kismamáknak, kispapáknak, anyukáknak, apukáknak...és az egész családnak
Az oldal megtekintéséhez minimálisan 1024x768-as felbontás javasolt!


Nem eszik, válogat...

Táplálás  vedonoblog.hu RSS Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on Megosztás a Twitter-en Google könyvjelző Digg del.icio.us
Minden szülő rémálma, amikor a gyermek nem eszik, az enyém is. :-) Vagy amikor a végre szívvel-lélekkel elkészült ételt tálaláskor gyermekünk egy egyszerű „nem”-mel elutasítja, vagy egy laza kézmozdulattal a padlóra küldi. Vajon mi az oka annak, hogy egy éves kor után egyre többször találkozunk ezzel a helyzettel? Hogyan tudjuk elkerülni, vagy milyen praktikákkal tudjuk mégis rávenni, hogy ne válogasson az ételek között?
Mindenekelőtt a legfontosabb leszögeznünk, hogy gyermekeink akkor is felnőnek, ha képesek egész nap semmit nem enni, vagy akár napokig alig egy-két falatot gyűrnek le, vagy ha folyton csak egyoldalúan táplálkoznak.
Az elutasításnak több oka lehet. A leggyakoribb a fogzás. Egy-másfél éves korban már a kis-és nagyőrlők készülnek az áttörésre, ami igen fájdalmas lehet a kisdedek számára. Tapasztalhatjuk, hogy ilyenkor sokkal nyűgösebbek, könnyen sírva fakadnak, erősen nyálzanak, és semmit nem kívánnak enni. Gondoljunk csak bele, hogy milyen nehéz lehet a szájüregben lévő gyulladással jóízűen falatozni. Továbbá a fogzás az ízérzékelésre is hat, tehát előfordul, hogy pár napig, amit amúgy nagyon szeretett, most nem szívesen fogyasztja, nem ízlik neki. Próbáljunk ilyenkor könnyen rágható ételeket készíteni, és minél több folyadékkal kínálni. A másik gyakori ok általában az önállósodási törekvés. Annak ellenére, hogy még ügyetlenek a kanállal, villával, nagyon szeretnének egyedül enni, és ha segíteni akarunk, inkább nem esznek. Ilyenkor hagyjuk őket egy kicsit kibontakozni, persze ügyeljünk arra, hogy ne borítsa ki a tányért, és ne pöckölje ki az ételt, tehát ne játsszon vele. Ha látjuk viszont, hogy kezd fáradni, vagy már unja az evést, ajánljuk fel a segítségünket, próbáljuk megértetni vele, hogy miért lesz neki jó, ha segítünk. Nagyon fontos, hogy türelmesek és nyugodtak legyünk közben, mert ha érzi a sürgetést, feszültséget, attól is elmehet a kedve az evéstől. Az elutasításnak oka lehet még a dackorszak megjelenése is. Ahhoz, hogy személyisége egyéni, önálló, kiegyensúlyozott legyen, meg kell ismernie a határokat, amely leggyakrabban az étkezésben mutatkozik meg. Gyakran tapasztaltam, és most a saját gyermekemnél is tapasztalom, hogy egyszerűen kijelenti, hogy „nem”, de más terve azon kívül, hogy várja a reakciót, nincs. Ilyenkor érdemes teljes higgadtsággal, végtelen türelemmel kivárni, míg a „nem” magától „igen”-re vált. Mert ha azt érzi, hogy kezdünk duzzadni a méregtől, akkor még rátesz egy lapáttal, és akár gyakrabban is előjöhet az eset az étkezések során. További okok még, természetesen betegségekkel összefüggően a fülfájás, torokfájás, nyelési nehézség, lázas állapot, szájüregben lévő fertőzések stb. is lehet. Próbáljuk őt ilyenkor is könnyen emészthető, egyszerű ételekkel kínálni és sok folyadékkal itatni.
Jó hír, hogy éltető táplálék nélkül a gyermekek sem bírják sokáig. :-)

A válogatós gyermek türelemre tanít, és próbára teszi a gyermeknevelési elveinket. :-) Nyilvánvaló, hogy vannak „jó” evő és „rossz” evő gyerekek, de hogy mennyire lesz válogatós, az nagyban rajtunk múlik. Már a kezdetektől oda kell figyelnünk arra, mit mikor és hogyan adunk neki, ezzel alakítva az ízlését.

-  Nagyon fontos, hogy lehetőleg saját főzetünkkel kínáljuk, csak ha szükséges, akkor adjunk neki bébiételt. A legtöbb bébiétel cukrot is tartalmaz, és hátráltathatja őket később a rágási folyamat elsajátításában is.
-Soha ne sürgessük az evésben! Ne akarjuk belapátolni neki az ételt, hagyjunk időt arra, hogy megízlelje és biztosan lenyelje.
- Ne akarjuk, hogy megegye az „adagját”. Neki is hol jobb étvágya van, hol kevésbé, mint nekünk. Azon kívül alkatilag is lehet, hogy általában kevesebbet vagy többet eszik. Ha elfordítja a fejét, vagy később mondja, hogy „nem” az a legtöbbször azt jelenti, hogy már jóllakott. Ilyenkor itatást követően még egyszer rákérdezhetünk vagy megkínálhatjuk, és ha akkor sem, tovább ne erőltessük.
- „Csupa szeretetből” ne kínáljuk nasival. Természetesen az édességet nem kell megvonni, de nagyon következetesnek kell lenni, mert a gyermekek amit egyszer megkapnak, azt utána egyre jobban fogják követelni. És aztán odáig juthatunk, hogy inkább adjuk, csak béke legyen, aminek az lehet az eredménye, hogy nem éhezik meg, így nem fog ebédelni, vacsorázni. Nassolásnak számít a szörp vagy cukros tea napközbeni iszogatása, és a reggeli több mint 2 dl kakaó elfogyasztása is!
- Soha ne úgy tegyük fel a kérdést, hogy mit szeretnél enni, hanem konkrétan nevezzük meg a választási lehetőségeket például úgy, hogy almát vagy banánt kérsz uzsonnára? Ha ő mégis erősködik, vagy követelőzik, akkor se engedjünk. Ha nem hajlandó tízóraizni vagy uzsonnázni, legalább ebédelni vagy vacsorázni biztosan fog. :-)
- Ha nem eszi meg a felkínált ételt, ne nyúljunk rögtön valami máshoz, csak azért, hogy ne maradjon éhen. Ha sehogy sem tudjuk rábírni az evésre, inkább hozzuk előre a következő étkezést, minthogy kísérletezzünk, mit eszik meg, vagy olyannal kínáljuk, ami biztos bejön (pl. édesség, sütemény).
- Étkezzünk együtt! Fontos, hogy lássa, milyen sok öröm van a közös étkezésben, és hogy a szülei milyen jóízűen fogyasztják az ételeket. Ne engedjük evés közben játszani se játékokkal, se az étellel, és a főétkezések mindig az étkezőben történjenek, ne a tévé előtt, vagy a gyermek után rohangálva a kanállal. Higgyétek el, hogy ha a kezdetektől sok türelemmel és kitartással nevelitek, nem lesz szükség se játékra, se a tévére ahhoz, hogy elfogyassza az elé rakott ételeket.
- Ne vegyünk meg minden édességet, amit a boltban szeretne! Inkább ismertessük meg vele, hogy milyen érdekes és finom gyümölcsök és zöldségek is léteznek.
- Nagyon fontos a példa! Ha valamelyik szülő válogat, vagy maga sem eszik fogyókúra és egyebek miatt, vagy kutyafuttában esznek a szülők, úgy, hogy elmennek a konyhapult mellett és valamit bekapnak, az mind negatív hatással lehet a gyermek étkezésére.
- Kezdetektől tápláljunk őt egészségesen! Minden nap szerepeljen az „étlapon” gyümölcs, zöldség, tejtermék és hús. Kínáljuk őt rendszeresen (napi 5x), és ne tömjük az étellel, nem baj, ha nem eszik olyan sokat egyszerre.
- Ne felejtsük el, hogy a jó levegőn való mozgás, szaladgálás mind jó étvágyat eredményez.
- Az evés legyen fontos része a mindennapoknak, de ne legyen központi téma és állandó aggódás.


