kismamáknak, kispapáknak, anyukáknak, apukáknak...és az egész családnak
Az oldal megtekintéséhez minimálisan 1024x768-as felbontás javasolt!


Új ajánlás a glutén bevezetéséről

Táplálás  vedonoblog.hu RSS Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on Megosztás a Twitter-en Google könyvjelző Digg del.icio.us
Talán számotokra is ismert, hogy mennyi bizonytalanság volt amiatt, hogy meddig kell a csecsemőt gluténmentesen táplálni? Ki korábbra, ki későbbre tette az utóbbi időben a glutén tartalmú ételek bevezetését. A jó hír az, hogy decemberben végre megszületett a hivatalos ajánlás, melyet ezúton - a lényeget kiemelve - megosztanék Veletek.

A coeliakia, avagy lisztérzékenység kiváltó oka a búzafélékben (búza, árpa, rozs, zab) található fehérje, a glutén egyik összetevőjével, a gliadinnal szembeni érzékenység, amely felszívódási zavarokat okozhat a szervezetben. Diagnózisa eleinte bizonytalan, mert nem fokozatosan alakul ki, vissza-visszatérhet, némely tünetek határozottabban jelentkezhetnek, némelyek kevésbé.
Legjellemzőbb tünetei: gyakori, híg, bűzös széklet, étvágytalanság, ingerlékenység, nyugtalanság, has puffadás, fogyás, gyengeség
Kezelése biztos diagnózis felállítása után gluténmentes diétával történik.

Az elmúlt években számos tanulmány utalt arra, hogy a glutén tartalmú ételek bevezetésének időpontja, mennyisége és a szoptatással való összefüggése szerepet játszanak a coeliakia kialakulásában, ezért fontos, hogy arra az időre essen a glutén bevezetése, amikor a gyermek még nagyrészt szopik.

Az eddigi megfigyelések szerint a coeliakia kockázatát növeli:
- a 4. élethónap (119 nap) előtt bevezetett glutén
- a 7. hónapban és azután bevezetett glutén
- a glutén nagy mennyiségben történő bevezetése

A glutén fokozatos bevezetése tehát:
- A coeliakia kialakulásának megelőzéseként a 6. hónapban kizárólag anyatejjel táplált csecsemőknél (150-182 napos kor között) napi fél, vagy másnaponta 1 háztartási keksz pép formájában történő adását ajánlják. Elkészítéséhez lefejt anyatejet, vagy forralt és lehűtött vizet használjunk. A kekszpép adható szoptatás közben vagy után, a csecsemő igénye szerint.
- A 4-6 hónapos korban vegyes vagy mesterséges táplálásban részesülő csecsemőknél a glutén bevezetése történhet vagy napi fél, vagy másnaponta 1 háztartási keksz pép formájában történő adásával. Célszerű gyümölcshöz, zöldségpüréhez keverni, vagy habarhatjuk a főzeléket legfeljebb napi 1 csapott mokkáskanál liszttel.
Fontos, hogy a glutén bevezetés időpontjában és azt követően legalább 1-3 hónapig szoptassunk, mert így is jelentősen csökkenthető a coeliakia kialakulásának kockázata.


Az ajánlás letölthető innenÚj hozzászólás   28 hozzászólás

1  pynky 2011-01-22  11:09

Kedves Márta!
Kérem, hogy a cikket támassza alá a kutatások v. az eredeti cikk v. bármilyen dokumentem linkjével, hogy azt is elolvashassa, akit érdekel.

A háztartási keksz nekem elég érdekesnek tűnik.
(Igaz, nem vagyok védőnő, de elég hosszú ideje foglalkozom szoptatással...)

