kismamáknak, kispapáknak, anyukáknak, apukáknak...és az egész családnak
Az oldal megtekintéséhez minimálisan 1024x768-as felbontás javasolt!


Mikor adhatunk tehéntejet?

Táplálás  vedonoblog.hu RSS Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on Megosztás a Twitter-en Google könyvjelző Digg del.icio.us
Többször felmerült már a kérdés, hogy valójában mikor adhatunk tehéntejet a babának, hiszen annyi mindent lehet erről hallani és olvasni, de tulajdonképpen nincs egységes válasz. A bizonytalanságnak vége, hiszen most itt elolvashatjátok az erről szóló fontos információkat. Továbbá azt is megtudhatjátok, hogyan kell bevezetni a tehéntejet a gyermek étrendjébe, és hogy miért veszélyes a kecsketej csecsemőkorban?

A legjobb és legfontosabb tápláléka a babának az anyatej. Bíztatok mindenkit, hogy minél tovább szoptasson, mert az anyatej előnyei felülmúlhatatlanok!
Akiknél viszont nincs elég anyatej, és tápszeres pótlásra van szükség, ők se keseredjenek el. Ugyanis ma már a tápszerek összetétele olyannyira ideális a babának, hogy teljes mértékben biztosítva van az egészséges fejlődése.

A tehéntej kérdése már bonyolultabb. Mi még simán felnőttünk a feles tejen, és a falusi tehéntejet is még helyben fogyasztottuk, viszont a mi gyermekeink már más világban élnek. A környezeti változások, a stresszes, rohanó életmód, az import áruk megjelenése a piacon, a pénzvilág betörése ennek a lehetőségnek sajnos már nem kedvez. Számomra még mindig felfoghatatlan, hogy hányféle tejet (tejitalt?) lehet kapni a boltban. Elgondolkodtató, hogy vajon mi alapján kellene döntenünk és elhinnünk, hogy melyik a jó. Az allergiás, asztmás gyermekek száma is nagyon megemelkedett az utóbbi időben, melynek egyik kiváltó tényezője a helytelen táplálkozás, az ételek túl korai bevezetése is lehet.
Viszont a tej jó, finom és egészséges, és elengedhetetlen a csontok fejlődéséhez. De nem mindegy mikor adjuk a gyermeknek.
A tehéntej magas fehérje-és ásványianyag tartalma megterhelheti a gyermek veséjét és az emésztőrendszerét, továbbá az allergia kockázata is igen magas. Ezért tehát a mai szakmai irányelvek szerint egy éves korig szigorúan tilos tehéntejet adni a babának, de 3 éves korig is inkább junior bébiital vagy tápszer javasolt a reggeli illetve vacsora kiegészítéseként.
Ahol sem a gyermeknél, sem a családban nem fordult elő allergiás megbetegedés, ott másfél éves kortól forralva, fokozatosan szoktatva be lehet vezetni a tehéntejet a kisded étrendjébe.
A kecsketejről több ízben hallottam már, hogy szeretik a szülők adni a gyermekeknek. Nagyon fontos viszont azt tudni, hogy csecsemőkorban hosszú távú kizárólagos fogyasztása vashiányos vérszegénységhez vezethet, tehát adása nem ajánlott.

Hogyan vezessük be a tehéntejet a kisded étrendjébe?

1. Ha anyatejet kap:
Ha a kisded már csak reggel és este szopik, és kevésnek bizonyul a tej, akkor mindenképpen szoptatás után kínáljuk meg eleinte 30 mg forralt enyhén melegre lehűtött tehéntejjel. Amelyik baba nem ismerte a cumisüveget, ott érdemes a pohárból való itatást minél előbb elkezdeni, hogy ezzel majd már ne legyen gond. Ha egy-két nap után sincs kiütése, ekcémája, hasmenése, nyugodtan lehet adni a dupláját, aztán ebben az ütemben haladva emelni az adagot, amíg szükség van rá. Egy kisdednek átlagosan 2-3 dl tejre van szüksége kétszer egy nap, és ennyit általában szívesen is fogyasztanak.