Új hozzászólás   31 hozzászólás

1  Szilvi 2010-03-25  14:07

Kedves Márta!
Újra a segítségedet, tanácsodat szeretném kérni.
A lányom 11 hónapos lesz a jövő héten. Az eszegetéssel nem voltak eddig különösebb gondok,a gyümölcs kivételével mindent eszik.
Egy másik témában már írtam Neked, ahol leírtam, hogy délelőtt semmit, ebédre főzeléket, du. pl.joghurtot eszik. Akkor a vacsorával kapcsolatban kértem a véleményed, tanácsod.Gyönyörűen eszi a kenyérfalatkákat, virslidarabokat, sajtot, amit csak elérakok, és a rizspépre már egyáltalán nem marad neki hely, nem is kell neki.Ennek ellenére mégis kel egyszer éjjel enni.Próbáltam a vizet éjszaka, ivott és sírt tovább. Próbáltam az összebújást, nem elég.Megkapja a kis tápszerét és utána alszik reggelig.
Változás történt viszont az ebédben. Eddig gond nélkül megette a főzeléket(házit, üvegeset, mindegy volt), egy hete viszont semmi főzeléket nem eszik. "Bánatomban" megkínáltam a mi rendes kajánkkal(húsleves, rántott csirke, sültkrumpli) és végigette az étlapot.:)Azóta is csak ilyeneket eszik:szürcsöli a levest és csipegeti a husidarabokat vagy a tésztát az etetőszékről.Jó ez így? "Kinőtte" a pépeset?Igyekszem úgy adni neki, hogy legyen benne minden, ami kell egy ilyen kis törpének. De így megszűnt az esély az "almát csempészek a főzelékbe"-dologra. Csináljak almalevest?Mi lesz a főzelékekkel? Csak kéne azt is ennie, vagy nem?
Tanácsodat előre is köszönöm!
Szilvi
Homor Márta 2010-03-27  13:53

Kedves Szilvi!
Örülök, hogy ilyen szépen vacsorázik már. Azt gondolom, hogy ha bírod az éjszakai etetést, és a lányod ennyire igényli, nem szükséges erőltetni a leszoktatást. Mindenesetre azt még talán érdemes megpróbálni, hogy két-háromnaponta 10 ml-rel csökkented az éjszakai tápszer mennyiségét…
Az, hogy hirtelen elhagyta a déli főzelékeket és „nagyosan” :-) szeretne enni, csupán azt mutatja, hogy egészségesen fejlődik, tehát nagyon örüljetek neki. A főzelék miatt ne aggódj, ugyanúgy főzd, csak ne, vagy alig turmixold össze, amelyiknél működik (pl. borsó, zöldbab), és ő majd kicsipegeti a tányérból. Ehet már párolt zöldséget is, vagy rakott tészta formájában cukkinit, brokkolit stb.). A spenótot felhasználhatod úgy, hogy spenótos húsos tésztát készítesz. Ha esetleg valamilyen zöldséges krémlevest főzöl, akkor neki ne tegyél bele tejszínt, és azt is tudja szürcsölgetni. :-) Szóval valahogy így fog áttérni a turmixolt főzelékről a rendes étkezésre. Ha még nem evett tojást, a tészta mindenképpen tojásnélküli legyen (persze nem a minimális cérnametéltre gondolok, amit az etetőszékről felszedett). A gyümölcsöket pedig próbáld meg úgy, hogy csak felkarikázod, vagy egy darabot a kezébe adsz persze felügyelet mellett és hagy majszolgassa, csipegesse önállóan. Hátha ezzel megtörik a jég. Természetesen a gyümölcsleves is nagyon jó ötlet.
2  Lida 2010-04-04  22:23

Kedves Márta! A tanácsát szeretném kérni. Kisfiam 9 hónapos. Az édes ételeket szépen elfogadja (banán, alma, répa, cékla, barack, körte, sütőtök), de a főzelékeket nem. Ha főzelékkel próbálkozom, általában az első kanál után köszöni szépen, nem kér többet, vagy ha "furcsa" színe van, mint mondjuk a brokkolinak, ki se nyitja a száját! Gondoltam már arra, hogy almát rakjak a főzelékbe a husi mellé, de akkor megint ott tartok, hogy a "nem édes" ízeket nem szereti meg. Próbálkoztam darabosabb étellel, hiszen már 9 hónapos, hátha úgy jobban tetszik neki, de úgy se fogadja el. Mivel nem sózom az ételeit, ismerőseim szerint az a baj, azért nem tetszik neki, de hát miért hiányolná kisfiam a sót ha még az sem tudja mi az? Hogyan tudnám vele elfogadtatni a főzelékeket is? Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel, Lídia
Homor Márta 2010-04-05  20:19