Üdvüzlettel: pynky
Homor Márta 2011-01-22  21:22

Az ajánlás letölthető innen: Ajánlás a glutén bevezetéséről
2  Vercsi 2011-01-23  10:57

Kedves Márta!
Glutén érzékenységnél jelentkezhet tünetként szem és fülviszketés?Szemdörzsölés és a fül piszkálása,húzkodása?
köszönöm
Vera
Homor Márta 2011-01-24  23:09

Kedves Vercsi! A leírt tünetek nem jellemzőek a glutén érzékenységre, sokkal fogzás vagy kezdődő vírusfertőzés jelei.
3  pynky 2011-01-23  14:09

De miért háztartási keksz? Ha meggyőzne a sok nagy név, ez a kérdés akkor is felvetődik...
Másik, hogy a szoptatott csecsemők jelentős része nem fogad el 6 hónapos kor körül semmi más táplálékot csak anyatejet, ill. ha elfogad, az nem "mérhető" mennyiség. Olyankor mi a teendő?
4  Iboly 2011-01-23  14:26

Kedves Pynky!

Az ajánlás a kutatási eredmények félreértésén alapul. Javaslom, olvasd el ezt a szakirodalmi összefoglalót, ami helyreteszi a kérdést! http://www.szoptatasportal.hu/gluten_szakirodalmi_osszefoglalo

Nem kell amiatt aggódni, ha egy szoptatott kisbaba 6 hónapos korban még nem akar más ételt elfogadni, hiszen az összefoglalóból is kiderül, hogy az a legfontosabb, hogy a glutén bevezetése idején még kapjon anyatejet. Éppen ezért a mai ajánlás szerint már a csecsemő első ételei között szerepelhet kis mennyiségű gluténtartalmú élelmiszer (szopogathat a kisbaba kenyérhéjat például).

Üdvözlettel,

Rózsa Ibolya, IBCLC laktációs szaktanácsadó
5  pynky 2011-01-23  14:30

Ezt értem, de azt is írja, hogy 7 hónapos kor után bevezetve növeli a kockázatot... Tehát, ha nem vezetem be 6 hósan, mert nem eszi meg, akkor...?
6  Iboly 2011-01-23  15:06

Pynky, amint az az összefoglalóból kiderül, sok a tisztázatlan kérdés. Ezért is felelőtlenség kijönni egy ilyen ajánlással...
Nézd meg ezt a részt az általam belinkelt szövegből:

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a korai táplálkozás mint környezeti faktor és a cöliákia kialakulása közötti összefüggésekről jelenleg a következőket tudjuk:

* a glutén bevezetése idején folytatott szoptatás csökkenti a kockázatot
* a szoptatási időszak növekedésével csökken a cöliákia kialakulásának kockázata
* egyelőre nem tisztázott, hogy a szoptatás csak elodázza a tünetek megjelenését vagy hosszútávon véd a betegséggel szemben
* a gluténtartalmú élelmiszerek bevezetésének időpontja és a cöliákia kockázata közötti összefüggés nem kellően bizonyított
* valószínű, hogy a csecsemő étrendjébe bevezetett glutén mennyisége viszont jelentős hatással bír a cöliákia kialakulásának kockázatára

Nincs kellően bizonyítva tehát, hogy valóban létezik a 4-7 hónapos kor közti ablak. Ennek létezését csupán egyetlen kutatás "bizonyítja", de azt tudjuk, hogy egy kutatás, nem kutatás, mindig további vizsgálatokra van szükség. Ezzel szemben több kutatás is bizonyítja azt, hogy a glutén bevezetése idején fennálló anyatejes táplálás csökkenti a cöliákia kialakulásának kockázatát, valamint a hosszútávú szoptatás is, amelyet szintén több vizsgálat bizonyít.

