pisilni?

Válaszodat előre is köszönöm! Üdvözlettel Enikő
Homor Márta 2010-07-25  20:41

Kedves Enikő!
Kisfiadnál valószínűleg ennek legfőbb oka, hogy nagyon mélyen alszik, és nem ébred fel rá, ha pisilnie kell. Továbbá nyugodtan fekszik le, mert tudja, nem történhet „baj”, hiszen a pelus rajta van. Próbáljátok meg azt, hogy 6 óra után ne „ne túl sokat”, hanem már csak egy-két kortyot igyon. Az elalvás előtti WC-re menés nagyon jó, valóban fontos. Éjszaka viszont érdemes, de elég egyszer ébreszteni, és aztán egy idő után magától is fel fog ébredni rá. Javaslom továbbá, hiszen az ébresztés mindkettőtök számára – ha átmenetileg is - megterhelő lehet, hogy próbáljátok vele megbeszélni, hogy este nincs pelus, és tegyetek egy bilit az ágya mellé, hátha ettől éberebben alszik, és könnyebben felébred, ha pisilnie kell. Ha néhány héten belül egyik sem vezet sikerhez, érdemes szakember véleményét kikérni.
2  simimano 2010-08-27  11:19

Kedves Védőnő!Véleményét szeretném kérni abban,hogy a kislányom most 20hónapos,amióta jó idő lett 3 hónapja nem adtam rá pelenkát mert 3,5 éves nővérét utánozva rászokott a bilire.Kaka,pisi minden gond nélkül.(ámultunk is mivel a tesója 2,5 éves koráig hallani sem akart a biliről.)Viszont most 1-2 hete bepisil kb:6 -ból 5 ször.Az a legérdekesebb hogy éjszaka nem szokott bepisilni.A kérdésem az hogy adjam-e vissza rá a pelenkát(ami ellen tiltakozik)vagy várjak hátha csak átmeneti?Köszönettel:Simándiné Viki
Homor Márta 2010-08-30  22:10

Kedves Viki (simimano)!
Újra pelust adni rá nem szükséges, főleg, hogy tiltakozik ellene, inkább bíztassa őt, de ne erőltesse. Ez egy átmeneti időszak, az ő korában még gyakran előfordulhatnak ilyen periódusok. Próbálja meg, hogy bizonyos időközönként – alvás előtt, után, evés előtt, után, induláskor, hazaérkezéskor – ráülteti a bilire, így kisebb az esély rá, hogy becsurog. Tőle még nem elvárható, hogy minden alkalommal magától jelezze, ha pisilnie vagy kakilnia kell.

3  Melinda 2010-10-26  13:11

Tisztelt Védőnő! Magyon kétségbe vagyok esve. A kisfiam ma lett 3 éves és óvodába mennénk a bölcsiből, de a kisfiam 1 hónapja elkezdett visszaesni a szobatisztaságban. most már be is kakil és nem akar wc-re menni. A nyáron lett szoba tiszta. A kakilással nem volt gond. Magától ment a wc-re, feltette a szükítőt és szólt ha végzett. A pisilésnél az eleje becsúrgott, de nem pisilt be, mer ilyenkor ment a bilihez. Augusztus végén visszamentünk a bölcsibe, mert még nem mehetett oviba. (nem töltötte be a 3 évet). A gondozónője büntiből elvette tőle a kedvenc rongyát és nem aludhatott vele. Kértük adja vissza , de azt mond itt más szabályok vannak! Mivel eleven a kisfiam, így nem is szereti. Meg is lett az eredménye mindennek! Már nem szobatiszta! Nem tudom, hogy maradjon még 2 hónapig a bölcsiben (addig van helye, hacsak ki nem adták már)vagy menjen oviba, de az óvónők nem örülnénak neki mondták. Könyörögjek, hogy még is had menjen? Mit tegyek? Köszönettel: Melinda
Homor Márta 2010-10-30  17:37

Kedves Melinda!
Megértem, hogy aggódik, de idővel szépen rendeződni fog minden, hiszen a kisfia tudja már, mi a szobatisztaság. Az én véleményem az, hogy ilyen esetben a visszaesést kiváltó okot kell elsősorban megszűntetni, tehát legjobb lenne, ha amúgy se érzi jól magát a bölcsiben, kivenni onnan.
Ha megoldható lenne, sokat javíthatna a helyzeten, ha csinálnának 2 hét mókázást együtt, elmennének ide-oda, hogy sok pozitív élményt szerezzen, és aztán elkezdhetné az ovit. Természetesen, ha ez nem megoldható, akkor elkezdeném az ovit, hiszen ott új játékok, gyerekek, remélhetőleg kedves óvó nénik lesznek, és látni fogja, hogy minden gyerek megy a vécére, és az lesz neki újra a természetes.
A legnehezebb megvalósítani, de a legfontosabb, hogy sose érezze a kisfia azt, hogy Ön emiatt nagyon aggódik, próbálja szeretettel és türelemmel bíztatni arra, hogy szóljon előre, dicsérje sokat, és egyáltalán ne hozza fel a témát, hogy az oviban majd mi lesz ezen a téren. Hiszen, ha az ovihoz köti a szobatisztaságot, az még több szorongást idézhet elő nála. Javaslom, ha valahogy ezek alapján se sikerül megoldást találni, kérje ki gyermekpszichológus véleményét is, ők ebben igazán profik. :-)