Kedves Lida!
Igaza van, logikus, hogy amit nem ismer, mint ebben az esetben a sót, azt miért hiányolná. Viszont a só ugyanolyan fontos az étrendjében, mint a zöldségek, így nyugodtan tegyen a főzelékhez egy csipettel. Nagyon dicséretes, hogy először megismertette vele tisztán az ízeket, és nem rögtön fűszerezve, most viszont már nyugodtan léphet egy szinttel feljebb a táplálásban. Lassan lehet adni húslevest is turmixolva, biztos vagyok benne, hogy határtalan sikert fog aratni. :-) A só nem káros, csak ha mértéktelenül fogyasztjuk. Legkésőbb 3-4 hónap múlva, bár fiúk esetében ez hamarabb szokott bekövetkezni :-), már többnyire az Önök ételét fogja fogyasztani, így nem árt a fokozatos átállás.
Az almával való vegyítés is nagyon jó ötlet. Ebben az esetben, szépen lassan egyre kevesebbet kell belőle adni, így észre sem fogja venni, hogy egy idő után tisztán eszi a zöldségpürét. Nem tudom sajtot reszelt-e már a főzelékbe, mert az is egy intenzívebb ízt ad az ételnek.

3  Lida 2010-04-06  11:33

Kedves Márta!

Köszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszolt! Megfogadom a tanácsait, megpróbálom sózni az ételeit, hátha úgy jobban elfogadja majd, és a sajtot is kipróbálom!
Üdvözlettel,
Lida
4  Mo 2010-05-16  15:49

Kedves Marti! 23 honapos meg mindig cicizo/bar egyre kevesebbet) kislanyom szeklete altalaban amolyan higabb, un. kenheto. Nagyon ritka az, hogy gombocokat vagy kemenyebbet kakil. Tudni kell rola, hogy valogatos, sok fozeleket, keves hust, tejtermekkent meg anyatejet, babapepet es tehentejbol keszult fozeleket eszik csak meg. Gyumolcsot naponta eszik, zoldseget csak levesben eszi meg. Hetente tobbszor adok neki bebietelt/Hipp, Univer, stb./, ebbol foleg a szinte teljesen szetmixelteket-igy eszik foleg husfelet. Viszont a hasa nem faj, nem puffadt..., szoval laikuskent nem hinnem, hogy allergias valamire=es ezert a higabb szeklet-a pelusba egyelore. Az, hogy a szeklete neha nagyon budos, gondolom normalis, foleg, ha tobb mindnent osszeeszik. Kivancsian varom a velemenyedet arrol mi az un. normalis szeklet egy ket ev koruli babanal! Valaszodat elore is koszonom szepen!!!
Homor Márta 2010-05-18  21:56

Kedves Mo!
Jó hír, hogy leírásod alapján teljesen normális a kislányodnál a hígabb széklet, ami logikusan bűzös, hiszen az anyatejen kívül mást is eszik. A kemény széklet amúgy sem jó. Ha az lenne, vagy rostban hiányos lenne az étrendje, vagy kevés folyadékot fogyasztana, vagy egyoldalúan táplálkozna. Tehát a kislányod minden tápanyagot megkap, amire a szervezetének szüksége van. :-) Ha allergiás lenne, akkor vizes, gyakori székletet tapasztalnál nála, amit hasfájás, haspuffadás kísérne, tehát biztos, hogy minden rendben van. Azért is hígabb a széklete, mert még szopik, és sok pépeset eszik, de ez önmagában nem baj, bár javaslom, hogy próbálkozz eleinte morzsányi csirkefalatokat elrejteni a főzelékben, aztán szépen lassan átállni a kisded étrendre.

5  Erzsébet 2010-07-13  15:03

Kedves Márta!Segítségét szeretném kérni,mert már az őrület határán vagyok!Kisfiam 5éves,de nem tud és nem is akar rágni és olyan ételt enni ,mint mi!Csak puding,gyümölcsös joghurt,gyümölcsös túrókrém,tápszer /amibe keverek különféle dolgokat,pl.banán,piskóta tej ,őszibarack,túrókrém,mézespehely/! Ezenkívül levest,főzeléket egy kis ideig úgy-ahogy még elfogadta,de közben öklendezett! Most már kb.2 hete írtózik az ételektől,még ha mi eszünk,akkor is elmegy messze tőlünk!Még oda sem jön ha hívom egy ideig,mert azt mondja kajás vagy!Én még nem találkoztam ilyen gyerekkel,de már kikészülök idegileg,mert féltem,hogy mi lesz vele! Szeptembertől óvodába fog járni,de mondtam ott is hogy mi a gond és azt mondták nem ehet ott! Vigyem reggeli után és ebéd előtt vigyem haza!De így soha nem fog enni sem,meg én sem tudok elmenni dolgozni soha!Sajnos shuntje is van és Arnold chiarai I.szindrómája a kisfiamnak!Állandó rettegésben élek ezek miatt is!Kérem segítsen,hátha tud valamilyen jó tanácsot adni! Már mindent megpróbáltam csak sajnos anyagilag nem vagyok olyan helyzetben,hogy felvigyem Budapestre! Mert ott találtam egy Mackórendelőt ahol ilyen gyermekekkel foglalkoznak,csak sajnos nem támogatja a tb.Nem anyagi támogatást kérek,csak tanácsot!Hátha sikerül elérni valamit a kisfiamnál!Köszönöm!
Homor Márta 2010-07-23  22:18