Természetesen nem kell kekszet adni a kisbabának: a keksz összetételénél és minimális tápértékénél fogva nem megfelelő egy csecsemő számára. Inkább szopogasson kenyérhéjat, amiből tényleg minimális adagban ismerheti meg a szervezete a glutént, vagy lehet neki kását főzni gabonapelyhekből és a gyümölcshöz keverni.
7  sylvorium 2011-01-24  13:45

Ha már gluténtartalmú kekszet adunk elsőként, akkor az ne háztartási legyen, mert csupa tartalmaz tojásport, tojást nagyon sokszor. Tojássárgája ugyebár leghamarabb csak 8 hónapos kortól vezethető be.
Babakekszeken kívül van még pár olyan keksz, ami nem tartalmaz tojást, tejet, de magunk is megsüthetjük, ha már foga van a gyereknek.
Nekem az nem világos, hogy ha egy baba alapvetően tápszeres, akkor azoknál mikortól vezethető be a glutén.7 vagy 8 hónapos kortól?
Homor Márta 2011-01-24  23:07

Kedves Hozzászólók!
Összefoglalva válaszolnék az összes eddig felmerülő kérdésre!
Kutatások folyamatosan vannak, és folyamatosan lesznek továbbra is. Ez segíti a szakemberek, többek között a védőnők munkáját is, hogy mindig a legkorszerűbb, a jelen életviszonyoknak megfelelő tanáccsal tudják ellátni az aggódó szülőket, akik mindig a legjobbat szeretnék nyújtani a gyermekük egészséges fejlődéséhez. Azt gondolom, hogy egy majdnem biztos kutatási eredmény mindenképpen sokkal többet segíthet, mint az elmúlt időszak össze-vissza mendemondája ebben a témában.
A háztartási keksz valóban nem feltétlenül a legjobb megoldás, de tojást, tejport „csak” nyomokban tartalmaz, ami szintén fontos szempont, ezt a legtöbb kekszre ráírják. Viszont könnyen reszelhető és kitűnő pépet alkot az anyatejjel, vízzel, gyümölccsel, továbbá adalékanyag és egyéb ízfokozó kis mértékben van benne jelen. A kenyérhéjjal az a gond, hogy még főleg, vagy csak szopó babáknál könnyen félrenyelést okoz, és szinte semmi nem jut a szervezetükbe a nyalogatással. Ma kaptam viszont a legfrissebb értesítőt a Magyar Védőnők Egyesületétől, miszerint a célra tökéletesen megfelel az úgynevezett „Fosfovit keksz gyermekeknek” is, mely tehéntej- és tojásmentes, glutént tartalmazó bio jellegű készítmény, és 4 hónapos kortól adható. A pontos összetételét bárkinek szívesen elküldöm, aki külön kéri.
Sok bizonytalanságot okoz az is, hogy mi lesz a szoptatással. A kizárólagos anyatejes táplálás továbbra is nagyon fontos fél éves korig, erre bíztatok mindenkit. Utána viszont a lassú, fokozatos gyümölcs bevezetés mellett nem okozhat problémát napi fél keksz, akár több részletben való adagolása vagy az anyatejhez, vagy a gyümölcshöz. Aki anyatejjel adja, nyugodtan fejjen le egy kiskanál tejet, és abba keverjen egy kis reszelt kekszet. Biztos, hogy el fogja fogadni a baba. Természetesen semmi gond nincs, ha nem minden nap kapja, vagy nem minden nap ugyanolyan adagot, vagy csak 3-4 naponta, az a lényeg, hogy a coeliakia kockázatának csökkentése érdekében kezdje el minden édesanya adagolni addig, míg a baba fő tápláléka az anyatej, vagy legalábbis anyatejet kap. Ha egy csecsemő betöltötte a 4. hónapot, és csak tápszert, vagy tápszert és anyatejet, vagy akár gyümölcsöt is kap, nyugodtan el lehet kezdeni a glutén tartalmú keksz bevezetését.
További felmerülő kérdésekre is szívesen válaszolok.
8  drkunjudit 2011-01-25  10:15

Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy – ahogyan az a Szoptatás Portálon megjelent szakirodalmi összefoglalóban is olvasható – egyelőre NINCS MEGFELELŐ BIZONYÍTÉK arra, hogy a glutén-ablak egyáltalán létezik, vagyis, hogy a glutén bizonyos életkorban történő bevezetésével megelőzhető a cöliákia. Az ajánlás EGYETLEN kutatási eredményen alapul, ahol nagy kockázatú gyermekeket vizsgáltak. Az 1560 nagy kockázatú gyermek közül 25 lett biopsziával igazoltan cöliákiás. Ennek a 25 NAGY KOCKÁZATÚ gyermeknek az adatai alapján vonták le a kutatók azt a következtetést, hogy a glutén bevezetés időpontjának van valami jelentősége, miközben egyéb fontos tényezőket (pl. a glutén mennyiségét vagy a szoptatás folytatódását) nem vették figyelembe. Azt hiszem, sokan egyetértenek velem, ha azt mondom, hogy 25 nagy kockázatú gyermek adatai alapján felelőtlenség az egész populációra ajánlásokat megfogalmazni.
Az OGYEI fent idézett ajánlását sajnos a legtöbb helyen félreértelmezik az egészségügyi dolgozók, és KIZÁRÓLAGOSAN szoptatott 4 hónapos gyermekek szüleinek is azt mondják, hogy napi fél háztartási kekszet KELL adniuk gyermeküknek, holott az ajánlásban nem ez szerepel. Ez a sajnálatos félreértés előre látható volt. :( Az ajánlás máris nagy károkat okozott az egész országban, évtizedek munkáját döntve romba, hiszen mostanáig azért küzdöttünk, hogy a 6 hónapos korig kizárólagosan szoptatott csecsemők száma emelkedjen.
Talán érdekes lehet megemlíteni, hogy az egész glutén históriát és a fentebb említett kutatási eredményt – ami egyébként 2005-ben! készült – egy tápszergyártó cég által szponzorált konferencián szedték elő 2010 tavaszán...
9  Marcsi 2011-01-25  23:39

Egyéb tudományos vizsgálat is folyik ez ügyben.Az EU támogatásával 2007-ben indult 4 éves prevenciós program és klinikai vizsgálat során a különösen veszélyeztetett csecsemőknek fokozatosan és kis mennyiségben adnak glutent.A vizsgálatot párhuzamosan 12 országban végzik,magyar részről Dr.Korponay Szabó Ilma.
Nem találtam még a vizsgálat befejezéséről szóló összefoglalást,de úgy tudom,hogy hasonló eredményre jutott ez a kutatás is.
Azt gondolom,hogy azért a \"nagy kockázatú\"gyermekeket nézik ebben a vizsgálatban is,mert a többi gyermek ígysem-úgysem lesz coeliákiás.Ha nem DQ8 vagy
DQ2 hordozó a gyermek(magyar népesség kb.25%-a),nem lesz lisztérzékeny akkor sem,ha 6 hónaposan,
akkor sem,ha 1 évesen kap először glutent.Mint a többi csecsemőtáplálásban bevezetésre kerülő új ételt ezt is fokozatosan ajánlott bevezetni.Ha a veszélyeztetett csoportba (van a családban coeliákiás)tartozik a gyermek,akkor van jelentősége a gluténbevezetés idejének.Ilyen esetben érdemes felvenni a kapcsolatot a Heim Pál Gyermekkórház Coeliakia Centrumával.
Saját tapasztalat:1.gyermek:DQ8 hordozó,glutent 1 évesen kapott,
19 éves,nem LÉ
2.gyermek:DQ2 hordozó,glutent 1évesen kapott,
1,5 évesen LÉ.Most 17 éves panaszmentes.
3.gyermek:DQ2 v.DQ8 hordozó,glutent 2!!évesen kapott
3,5 évesen LÉ.MOst 16 éves panaszmentes.
Mind a hárman 5 hónapos korukig kizárólag szoptak.
Amikor ők kicsik voltak a minél későbbi glutenbevezetés volt elfogadott nézet.Az unokáimnál nem ezt a nézetet fogjuk követni.
10  Kriszta 2011-02-10  10:51

Kedves Márta!