2. Ha tápszert vagy junior bébiitalt kap:
Szintén 30 mg forralt hűtött tehéntejjel kezdjük, amit az annyival kevesebb mennyiségű tápszerhez keverjünk átszűrve. Aztán ha nincs gond, szépen lehet emelni az adagot, míg el nem érjük azt az adagot, hogy a tápszerre már nincs szükség.
Fontos, hogy az átszoktatást eleinte mindig csak egy étkezéssel kezdjük.


Új hozzászólás   12 hozzászólás

1  Hajni 2010-07-28  23:00

Az első védőnőnk lazán ajánlotta, hogy egy éves kortól kínáljam tehéntejjel, sőt akár néhány héttel hamarabb is. Kb. 14-15 hónapos korában meg is szerette és kezdte inni. Amikor elköltöztünk, még nem volt 1,5 éves, az itteni védőnő és doktornő meg majd leestek a székről, hogy ők bizony 1,5 éves kor előtt nem adnak tehéntejet. Remélem, nagy bajt nem okoztam... nem volt allergia senkinél a családban egyébként.
2  titkok 2010-10-14  13:03

Kedves Márta, Nagyon örültem írásodnak, mert végre valahol megtaláltam azt az információt is, hogy a fokozatos bevezetés hogyan is történjen. Rengeteg cikk, írás, ajánlás van, hogy meddig ne adjunk tehéntejet, de arról aztán mindenki elfelejtkezik, hogy amikor eljön az idő, hogy adhatunk, akkor nem mindenkinek egyértelmű - sőt szerintem szinte senkinek sem az -, hogy hogyan szoktassa hozzá a kicsit a szülő a tehéntejhez... Kérdésem az lenne, hogy milyen magas zsírtartalmú tejet ajánlatos adni a piciknek? Erről eddig nem is találtam nagyon sehol ajánlást, csak ismerősökön keresztül próbáltam tájékozódni, de ott is nagyon megoszlanak a vélemények. 22 hónapos iker kisfiaim kb. 1 hónapja kapják reggel és este a tehéntejet, eddig a 1,5%-osat, ezzel nincs is gondjuk, de nem tudom, hogy kell-e esetleg a 2,8%-os vagy 3,6%-osra átállni és ha igen, akkor azokkal is fokozatosan kell-e tenni...!? Előre is köszönöm válaszodat és további sok sikert kívánok a munkádhoz! Üdvözlettel Potecz Judit
Homor Márta 2010-10-15  22:39

Kedves titkok (Judit)!
Nagyon jó a kérdésed, köszönöm! Most már nyugodtan adhatsz nekik 2,8 %-os tejet, érdemes váltani és aztán maradhatsz is annál. A 3,6 %-os nagyon zsíros és nem is szükséges, hogy azt kapják. Egyébként el lehet kezdeni 2,8%-os tejjel is az átszoktatást, a fokozatosság a lényeg - hátha valaki most kezdi el adni... :-)
3  titkok 2010-10-16  20:27

Kedves Márta,

Nagyon köszönöm a gyors és részletes választ, tényleg nagy segítség volt :) További jó munkát kívánok Neked!Üdvözlettel: Judit
4  Orsi 2010-12-22  20:48

Kedves Márta!
Megnyugtató, hogy a tehéntej bevezetésésről, illetve fogyasztásáról a mi védőnőnk is hasonlóan vélekedik. Az én kérdésem az lenne, hogy a tejet a főzésben hogyan lehet bevezetni? Sajnos lefagysztott anyatejem már nincs, a főzelékeket pedig tejjel szeretném csinálni. Kisfiam 29.-én lesz egy éves, naponta egyszer eszik tápszert-reggelire.
Üdvözlettel: Mészáros Orsolya
Homor Márta 2010-12-30  22:40