Kedves Erzsébet!
Köszönöm a türelmét a válaszom érkezéséig. Többször átolvastam a kérdését, meg tudom érteni az aggodalmát. Elég nehéz számomra választ adni, hiszen nem ismerem a kisfia születési körülményeit, a kezdeteket, mennyit volt kórházban a betegsége miatt, hogyan alakult az első öt év a táplálás szempontjából, hiszen elég sok idő telt el azóta. Ezek az okok mind befolyásolhatják a jelenlegi helyzetet, sőt lehetségesnek tartom, hogy a rágás hiánya összefügg esetleg a betegségével is. Javaslom, hogy kérjen tanácsot a gyermekorvostól és a saját védőnőjétől, kérdezzen rá a környék fejlesztési lehetőségeire, és az esetleges kivizsgálások szükségességére. Neurológussal és pszichológussal való konzultációt is javasolnék, hiszen a leveléből számomra úgy derül ki, hogy a kisfia valamilyen lelki okokra vezethetően is elutasítja az ételt, valami rossz élménye lehet az étkezésről.
Mindenesetre míg egyéb előrelépés nem történik, amit tud tenni: próbálja meg az aggodalmát a gyermeke előtt nem kimutatni. Étkezzenek úgy, ahogy egy átlag ember: készítse el az ételt, szépen terítsen meg, mosolyogva hívja asztalhoz, kérdezze meg, hogy kér-e esetleg a főztjéből, mert hogy milyen finom lett, de ha elutasítja, nyugtassa meg, hogy nem baj, de ha mégis megkívánja nyugodtan ehet stb. Süssön néha piskótás, könnyen rágható süteményt és így tovább. És a legfontosabb, hogy a „nemevés” ne legyen beszédtéma. Ez már alapvetően nagy változást hozhat.
6  Ági 2010-10-19  10:44

Kedves Márta! Nekem nincs védőnőm, így nagyon örülök, hogy rábukkantam erre az oldalra, mert el vagyok bizonytalanodva, és kicsit szomorodva is. Második kislányom, most 9 hónapos, és nem eszik sem főzeléket, sem gyümölcsöt. Nagyon szereti a reggeli és az esti tápszert, délután kap tejpépet, azt is "imádja", de az ebéd és a vacsora, ami főzelék (én főztöm, vagy üveges) lenne és gyümölcs, azt nem eszi. Próbáltam mindenfélét, és kiszürni azt amit szeret, de pl. a sütőtökös főzeléket egyik héten megeszi, a másik héten nem... vagy az almát ette legszivesebben, de most már azt sem kéri. Ha teszek mellé valamit a turmixba akkor pláne nem. Nyáron mikor volt őszibarack, megfigyeltem, hogy azt sem kérte turmixolva, viszont darabosan elnyammogott az ölemben pár darabot. Valamelyik nap a saját főzelékét nem ette, de ott voltak az asztalon a 26 hónapos másik lányom szilvásgombóc darabkái és egy falatot abból szivesen megevett, (többet nem kináltam!) tehát éhes volt. A banánból is darabosan elmajszol valamennyit, turmixolva, viszont nem! Mit csináljak? Kináljam a mi darabos ételeinkkel? Abból viszont nem eszik mennyiséget! Csak falatkákat! Vacsorára vajas kenyeret kapjon? Hogy fog megfelelő tápanyaghoz és vitaminhoz jutni igy? Akkor már nem is kell hogy főzzek neki? Mert erőltetni nem szabad, azt tudom, meg türelmesnek kell lenni, de olyan nehéz! Nem is tudom mit tegyek! Válaszodat, és segitségedet előre is köszönöm!
Homor Márta 2010-10-22  21:57

Kedves Ági!
Mivel látja a pici lányod, hogy a nővére már sokkal izgalmasabb dolgokat eszik, ő is azt szeretné, ez természetes. Az is természetes, hogy a darabos ételekből sokkal kevesebb fogy, de ez valójában nem így van, hiszen a rágott, a 9 hónapos kislányod esetében majszolt ételekből a kevesebbet fogyasztott ugyan olyan értékű, mint ha több pépet nyelne le néhány perc alatt. Tehát emiatt ne aggódj! Nyugodtan megpróbálhatsz kis vajas, reszelt sajtos kenyérfalatkákat elé rakni reggel, aztán majd este is, hadd csipegesse. Tízóraira is adhatsz neki apró banán darabokat, puha körtét, szőlőt mag és héj nélkül stb. Ezeket könnyű rágni. Ebédnél is nyilván a korának megfelelő, könnyebben rágható ételeket adjad inkább darabosabban. Szépen fokozatosan mindenképpen próbáld meg átszoktatni. Az átmeneti idő alatt is hozzá fog jutni a megfelelő tápanyaghoz, semmi gond nem lesz. Erőltetni valóban nem szabad, érdemes viszont kitapasztalni, hogy mit milyen formában fogyaszt szívesen. Azt is fontos figyelembe venni, hogy a fogzás még ebben az időszakban nagyon meghatározó, ami az ízérzékelésre befolyással lehet, vagyis, amit egyik nap lelkesen megeszik, azt lehet, hogy másnap nem kívánja.

7  Edit 2010-10-22  14:08

Kedves Márta!
A segítségedet szeretném kérni a kislányommal kapcsolatban. 7 és fél hónapos és kb 2 hete teljesen elutasítja a gyümölcsöket, főzeléket, húst stb. Csak és kizárólag anyatejet hajlandó enni, vagy legjobb esetben 40-50ml gyümölcsöt azt is csak egyszer egy nap és nagy harcok árán. Eddig szépen evett, ébredéskor és délelőtt anyatejet, délben főzelék husival és egy kis szopi, délután gyümölcs, este pedig ismét szopi. Egyébként mindig is vékonyabb testalkatú volt, de most már kezdek igazán aggódni a súlya miatt. 7200gr és 70cm. Az utóbbi két hétben nem is hízott semmit. Gondolom a baj hátterében az alsó két fog állhat, de ha ez még sokáig tart akkor el fog kezdeni fogyni? Azért is lenne muszáj ennie valami szilárd ételt, mert az anyatej már kevés, a tápszert meg a cumisüveget eleve elutasítja. (cumija sincsen)
Étkezések előtt hallom hogy korog a pocakja, de ha csak közelítek felé a kanállal már fordítja is el a fejét, összezárja a száját és nem hajlandó egy falatot sem enni. Viszont a cicit pedig kéri. Mit tegyek? Lassan elfogy a türelmem és nem tudom mitévő legyek!
Előre is köszönöm a segítséged!
Homor Márta 2010-10-25  17:57