Én ma szembesültem a tanácsadáson ezzel az egész kekszmizériával...
A kislányom kizárólag anyatejes, 5 hónapos, és a gyerekorvosunk szerint napi fél DETKI kekszet tömjek bele valahogy...:(
Őszintén szólva 6 hónapos koráig tutira nem adok neki ilyesmit, aztán is meggondolom.
Persze kicsit hiszti ez az egész. Emlékszem, hogy a testvéreim járókája is anno tele volt félig csócsált háztartási kekszekkel már pici korukban, és még élnek, de kicsit akkor is fura ez a változtatgatás.

Amit konkrétan kérdezni szeretnék: Miért pont háztartási keksz? Nincsenek ezek tele mindenféle puffasztószerrel, tartósítóval, adalékkal, ki tudja milyen tojáporral és egyebekkel? Miért nem gyáratanak valami megbízható patikai gluténpótlót, ugyanúgy mint D-vitamint, K-vitamint, ha ez olyan nagyon fontos?
Biztos megvan ennek is az oka, de miért nem lehet inkább mondjuk valami természetesebbet, mondjuk bio zabkását, kölespépet adni a babáknak? Ezekben is van glutén.

Köszönöm előre is a választ!
Kriszti
11  Kriszta 2011-02-10  11:34

Még valami, végeztem egy kis adatgyűjtést:

DETKI ht. keksz
Kellemes ízű, széles körben használható hagyományos keksz. Összetevők: búzaliszt, cukor, növényi zsír, térfogatnövelő szerek: (nátrium-hidrogén-karbonát, ammónium-hidrogén-karbonát), só, színezék (karamell), aroma, antioxidánsok:(borkősav, dikálium-diszulfit). Glutént és kén-dioxidot tartalmaz. Mogyorót, földimogyorót, tojásport, tejport, szójalecitint is felhasználó üzemben készült.

Győri ht. keksz
Összetevők: búzaliszt, cukor, növényi olaj, térfogatnövelő szerek (nátrium-hidrogén-karbonát, ammónium hidrogén-karbonát), étkezési só, aroma, lisztkezelőszer (nátrium-metabiszulfid). Tartalmazhat búzát, glutént, szulfitot, Tartalmazhat nyomokban tojást, szóját, tejet, dióféléket és szezámmagot.

Tesco ht. keksz
Összetevők: búzaliszt, cukor, növényi olaj, glükózszirup, só, térfogatnövelő szerek (E503, E500), aroma, lisztkezelőszer (nátrium-metabiszullfid). Allergén anyagok: a termék glutént, szulfitot tartalmaz. Tojás-szója-és tejszármazékot, törökmogyorót, szezámmagot is felhasználó üzemben készült.

Fosfovit biscotto
Összetétel: búzaliszt, cukor, növényi olaj, maláta kivonat, térfogatnövelő szer (amónium karbonát, nátrium-karbonát), ásványi anyagok (kalcium. foszfor, va), só, vitaminok (A, D,B1,B2,PP), aromák.

Ne haragudj, de úgy tűnik valaki nem volt eszénél, mikor ezt az ajánlást készítette...
Hajrá, tömjük meg a kis 4-5-6 hónaposok gyomrát egy kis szeméttel!!

Így pláne mérhetetlenül fel vagyok háborodva...

Neked mi a véleményed erről az egészről?
Milyen fórumon lehet ez ellen tiltakozni???
Homor Márta 2011-02-14  22:50