4  effa 2010-11-20  09:49

Kedves Védőnő!
Kislányom 22 hónapos és már teljesen tanácstalan vagyok a szobatisztasággal kapcsolatban. Nyáron levettük a pelust előszőr csak a játék kedvéért de 1-2 nap után ügyesen szólt, vagy csak félrevonult és pisilt. Jött az ősz a hidegebbek visszaestünk nem aggódtam előfordul. Egyszer csak jelezte, hogy neki nem kell pelus szól ha pisilni vagy kakilni kell. Működött is napokig (1-2 baleset) majd mintha elvágták volna nem szólt, de ha szomszédba ment, vendégek jöttek vagy mentünk valahova szólt,hogy neki pisilni kell kimentünk és elvégezte mint ha a legtermészetesebb lenne. Gondolgam elviszem közösségbe ott majd látja a kis wc-t és a többieket. 1-2 napig működött is aztán visszaestünk. Nemrég levittem oviba, hogy lássa milyen is lesz majd ott, látta a többieket és le kellett venni a pelust mert ő is tud egyedül és jön oviba. 2 hét után levittem mert készült, hogy megy, az oviba ügyes élménnyel mesél az oviról kezdeti kis rosszkedv de ottmarad és semmi gond utánna. 2-3 napig ügyesen szól vagy ha kivitték pisilt, de utánna már ismét nem. Pelus nem kell de nem jelez, mikor elhatározom, hogy nem erőltetem kiszalad, hogy menjünk neki pisilni kell mert ő nagylány és ügyes. Délutáni alvásoknál viszont nem pisil be éjszaka is kevés van(hajnali 5-ig száraz a pelus) már azt is megfigyeltem.
Várom válaszát! Köszönettel: Éva
Homor Márta 2010-11-23  21:31

Kedves effa (Éva)!
Kislánya jelenleg egy átmeneti szakaszban van a teljes szobatisztaság felé. Az ő korában viszont még nem kell tudni visszatartani a vizeletet, ezért is fordul elő gyakran baleset. Még nem tudja mindig irányítani, nem érzi mindig időben az ingert, attól függ, hol van, milyen környezetben, mennyire foglalják le a körülötte lévő események, tárgyak, éppen milyen példa van előtte, illetve milyen napja van. Tehát, ahogy eddig is hozzáállt, próbálja őt segíteni, biztatni, de erőltetni semmit sem szabad. A pelust már nem szükséges rá visszaadni, hanem inkább azokban az időszakokban, amikor többször előfordul baleset, próbálja elmondani neki, hogy fontos, hogy ha érzi, szóljon, vagy szaladjon a vécére, mert…. – és akkor itt ki lehet találni bármit, ami segítheti őt, pl. mert könnyen megfázhat. Természetesen evés előtt, alvás előtt, indulás előtt mindig vigye el pisilni, ha nem szólna. Ha tiltakozik, akkor is ajánlja föl, hogy próbálják meg, hátha jön valami, de ha mégsem, akkor ezt sem szabad erőltetni. Kitartás, néhány hét és egyre jobb lesz! :-)
5  Laura 2013-02-22  08:04

Kedves Védőnő!

Kislányom 3 éves kora óta szobatiszta nappalra. Nyáron lesz 5 éves, és éjszakára még mindig pelust kell ráadni. Próbálkoztunk este kevesebb folyadékkal - de óvodából hazaérkezve 5 óra körül nem mindig jön össze, igényli a folyadékot és nem mindig lehet úgy korlátozni a folyadékbevitelt, mert azért ez is fontos. Megbeszéltük párszor, ha 5 napig száraz marad a pelenka, akkor köv. éjszakára nem kell pelus. Ment ez néhányszor, átlag 2 napig nem pisilt be, utána ismét, és inkább visszaadtuk rá a pelust, mert 3 éjszakán keresztül 3x kellett cserélni ágyneműt, mindent. Nem a kényelmetlenség miatt adtam rá vissza a pelenkát, hanem azért, mert ezek szerint éjszaka még nem alakult ki nála az a szokás, hogy fel kéne kelni, ha pisilni kell. Mostanában gyakran felkel úgy, hogy egyből megy reggel pisilni, szóval valamikor érzi az ingert és felkel rá.
A védőnőnk 4 éves korában azt tanácsolta, vigyük szakemberhez. Normális körülmények között élünk, semmi olyan indokot nem találnék, aminek a hátterében esetleg lelki okok húzódnának meg.
Okos kislányról van szó, aki sok mindenben fejlődik, érdekli sok dolog, de ez a szobatisztaság az, ami még kicsit hiányos.
Mi a teendő, mit tanácsol?
Előre is köszönöm kedves válaszát. Üdvözlettel: Laura
A hozzászóláshoz kérem add meg az e-mail címedet!

E-mail:   


 Keresés a cikkekben