Kedves Edit!
Valószínűleg elsősorban fogzás miatt utasítja el a szilárd ételt, hiszen az az íz érzékelésre is hatással van, továbbá sokkal jobbat tesz a fogínyének a szopizás, mint a szilárd étel kanalazása. A másik ok pedig az lehet, hogy mostanában, hiszen a gyomorkorgást is hallod, sokkal éhesebb, de nincs türelme a kanalazáshoz, hiszen az csak fokozatosan kerül be a szájába, az anyatej pedig folyamatosan. Javaslom, hogy próbáld meg azt, hogy mindenképpen először teszed mellre, és utána kínálod meg a szilárd étellel. Nem baj, ha keveset fogad el belőle, a lényeg, hogy szívesebben fogja fogyasztani. Megpróbálhatod azt is, hogy most már pici sóval, és zöld fűszerekkel is ízesíted az ételét, és esetleg másik kistányérból, és más színű kiskanállal kínálod meg, illetve nem bébi ülésben vagy etetőszékben, hanem az öledbe ültetve. Hátha így érdekesebb neki. Kipróbálhatsz még gyermekorvos által felírt tejpépet is (pl. Sinlac), ami kalóriadúsabb, nagyon szeretik a babák és lehet gyümölccsel is adni, vagy főzelékhez is keverni. Hátha azt szeretni fogja. Próbálkozni kell, de erőltetni nem szabad, ilyen átmenetek gyakran előfordulnak. Ha viszont a következő két hétben sincs súlyváltozás, vagy fogyást tapasztalsz, akkor viszont érdemes a gyermekorvossal konzultálni.
8  Zsuzs 2010-11-01  20:45

Kedves Márta!
A segítségedet szeretném kérni a kislányommal kapcsolatban.3 eves lesz Januarban es rettenettesen keveset eszik es abbol is valogat!A bolcsodeben ugy hivtak fenyevo mert ott sem akart enni!!!
Erdekes babakent nagyon jol evett es amikor attertunk szilard etelekre akkor sem volt meg a darabossal sem de most ketsegbe ejto!!
Mar azokat az eteleket sem hajlando megenni amit eddig!!
Fott etellel is bajban vagyok a levest neha de annak is csak a levet eszi sult krumlival joban van de az nem allapot hogy 3 4 napon keresztul azt ebedeljen.Voltunk orvosnal kaptunk multivitamint semmit sem segitett leszamitva hogy amit nem vitt be azt potolta de az etvagyan semmit nem valtoztatott!!Nem tudom mit tegyek termesztesen uj izeket nem hajlando megkostolni zoldseg szinte semmit gyumolcsbol banan eper alma ugy ahogy folyadek bevitellel semmi gondom mert sokat iszik .De ha kevesebbet probalok adni inni akkor sem eszik!Probalkoztam azzal is hogy kinaltam nem kellet hat beken hagytam es kinaltam fel oraval kesobb akkor sem evett ez igy ment 4 oran keresztul amikor feladtam es kinaltam azzal amit szeret sajt gepsonka persze kenyer marad a tanyeron!!!
Kerlek segits ha tudsz??
Koszonom 1Zsuzs
Homor Márta 2010-11-04  21:40

Kedves Zsuzs!
Ez sajnos a legtöbb kisgyermeknél így van, hogy a csecsemőkori pempőket szívesen fogyasztja, aztán egyre küzdelmesebb lesz az etetés, és megjelenik a válogatás is. Ez természetes, csak az a kérdés, mi hogyan cselekszünk ebben a helyzetben. Mindenesetre elsősorban azt kell kizárni, hogy nincs-e valamilyen hiánya a szervezetének, ami ezt kiváltja nála, pl. vashiány. Ezt természetesen orvossal kell megbeszélni. Étvágyat elősegítő multivitaminban nekem a Vitacolanról és a Béres cseppről van a legjobb tapasztalatom, nem tudom ezeket kipróbáltátok-e.
Ezen felül még néhány fontos dolog. Írtad, hogy sok folyadékot iszik, ez nagyon jó, de a folyadék a reggeli esti tejen kívül ne legyen más, mint víz. Ha iszik teát, akár cukor nélkül, vagy mézzel, illetve gyümölcslevet, az bőven elég ahhoz, hogy ne egyen ebédet, hiszen teljesen elveszi az éhségérzetet. Ugyanúgy természetes lehet, hogy nem ebédel, ha reggelire megiszik több mint 2 dl kakaót. Az, hogy leeszi a kenyérről a húst, sajtot, ez is természetes, viszont nagyon fontos, hogy ha egészben eszi is a kenyeret, vágj le egy nagyobb darabot, amiről szintén nyugodtan leeheti a húst, de addig nem kapjon többet, amíg a kenyeret meg nem ette utána, aztán jöhet a következő adag. Ez a legtöbb esetben beválik. Az ebédnél érdemes elsősorban zöldségkrémleveseket készíteni, hiszen amelyik gyermek a levest szereti, ott ezeknek nagy sikere szokott lenni. A többi ételnél pedig fontos, hogy változatosan készítsd, és ne kapjon mást, mint amit elé raksz. Így elkerülhető a hosszabb távú és egyre súlyosabb válogatás. Nagyon fontos még a rendszeres étkezés, tehát nem szükséges félóránként kínálni, hiszen egyre jobban ellen fog állni. Tehát reggelizzen, tízóraira egyen egy kis gyümölcsöt, vagy joghurtot, aztán próbálkozz az ebéddel, majd alvás után uzsonna és fürdés előtt vacsora.
Ha úgy látod, hogy kislányod jókedvű, mozgékony, jól alszik és kiegyensúlyozott, akkor azon kívül, hogy ezeket a „szabályokat” betartod, nem kell vele foglalkozni, előbb-utóbb megváltozik a helyzet. Ha úgy látod viszont, hogy rosszkedvű, nyugtalan, fáradékony, akkor más lehet a háttérben, érdemes a gyermekorvossal konzultálni.
9  Andi 2010-11-27  12:07

Kedves Márta!Az én kisfiam 19hónapos és nem akar semmit megenni csak az édes dolgokat várja.A fö tt ételt nem igazán akarja megenni.Kérem segitsen mit tegyek k .Elöre is köszönöm!
Homor Márta 2010-12-02  22:20