Kedves Kriszta!
Szeretném megosztani Veled és a többi olvasóval a saját véleményemet a témáról pontokba szedve, hogy mindenki számára érthető legyen:
1. Mivel a várandósság kezdetétől a gyermek iskolás koráig mi védőnők vagyunk azok, akik személyesen kísérik, segítik a gyermekek fejlődését, kötelességünk az ezzel kapcsolatos új információkról, változásokról, jelen esetben ajánlásokról tájékoztatni a szülőket.
2. Nagyon fontos tudni, hogy ez is, mint az összes többi „ajánlás” egy lehetőség, melynek célja a betegségek kiszűrése és ezzel a gyermekek egészséges fejlődésének segítése. Tehát nem kötelező követni, mi a tájékoztatást megadjuk a felmerülő kérdésekre készséggel válaszolunk, de ellenőrizni, jelenteni, betartatni nem fogjuk, a többi már a szülő felelőssége!
3. A lisztérzékenység nagyon súlyos betegség, jobb esetben „csak” évekig tartó diétával jár, és családi halmozódás jellemzi a kialakulását. Tehát, ahol a családban egyáltalán nem fordul elő ilyen jellegű megbetegedés, nagyon kicsi az esélye, hogy valaha kialakul. Viszont ahol előfordul, és amelyik szülő ezt az utat járja, vagy végigjárta, azt hiszem igen hálás lett volna akkor egy ilyen ajánlásért.
4. NAGYON FONTOS! Ezt már hangsúlyoztam korábbi hozzászólásomnál is, és most ismételten kiemelném, hogy a KIZÁRÓLAG ANYATEJES BABÁKNÁL egyáltalán NEM KELL ELKEZDENI FÉL ÉVES KOR ELŐTT, csupán az a lényeg, hogy még főként anyatejet kapjon a glutén bevezetésénél.
5. Egyáltalán nem baj, ha nem háztartási kekszet kap a csecsemő, ha ez valakinek idegen. Itt sokkal inkább a táplálék glutén tartalmán van a hangsúly. Sajnos a mai zöldségek gyümölcsök egyéb, csecsemőknek szánt joghurtok, pudingok stb. sem éppen megbízhatóak, mégis sok szülő megkínálja vele a gyermekét. Én azt gondolom, hogy ha súlyos betegség megelőzéséről szóló folyamatos szakértői kutatás ajánlásáról van szó, nem árthatunk vele a gyermeknek.
12  Réka 2011-02-14  09:35

Kedves Márta,

glutént tartalmazó tejpép (babagríz) adagolása hogyan történjen egy 5 hónapos vegyes (70% anyatej + 30 % tápszer) táplálású csecsemő esetében?
Köszönettel,
Réka
Homor Márta 2011-02-17  22:11

Kedves Réka!
Minden tejpép bevezetése lassan és fokozatosan történik 10-20 mg-mal kezdve. Nem írtad, pontosan melyik babagrízt adnád a babának, de nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás a glutén bevezetésére. Javaslom, előtte feltétlenül kérd ki a gyermekorvos tanácsát.
13  innosense 2011-02-21  21:38

Kedves Márta,
a kommentjeiben hangsúlyozza, hogy a 6 hónapig tartó kizárólagos szoptatást fenn kell tartani, korábban nem kell kekszet adni. Fent viszont beidézi az ajánlást, amely szerint a betöltött 5. és 6. hónap között kell elkezdeni a keksz adását. Nem ellentmondás ez?
Homor Márta 2011-02-24  22:48

Kedves „innosense”!
Nekünk szakmailag tájékoztatnunk kell a szülőket az őket érintő változásokról. Viszont nekem személyesen is van véleményem, amit a hozzászólásomban közöltem is. És ez két különböző dolog. Természetesen azzal kapcsolatban kell állást foglalnunk, amit közlünk, de mivel a 6. hónap is benne van az ajánlásban, így nem látok semmilyen ellentmondást.
„A 6. hónapban még kizárólag szopó csecsemőknél 150-182 napos kor között, nem étkezést kiváltva, hanem coeliakia prevencióként javasoljuk napi fél vagy másnaponta 1 háztartási keksz pép formájában történő adását, amelynek elkészítéséhez lefejt anyatejet vagy forralt és lehűtött vizet használhatnak. A kekszpép adható szoptatás közben vagy után, a csecsemő preferenciája szerint.”