Kedves Orsi!
A főzelékbe kerülő tehéntej nagyon kevés, és forralva kerül az asztalra, így nem veszélyes, különösen akkor, ha kisfiadnak a többi tejtermék bevezetésével sem volt problémája. Tehát biztatlak, hogy nyugodtan habard tejjel a főzeléket és aztán figyeld őt. Ha bármilyen változást észlelsz (kiütések, bőrpír, hasmenés), akkor egy időre fel kell függeszteni. A fokozatos szoktatás nem szükséges, de érdemes az első alkalmakkor inkább a sűrűjével kínálni a gyermeked, és később a hígabb, tejes részével.
Isten éltesse az 1 éves kisfiadat és boldog új évet kívánok! 
5  Ildi 2011-01-11  21:48

Kedves Márta!
Én is sokat keresgéltem már a tehéntej bevezetésével kapcsolatosan, örülök, hogy írásodban megtaláltam a választ. Viszont lenne egy kérdésem a tejtermékekkel kapcsolatosan. Kislányom pár napja töltötte be az 1 évet. Tejtermékek közül eddig natúr joghurtot, túrót és sajtot evett már. Nagyon szereti mindegyiket, de nem tudom mekkora mennyiséget ehet belőlük, illetve milyen gyakran. Sok helyen azt olvastam, hogy csak kis mennyiséggel kezdjük, az viszont nem derült ki, hogy később mekkora lehet a napi adag. És ha egy nap kapott pl. joghurtot, egy másik étkezés alkalmával kaphat sajtot is? A többi tejterméket (vajat, tejfölt) 1 éves kor fölött már eheti a kisgyerek?
Amint írod a tehéntej megterhelő a kisgyerek szervezetének, a tejtermékekkel mi a helyzet? Azt nyugodt szívvel adhatom a kislányomnak?

Válaszod előre is köszönöm! Ildikó
Homor Márta 2011-01-14  23:19

Kedves Ildi!
Mindenekelőtt Isten éltesse a kislányodat! :-)
A folyékony tehéntej és a tejtermékek között az a különbség, hogy a tejtermékek már savanyított formában kerülnek a piacra, így sokkal könnyebb lesz az emészthetőségük is.
Nincs meghatározva, hogy mennyi tejterméket kell egy kisdednek pontosan enni, de az biztos, hogy minden nap érdemes kínálni őt. Ehet egy nap joghurtot és sajtot is, nem lesz semmi baja. Természetesen, ha eszik valami túrósat, akkor aznap már nem szükséges neki joghurtot is adni. A napi mennyiségekre vonatkozóan pedig, ha elfogyaszt egy joghurtot és eszik egy sajtos kenyeret, az teljesen rendben van. A többi tejterméket is szépen lassan bevezetheted. Tehát kaphat pl. paprikás csirkét, vagy bármilyen tejföllel habart főzeléket, illetve tehetsz nyugodtan vajat is a kenyerére, vagy ha már evett tojást, nyugodtan kaphat vajas süteményt is, és így tovább. Szóval ne tarts tőle, csak figyeld őt, hogy ha esetleg valami kiütést vagy egyebet észlelsz, tudd mit evett, ami okozhatta.
6  Lamoni 2012-10-18  21:52

Kislányom 10 hónapos, anyatejes baba. Tápszert sose kapott, de kb 6 hónapos kora óta nem cicizik, hanem üvegből kapja a lefejt tejet. Mivel a tejem egyre kevesebb így mostanában már csak ébredés után és fürdés után kapott tejcsit. Enélkül már el se tudna aludni. Viszont a napokban annyira lecsökkent, hogy már csak este tudtam adni neki. A problémám az, hogy a tápszert nem eszi meg. Hiába próbálom, amikor megérzi hogy nem tejcsi ellöki. Bár a tejpépet szereti, reggel nem nagyon eszi azt se.
Mit tegyek, mit adjak neki?
Egyébként napközben eszik jogurtot , túrót stb., tehát kap tejterméket, de ha sehogy se tudom pótolni a tejcsit nem tudom, mit csinálok ha végképp elapad. Hogyan tudnám megszerettetni vele a tápot, vagy mivel ízesítsem?
A védőnőnk a 6 hós vizsgálaton látott minket utóljára, tehát rá nem számíthatok.
7  hamma01 2015-07-07  17:22