Kedves Andi!
Ne haragudjon a késői válaszért, sajnos minket is utolértek a betegségek.
Egy 19 hónapos kisfiú már okosabb, mint gondolnánk, :-) így azt is tudja, ha nem eszi meg a sósat, úgyis megkapja az édeset. A leírása alapján egy tipikusan kor szerinti válogatás van a háttérben, ezt következetességgel szépen helyre lehet állítani. A kisded étrendről írtam cikket, próbálja azt követni. Ha nem kéri az elé tett ételt, jelezze neki, hogy nincs más. Ez nem azt jelenti, hogy ne ehetne néha péksüteményt vagy túró rúdit, csak az a fontos, hogy ha már mással kínálta, mást rakott elé, ne kapjon helyette finomságot. Természetesen, ha az elé rakott ételt elfogyasztotta, vagy evett belőle valamennyit, kaphat utána valami olyat, amit szívesen megeszik, de addig nem. Ez a lényeg. Azt írja még, hogy a főtt ételt nem igazán akarja megenni. Ez sokszor elég, az a fontos, hogy valamennyit egyen belőle. Néha lesznek olyan napok is, hogy a főtt ételből semmit sem eszik, nem gond, éhen halni nem fog, kínálgatni, bíztatni kell, de erőltetni nem szabad. Viszont nagyon fontos, hogy ha szinte semmit nem eszik belőle, ne helyettesítse valamilyen édességgel. Ilyenkor el kell neki mondani, hogy jó lenne, ha enne valamennyit, mert legközelebb már csak uzsonnára lesz étel. És tegyen is így! Ha sikerül végig járni ezt az utat, rá fog jönni a kisfia, hogy hiába várja az édeset, csak akkor kapja, ha mást is eszik, vagy már nem is fogja várni, csak örül, ha néha kap. :-)

10  Kató 2010-12-30  22:55

A következő problémában szeretnék segítséget kérni: kisfiam 34 hónapos, az elkövetkező hónapokban lesz aktuális az óvoda megkezdése. Próbára teszi a türelmemet avval, hogy egyáltalán nem hajlandó egyedül enni. Egyéves kora óta a téli időszakok betegségekkel terheltek, ezért belementem, hogy játszunk evés közben. Ez a dolog odáig fajult, hogy játék nélkül sokszor a száját se hajlandó kinyitni. Próbáltam már "kiéheztetni", de hisztérikus ordítás lett belőle, és így sem evett önállóan. Hogyan kezdjek neki ennek a rossz berögződésnek a lefaragására, hogyan csináljak kedvet az evéshez? Az édességeket nagyon szívesen megenné önállóan is, de egész nap nem ehet édességet.
Köszönettel,
Homor Márta 2011-01-03  22:17

Kedves Kató!
Valószínűleg az óvodában majd annyira lefoglalja az új helyzet, hogy észre sem veszi a kisfiad, hogy játék nélkül eszik…  Ott látni fogja, hogy a többi gyermek is megszeppenve ül az asztalnál, így biztos nem fog játékot követelni evés közben. De addig is próbáld meg azt, hogy naponta csökkented a játékok mennyiségét és inkább egyre többet beszélgetsz vele erről-arról. Sokat jelenthet az is, ha együtt eszel vele. Nagyon fontos továbbá, hogy ugyanúgy változatosan készítsd az ételt, és ha nem hajlandó semmit enni belőle, akkor se kapjon mást, csak a következő étkezésnél. Fontos a türelmes és szeretetteljes következetesség ahhoz, hogy rájöjjön, jobban jár, ha eszik.
11  Lakihegy 2011-01-19  16:46

Kedves Márta!

Kislányom 2 éves lesz, születése óta lassan gyarapszik, már csecsemő korában is nehezen evett. 8-10 hónapos kora körül volt egy jó időszaka, akkor változatosan és sokat evett, de ezt leszámítva folyamatosan gond az étkezés nála.

2 évesen egyébként 10 kiló, jókedvű, nagyon mozgékony, kíváncsi, értelmes gyerek.

A következő ételeket eszi meg: virsli, halrúd, kukorica, borsó, főtt tészta (üresen vagy borsóval, kukoricával keverve), kenyér üresen, mandarin, pizza, tojásrántotta. A fentiekből is körülbelül egy kis maréknyi az adag ami ténylegesen bejut a gyomrába. Se sajt, se vaj, se felvágott, se tojás, se húsok, de még túró rudi, Danonino sem, tehát nem arról van szó, hogy várja a nasikat. Az egyedüli dolog amit imád és mindig kér, a tápszer. Volt, hogy nem kapott tápszert egész napon át de a szilárdat akkor sem ette. A múlt évben is volt 4 ilyen hónapja ekkor 4 foga is jött egyszerre. Ahogy azok a fogak kijöttek hirtelen - számunkra új élmény volt ez - elkezdte jelezni hogy éhes, ette a sárgaborsó főzeléket, meg mindent amit épp kapott és olyan adagokban hogy többször hányás volt a vége :( Akkor meg az volt a baj... Most megint kibújt 2 foga, de nem jött vissza az étvágya. Elképzelhető egyébként, hogy az alsó fogak is kibújóban, tehát ez még lehet egy ok... Ez a mostani nem-evés október óta tart.
A véleményére lennék kíváncsi:
Ön szerint okozhat maradandó károsodást, ha egy 2 éves gyerek ennyire egyoldalúan táplálkozik?
Mit gondoljak a gyerekemről? Válogatós ő, vagy létezik, hogy tartósan ennyire megviseli egy-egy fog? Hisz nem arról van szó, hogy nem eszi a húst, mert a túró rudit várja és évente van 2-3 jó hónapja amikor megesz sok mindent amit az év többi 9-10 hónapjában nem...

Egyébként az éhségét nem jelzi (miután kijöttek a fogai akkor jelezte, ült be az etetőszékbe hogy kapjon már enni) nem érdekli hogy mi mit eszünk, menekül ha ételt lát, minden csak "Fúúúj". Cukros üdítőt, szörpöt, teát nem kap csak ásványvizet. Nem használ sem a határozott szó, sem a kedvesség, sem a játékosság nála.

Válaszát előre is köszönöm!!!
Homor Márta 2011-01-30  17:19

Kedves Lakihegy!
Ne haragudjon a késői válaszért, valahogy a rendszer nem jelezte nekem a kérdését, de remélem még nem késő válaszolnom.
Megnyugtatásul, alkatilag vannak olyan gyermekek, akiknek nem fontos az evés, általában nem érzik az éhséget, és beérik kevés étellel is. Ez természetes. Felnőttek között is van, aki csak az evésre tud gondolni és állandóan éhes, de olyannal is találkozunk, aki egyszerűen, ha nem ül le tudatosan, akkor elfelejt enni. Valószínűleg ő az utóbbihoz tartozik majd, de ez addig még nagyon sokat változhat az ellenkező irányba is. Amit a legfontosabb figyelni az ő fejlődésében, hogy jókedvű, mozgékony, kiegyensúlyozott-e, rendszeresen van-e széklete, vizelete, illetve a súlya lassan, de növekszik-e? Ha ez rendben van, akkor őt így kell elfogadni, és fontos, hogy az étkezés az ő életében ne központi téma legyen, hanem a világ legtermészetesebb dolga. Egyébként pedig tökéletesen eteti, csak így tovább! Ez nem számít egyoldalú táplálkozásnak, hiszen valami zöldséget, gyümölcsöt, húst, tejterméket eszik, ha nem is mindig egyformán. Ha csak édességet akarna enni egész nap, az sokkal nagyobb baj lenne. Biztatom továbbá, hogy próbáljon meg a jövőben is változatosan főzni, sose lehet tudni, hogy éppen mikor melyik ételt kívánja meg mégis. A fogzás valóban visszavethet az étvágyából, de szerencsére előbb-utóbb minden tejfoga kibújik, így ez a probléma is megszűnik majd.
12  Bogaracska 2011-01-25  11:17