14  mintamókus 2011-04-04  00:55

A 6 hónapos korig tartó kizárólagos szoptatás, az azt jelenti, hogy KIZÁRÓLAG SZOPTATOK legalább 6 hónapos korig. És nem adok sem kekszet(!?!?!?), sem vizet, sem almát, semmi mást, CSAK ANYATEJET!! És mi van azzal, hogy 2 éves korig lehetőleg ne adjunk édességet??? Háztartási kekszet én nem is adnék a gyerekeimnek, 2 éves kor után sem!!!
Jól kivesézve az ajánlás:
http://pocakmadzag.blogspot.com/2011/02/felmegy-vernyomasom.html /Remek írás, Andi! :)/
15  Andi 2011-06-30  13:09

Szép napot mindenkinek!

Három gyermekem van és a 6 éves kislányom coeliakiás és 1-es típusú cukorbeteg 2-3 éve. A két kisebbik testvérénél is jelen van a lisztérzékenységért felelős két gén. 27 hónapos kistestvérét 18 hónapos kora után is még szoptattam és gluténos dolgot is csak 8-9 hónaposan kapott. Az Ema eredménye is jó lett és a Biocard gyorsteszt is negatív lett. Azért persze odafigyelek rá, és a tünetekre, de remélem nem alakul ki nála a lisztérzékenység. Később, mikor terhes lettem a kisfiammal hallottam, hogy a mostani vizsgálatok azt igazolják, hogyha 4 hónaposan kapja a csecsemő a glutént a szoptatás mellett, akkor valamivel kisebb a coeliakia kialakulásának esélye. Ezért ő kap napi 1ml /100 mg./l glutéodatot hat hónapos koráig, és amíg csak lehetséges szoptatni szeretném. A probléma az, hogy én úgy érzem ez az oldat a nagy melegbe megromlott, mert eddig nem tapasztalt „kovászos” szaga lett. A doktornéni a Coeliakia centrumba azt mondta, hogy nem tartalmaz romlandó összetevőt, én mégis bizonytalan vagyok, mert miután megkapta a kisfiú az oldatot 1-2 órára rá keservesen sírt. Ezért tegnap már nem is adtam neki, és próbáltam ma beszerezni a doktornéni által ajánlott Fosfovit kekszet, de sehol nem kaptam itt Székesfehérváron. A kérdésem az, hogy a gluténoldat beszerezhető lesz- e gyógyszertárakba, vagy csak a Coeliaki centrumba lehet kérni?
Köszönettel:Andi
16  kata 2011-08-01  12:55

Kedves Márta

Kislányom most 7 hónapos anyatejes baba.
5.5 hós kora óta adtam neki mindnennap egy kiskanál glután tartalmú gabonát, amit a két betűs drogériában vettem természetesen anyatejjel kavartam.
6. hónaptól lassan elkezdtük gyümölcsökkel a hozzátáplálást. A glutént kb 6,5 hós koráig adtam.
Tehát az elmúlt két hétben nem adtam neki.
Az lenne a kérdésem, hogy ezzel nem okoztam e gondot. Kell e folytatni ugyanigy? vagy nővelni kell egy idő után az adagot? vagy most már folyamatosan adjam neki? Ha folyamatosan kell adnom és mivel még csak ebédel, igy abba is belerakhatom? Naponta?
Célom, hogy sokáig szoptassam még a babát.
VAlahol én elvesztem a folytatásban:-)
17  Andi 2011-08-11  01:00