kedves vedono.sajnalattal hallom hogy egy ilyen fontos beosztasban levo ember ennyire tajekozatlan a tehentejjel kapcsolatban.a gyermekeink , egeszsege jovoje a legfontosabb szamunkra.mit szolna a sok anyuka hogy teljesen felre vannak vezetve taplalkozas szempontjabol,hala a tejipar multimilliardos bevetelenk.az elmult 60evet azzal toltottek hogy meggyozzek az embereket,plane a szuloket es gyermekeiket hogy mennyire fontos es egeszseges a tehentej.leszogeznem hogy igazuk van.a tehntej a legegeszsegesebb es legjobb taplalek a KIS BORJUNAK.eppugy mint a macska teje a kis macskanak a zebra teje a kis zebranak egeszen elvalasztasukig.egy bizonyos kor utan semilyen emlos nem iszik tejet.plane nem egy masik emloset.miert kellene nekunk embereknek maskepp cselekednunk.mert elhitettek velunk hogy a "tej elet ero egeszseg" vagy "igyon tejet az egeszseges csontokert" stb.vagnonszamra erkeznek es erkeztek az elmult 50evben a kutatasok amik mind azt bizonyitjak hogy a tehntej fogyaszatasnak koze van mindenfele betegseg kialakulasahoz.pl ha megnezzuk melyik orszagban van a legtobb csontritkulasos,csontoreses betegseg,lathatjuk hogy ott ahol a legtobb tejet,tejtermeket fogyasztanak.de ez csak egy az egy kozul.a tej es allati fehrje fogyasztas kapcsolatba hozhato kulonbozo tipusu rakos daganatokhoz,cukorbetegseghez sziv es errendszeri betegsegekhez stb.de mivel tul sok penz forog kockan,a legtobb kutatas ami ezt bizonyitja eltunik a sulyesztoben,hala az iranyitott medianak,es a tej ipar altal tamogatott orvosi kutatasoknak.arra kerem a kedves vedonot es minden latogatot hogy ne bizzanak meg bennem,de ne bizzanak meg senki masban sem.olvassanak kutassanak,itt az internet egy hatalmas konyvtar,rengeteget olvashatunk rola,a sajat es gyermekeink egeszsegert. kezdetnek ajanlom A valaha elvégzett legátfogóbb táplálkozástudományi vizsgálat
eredményei és annak megdöbbentő következtetései a
táplálkozással, fogyókúrával és a hosszú távú egészséggel
kapcsolatban
T. Colin Campbell, Ph. D.

a Kina tanulmany
8  Tünde 2017-01-05  08:20

Az én kislányom 6 hónapos és már issza a bolti tehéntejet melegítve kb 2 hónapja az baj egy kicsit köhög tölle.
9  lunababa 2017-06-16  15:07

Kedves Védőnp és Anyuka társak! Én teljesen elképedtem a héten, bölcsődébe kerülő másfél évesemnek (aki a bölcsibe kerüléskor sem tölti be a 2. évét) azÖnkormányzat meghatározza, kvázi parancsba adja a bölcsődének, hogy kötelező X mennyiségű tehéntejet biztosítani, tehát a gyerekem elé tenni. És ha én nem akarom ezt? Kérdeztem.... Nekik akkor is kötelező, hozzak róla gasztro orvosi igazolást. És ha nics gasztro oka? Csak én mint az Anyja nem szeretnék adni neki? Milyen világban élünk már?!
A hozzászóláshoz kérem add meg az e-mail címedet!

E-mail:   


 Keresés a cikkekben