Kedves Márta! Örömmel látom, hogy van egy ilyen blog, ahol a kismamák feltehetik a kérdéseiket anélkül, hogy "gyakorlottabb " anyukák kicikizzék. A kislányom 9 hónapos. 6 hónapos koráig kizárólag szopott. Aztán próbáltam a hozzátáplálást ami nem megy nagy sikerrel. A pépet nagyon nehezn fogadta el, szinte semmilyet nem hajlandó megnni, csak azt, amelyik gyümölcsből készül és van benne husi. Abból is az üzletit csak. Így sok alternatíva nincs. Az itthonit csak akkor hajlandó megenni, ha van neki íze, ha azt adom ami nekünk van. A darabos ételekkel van gnd igazából, mert a kanalat nagy nehezen elfogadta. A darabos ételt kizárólag a kezemből hajlandó elfogadni, ha kanálból adom, akkor autómatikusan kitolja a nyelvével. Ez azt jelenti, hogy nem érett meg a darabos ételekre, vagy mit? Fog-e darabosat enni valaha? Sokszor már ötletem nincs mit adhatnék neki, hogy megegye. Reggel megeszik egy bébijoghurtot, 11kor lehet szopizik, de nem mindig, délután nem eszik meg egy teljes adag kaját de azt is csak a kezemből, délután eszik kicsi gyümölcspépet, aztán még elmajszol egy babapiskótát vagy kekszet és este megeszi a tejpépet, majd szopi. De igazából ő csak szopizna. Tanácstalan vagyok. Kérlek segíts. Válaszod előre is köszönöm
Homor Márta 2011-01-30  18:15

Kedves Bogaracska!
Örülök, hogy így látod! :-)
Elolvasva a kérdésedet kislányod etetéséről, megnyugtatlak, hogy mindent a lehető legjobban teszel! Próbálkozni kell, ki kell tapasztalni, mit milyen formában, hogyan eszik szívesebben. Nagyon jó az is, hogy még sokat szopizna, örülj, hogy van még annyi anyatej, és kínáld meg bátran, ha igényli. Természetes, hogy ha szopizik napközben is többször, akkor kevesebb szilárd ételt fogad el, de ha szépen fejlődik, ezzel sincs semmi gond. Úgy látom továbbá, hogy ő az ízesebb ételeket jobban kedveli. A saját főztödet is fűszerezheted már pici sóval, zöld fűszerekkel, sajttal, így sokkal finomabbak a házi készítésű ételek is. Darabos ételt még nem kell tudnia enni, van olyan gyermek, aki egy éves korig egyáltalán nem fogadja el, és még utána is nehezen. Mindenesetre biztatlak, hogy nyugodtan add továbbra is így neki, ahogy eddig, ha nem utasítja el, szépen meg fogja tanulni a rágást is. Semmi gond, hogy most nem akar kanállal enni, majd ez a korszaka is elmúlik :-), de néha egy-egy színes bébi kanalat érdemes a kezébe adni étkezéskor, hogy legyen számára természetes, hogy az hozzá tartozik. Írtad, hogy nem tudod mindig kitalálni, mit adj neki. Teljesen jó a reggeli joghurt, viszont 2-3 hét múlva már megkínálhatod apró kenyérfalatkákkal, meg egy kis sonkával reggel, és aztán délelőtt kapja majd a joghurtot….


13  Lakihegy 2011-02-01  12:21

Kedves Márta!

Köszönöm válaszát! Igyekszem akkor továbbra is elfogadni Őt így... :)

14  nikolett111 2011-02-04  10:17

Kedves Márta! Előbb írtam neked, hogy a kisfiam nagyon nehezen alszik, de lefelejtettem, hogy 15 hónapos a lurkó! Persze nemcsak az alvással, de az evéssel is gond van! :-( Igazából nem is válogatós, csak egyszerűen keveset eszik. Azt is csak úgy ha közben szórakoztatom. Próbáltam már, hogy nem játszok vele evés közben, és csak eszünk, de nem ment! Két napig bírtam így! Szinte alig evett. Kérem segítsen!
Homor Márta 2011-02-09  23:11

Kedves nikolett 111!
Kisdedkorban a legtöbb gond az evéssel szokott lenni, vagy a mennyiség vagy a válogatás terén. Ez természetes. Ha szépen fejlődik, jókedvű, kiegyensúlyozott a kisfiad, akkor egyáltalán nem baj, hogy keveset eszik, inkább annak kell örülni, hogy eszik. Az is természetes, hogy ha nem foglalod le, akkor szinte nem is eszik. Valamelyik gyermek játék mellett fogadja csak el, valamelyik tornázik közben (ez az én lányom, pedig ő már 27 hónapos), valamelyik meg rohangál az evés ideje alatt. Ez egy nagyon aktív időszak, amikor az evésre kevés idejük marad a gyerkőcöknek. :-) Azt javaslom Neked, hogy próbáld meg szépen fokozatosan csökkenteni a játék mennyiséget, és inkább a falatokkal találj ki valami mókát, amitől szívesebben elfogadja, és könnyebben rávehető, ott tartható az asztalnál. Sokat segíthet a mesés tányér is, hogy közösen várjátok, mikor látjátok meg a képen lévő figurát. Fontos az is, hogy csak akkor üljön az asztalhoz, amikor már fogyasztható az étel.