Szia Kata!
Én is 2-től 6 hónapos koráig adtam a kisfiamnak a glutént az anyatej mellé,ahogy a coeliakia centrumba mondták. Onnan a Dr-nő írta,hogy az 1/3-ad fosfovit kekszet anyatejjel pépesítve lehet utána is adni neki.Természetesen én is minél tovább szeretném anyatejjel táplálni a picit, mert a szopi neki a legjobb.6 hónapos korától keztem el a hozzátáplálást öszibarackkal,almával. Jelenleg nem adok neki gluténosat,mert várom az Ema eredményt, és nagyon bízok benne,hogy ő nem lesz lisztérzékeny.2-3 hónap múlva lesz meg az eredmény és attól függ, hogy adom e neki tovább a gluténos dolgokat.Mindenesetre szerintem te is jól csináltad a glutén bevezetését.Én azt hallottam,hogy az a lényeg,hogy a glutént vezessük be először az anyatej mellett,és a két hónapos bevezető időszak után még két hónapig biztosan kapja az anyatejet is.A terveim szerint én a leválasztódásig, de 18 hónapos koráig még szeretném szoptatni, hogy ezzel is megvédjem őt.Szerintem az összetőrt gabonapelyhet is nyugodtan beleteheted a bébiételébe, vagy ha úgy szivesebben eszi az anyatejbe pépesítheted.Márta pedig majd biztosan segít a további kérdéseiddel kapcsolatban.Szóval ne aggódj, jól csináltad, és kívánok Nektek minden jót, és hogy sokáig szopiztathasd a picuridat.Üdv:Andi
18  Andi 2011-08-12  22:10

Oppá, most,hogy így visszaolvastam az elöző bejegyzésem, rájöttem,hogy már az elején jól elírtam egy számot.Szóval kisfiam 4 hónapos múlt, mikor elkezdtem a gluténoldatot adni neki, és 2 hónapig
kapta naponta.Nem akartam senkit félrevezetni,csak már fáradt voltam és rosszul írtam.Bocsi!
19  Kapiandi 2011-11-17  11:38

Az én kisfiam 6 és fél hónapos. 6 hónapos kora után kezdtük a gyümölcsöket a szokásos sorrendben: alma, őszibarack, meggy, körte, szilva. Miután végigkóstoltuk őket, jött hozzá a krumpli. 3 nap után pedig adtam hozzá glutén bevezetéseként bio zablisztet(!). Ez szerintem teljesen elfogadható és nincs benne semmi E meg társai. Azért lett ez, mert a védőnőmmel beszéltünk a témáról, nálunk is jött a háztartási keksz, aminek meg is beszéltük az összetételét, ekkor javasolta, hogy akkor adjam neki a zablisztet. Fél, majd 1 mk-lal kap a gyümölcshöz, mellette már van ebédje is zöldségből. Persze még nem teljes adagokat eszik, de szépen haladunk és semmi problémát nem okoz a liszt. Szerintem ez teljesen elfogadható így.
20  panett 2012-07-23  12:13

Tisztelt Márta!

5 hónapos a babám, anyatejes, elkezdtük adni neki ezt a biscotti kekszet tejben. A kérdésem az lenne, hogy mivel rettenetesen cukros, biztos nem ártok vele? Egyrészt a cukor egészségtelen, másrészt mivel édes meg fogja inni továbbra is az anyatejet?
A háztartási kekszben lehet tojás, akkor most melyikkel ártok kevésbé? Nekem úgy tűnik egyik keksz sem túl jó megoldás. Ön melyiket tartja kevésbé rossznak?
Anett
21  Juli 2012-12-23  10:16

A glutén bevezetése után most akkor meddig és milyen adagban kell adni? Erről nem esett szó....
22  agnes 2013-03-05  07:15

Kedves Márta és hozzászólók! Ajánlom figyelmetekbe a következő információkat!!!

http://www.lll.hu/a_szoptatast_tamogato_szakemberek_a_keksz_ajanlasanak_visszavonasat_javasoljak
http://www.lll.hu/szakirodalmi_osszefoglalo_es_javaslat_a_gluten_bevezetesevel_kapcsolatban
http://www.lll.hu/valoban_meg_kell-e_kezdeni_a_hozzataplalast_6_honapos_kor_elott
http://www.szoptatasportal.hu/adjunk-e_kekszet_az_othonapos_csecsemonek
http://www.szoptatasportal.hu/a_sztnb_tagjai_elhatarolodnak_a_keksz_ajanlasatol

Jó olvasást! Üdv, egy 5 hónapos baba anyukája
A hozzászóláshoz kérem add meg az e-mail címedet!

E-mail:   


 Keresés a cikkekben