15  Iri 2011-02-22  10:31

Kedves Márta, A tanácsodra lenne szükségem. A lányom 9 hónapos volt a héten és 7 kg. (3110gr született) Kb. fél éves korban kezdtük el a hozzátáplálást ami nagyon gördülékenyen zajlott. Most a napi étrendünk úgy néz ki, hogy reggel kap anyatejet (kb. 200ml), tízóraira és délutánra gyümölcsöt (kb. 140-160ml), este pedig megint anyatejet (kb. 290ml). Ebédre zöldséget/főzeléket és húsit (kb.140-160ml). Eddig! Az evéssel ugyanis eddig nem volt problémánk, de ez közel két hete megváltozott. Sajnos nem hajlandó elfogadni a főzeléket. Van olyan, hogy megkóstolja, de aztán összezárja a száját, elfordul és nem kér többet. Most már ott tartunk, hogy csak anyatejet hajlandó ebédelni. Fontos infó még, hogy tejtestvérünk van és tőlük kapjuk a bevizsgált anyatejet. (a tesóm gyereke 6 nappal korábban született) Amiatt aggódom, hogy így nem jut elég tápanyag és vitamin a szervezetébe. Mit csináljak? Milyen étellel próbálkozhatunk még, mert a gyümölcsöt – bár dúsítani szoktam babapiskótával, gabonapehellyel - a korábbi étkezéséhez (amit, én főztem és pároltam) viszonyítva „kevésnek” gondolom! Ezt megerősíti, hogy éjszakánként újra felkel enni, pedig már 2,5 hónapos kora óta átaludta az éjszakát. Sajnos foga nincs még Ezért kicsit bátortalan vagyok, hogy mit adhatok neki, ami tápláló és akár el is tudja majszolni. Mikor „kezdjük” újra a főzeléket? Mennyi szünetet tartsunk? Gondoltam a fogzásra is... bár az erre utaló tünetek nem jelentkeztek, ill. az erős nyálazás fél éves kora óta tart. Válaszodat és segítségedet köszönöm! Iri
Homor Márta 2011-02-24  21:52

Kedves Iri!
Minden bizonnyal a fogzás áll a háttérben, de az is lehet, hogy egyszerűen változott az igénye, és ízesebb ételekre vágyik. Így azt javaslom Neked, hogy bátran kezd el adni újra a főzeléket esetleg másik tányérból más színű kanállal stb. és picit sózd meg, illetve reszelhetsz bele egy kis sajtot is, és a húst is sütheted már főzés helyett, egy kis hagymán megpárolva. Továbbá lassan a húsleves is terítékre kerülhet. Próbáld meg ezekkel a változtatásokkal újra megkínálni. Éjszaka pedig inkább azért ébredhet, mert még nem kapott este vacsorát, ami az ő korában már aktuális lenne, szintén főzelék. Ez lehet ugyanaz, mint délben. A délutáni gyümölcsöt dúsítás nélkül add neki, és fürdés előtt fél-1 órával kínáld meg újra főzelékkel. Ha aztán lefekvés előtt még megissza az anyatejet, ki lehet zárni, hogy éhség miatt ébred éjjel.
A tápanyag és vitamin bevitel miatt ne aggódj. Ha általában jókedvű, kiegyensúlyozott, rendszeresen van vizelete és széklete, valamennyit hízik, akkor biztos, hogy nem fog hiányt szenvedni. Talán láttad a táplálási cikkek hozzászólásaiban, hogy kisdedkorban még ennél is kevesebbet esznek, és mégis szépen fejlődnek.

16  Eszti 2011-05-05  12:28

Kedves Márta,
az alábbi problémával fordulok hozzád. Lassan már két hónapja tart a “hadiállapot” az ebédeléssel kapcsolatban. Kisfiam másfél éves, korábban jó evő volt. Most azonban az ebédeléssel támadtak gondok. A többi étkezéssel nincs probléma, bármilyen gyümölcsöt megeszik. Önállóan képes már kanalazni. Viszont hónapok óta csak a joghurttal leöntött túrógombócot, smarnit, csirkét, rizst hajlandó kanállal megenni. A sós ételek közül kanállal egyfélét sem. Mert amint meglát bármely levest, főzeléket, rakott dolgokat egyből söpörné le a tányért és dobja el a kanalat. Sós meleg ételek közül a zöldségfasírtokat bármilyen összetevővel szívesen elfogyasztja illetve a rántott sajtot is és a zöldséges tölteléket is. Főtt tésztát nem hajlandó enni. Köretek közül pedig csak a krokettet és a sült krumplit. Már nem tudom mit tegyek, hogyan vegyem rá arra, hogy ez is finom étel. Vele együtt eszek, nem kiabálok ha nem eszi meg, az éheztetéses meg óriás hisztibe csap át. Kérlek, ha van valami jó ötleted ezzel kapcsolatban, írd meg. Köszönöm, Eszter
17  Évi 2012-08-09  15:21

Kedves Márta

Kisfiam 20 hónapos. Van amikor meglepően sokat eszik és napi 5x de van amikor a napi 3x étkezés is nagyon kevés adagonként. A tejet nem fogadja el pedig egy darabig itta a kakaót vagy a kicsit cukros tejet. Reggel krémtúró vagy néha gabonapehely de nagyon puhára áztatva tejben. Tízórai nagyon ritka, hogy kell neki (bébiételes gyümi mert a sima gyümi nem sokszor csúszik le). Ebéd mostanság inkább a bébiétel de már eszik mindent és van, hogy folyamatosan azt amit főzök. Uzsi az kimarad de esetleg tejszelet és a vacsi legtöbbször virsli paradicsommal és kenyérrel. Nagyon sokat iszik de csak a tea, szörp más nem kell neki. Az baj, hogy asztalhoz nagyon ritkán hajlandó ülni. Visszajár falatokért inkább vagy nem eszik. Etetőszék nincs mert kimászott vagy ha becsatoltuk szó szerint örjöngött. Mit lehet tenni? Másik kérdésem, hogy szobatisztaságra mikortól és hogyan lehetne nevelni? Köszönöm
Évi
18  Móni 2015-10-30  20:32

Kedves Márta!
Azzal a kérdéssel fordulok hozzád,kisfiam 10 éves és egyoldalu táplálkozás állhat fenn nála.Azt szeretném kérdezni lesz e egézség károsodása?Kenyeret kenyérrel akar enni.Túrós tészta az az egy étel amit még meg eszik de hát az ember nem eszik és nem főz ugyan azt minden nap.Várható e változás?Mit tanácsolsz?Köszönöm
A hozzászóláshoz kérem add meg az e-mail címedet!

E-mail:   


 Keresés a cikkekben