kismamáknak, kispapáknak, anyukáknak, apukáknak...és az egész családnak
Az oldal megtekintéséhez minimálisan 1024x768-as felbontás javasolt!


Zöldség - gyümölcs

Táplálás  vedonoblog.hu RSS Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on Megosztás a Twitter-en Google könyvjelző Digg del.icio.us
Nyár van! Itt a sok friss zöldség és gyümölcs, melyek feltöltik szervezetünk kiüresedett raktárait. De a babánknak mit és mikor adhatunk? Hogyan kezdjük el a hozzátáplálást, mi mindent érdemes eltenni télre? Bármikor születik egy baba, valamiben mindig szerencsés. Most elsősorban a télen született babáknak kedvezek ezzel a bejegyzéssel, mert ők remélhetőleg 4-6 hónapos korukig megalapozva az egészséges fejlődésüket, anyatejet kaptak, és most ezt a pozitív folyamatot a sok-sok zöldséggel és gyümölccsel folytathatják. De hogyan?

A mai módszertani levél szerint 4 hónapos kor előtt nem ajánlatos elkezdeni a hozzátáplálást, de ahol bőven van anyatej, és szépen fejlődik a baba, tartsatok ki 6 hónapos koráig, mert ebben az időszakban van igazán nagy szerepe az anyatejes táplálásnak. Az első gyümölcsök, amit adhatunk az őszibarack, alma, banán, meggy. Érdemes először csak kóstoltatás szintjén megismertetni vele az ízeket. Ha csak anyatejes a baba, fél éves kor előtt szoptatás után, fél éves kor után, szoptatás előtt kínáljátok meg. Általában gyümölcsöt tízóraira és uzsonnára eszünk, ezért ha ebben az időben próbálgatjátok, nem lesz probléma az átszokással. Először egyféle gyümölcsöt adjatok lé formájában, 2-3 kiskanállal. Ha ízlik neki, akkor se kapjon többet, mert lehet, hogy megenne egy egész almát elsőre, de várható, hogy másnap már nem kéri. Viszont, ha minden nap 2-3 kiskanállal növelitek a mennyiséget, lesz ideje hozzászokni. Ha nehezen megy, akkor vagy válasszatok egy másik gyümölcsöt, vagy addig egye ugyanazt a keveset, amíg nem látjátok, hogy már ízlik neki, és szívesen eszi. Néhány nap után lehet a péppel is kísérletezni, de hígabban biztos jobban elfogadja majd, mint sűrűbben. Ezzel a lassú, türelmes hozzászoktatással, nagy eséllyel jó evő lesz. Jó, ha külön-külön is megismeri az ízeket, de lehet keverni is, ez jellemzően nem befolyásolja a későbbi gyümölcs-szeretetét.

A tavaszi-nyári-őszi babákat sem szeretném elhanyagolni. J Meggyet reméljük sokan fagyasztottatok, de az őszibarack még itt van, érdemes bespájzolni télre, hogy ne csak alma-banánt egyenek, melyek amúgy is nehezebben emészthetők.

Új hozzászólás   39 hozzászólás

1  Adél 2009-08-27  09:29

Tisztelt Védőnő! A fiam most 4 hónapos anyatejes és tápszeres szeretném a gyümölcsökre és a zöldségre szoktatni.Már kapott banánt, almát és őszibarackot egy kicsit. Megyek azok amit még adhatok neki?
Homor Márta 2009-08-27  09:29


Kedves Adél!
Köszönöm a kérdést. Nagyon jó, hogy ezeket a gyümölcsöket kóstolta eddig, a továbbiakban  is így kellene tenni, mert 6 hónapos koráig a mai módszertani levél szerint nem is kaphat mást. Ha esetleg nagymama, vagy valaki fagyasztott meggyet, azt még mindenképpen megkóstolhatja. Az anyatejnek az első fél évben meghatározó szerepe van, ezért fontos, hogy ameddig csak lehet, szopizzon, kiegészítve szükség szerint tápszerrel. Pici még a Baba, hogy mást kapjon, ilyenkor még nehezebben fogadják el a kiskanalat és az új ízeket is, bizonyos tápanyagok könnyebben allergiát okozhatnak, fájhat a hasa. Így továbbra is csak almát, őszibarackot és banánt egyen az anyatej és a tápszer mellett. Ha igényli, az adagot lehet fokozatosan emelni, ősztől pedig körtével és szilvával óvatosan kiegészíteni. A zöldségek bevezetését ráér és célszerű csak fél éves kor után elkezdeni.
2  Timcsa 2009-08-04  10:30

Az én kisfiam lassan 7 hónapos. 3* kap tápszert egy nap, reggel, uzsonnára és vacsorára. Tízórai és ebéd pedig szilárd kaja. Tízórai gyümölcs, most reszelve kap nyári almát őszibarackot és körtét, egy kis oldódó zabkásával elkeverve. Ebéd pedig üveges babamenü. Szeretném megkérdezni, hogy ha allergiás valamire, pl: Glutén az mikor és hogyan derül ki? Mert néhány üveges ételben van és néhányban nincs. Köszönettel
Homor Márta 2009-08-04  16:20

Kedves Timcsa! Köszönöm a kérdésedet! Sokat hallani a coeliakia nevű súlyos betegségről, ami maga a lisztérzékenység. Kialakulásának egyik fő oka a gluténnel szembeni érzékenység. A mai módszertani levél szerint glutén tartalmú ételt (akár a bébiételek, vagy babakeksz) 6 hónapost kortól adhatunk azért, hogy ha valakinél jelen van a betegség, az minél előbb kiderüljön, és időben kezeljék. Ennek tünetei: hasmenés, súlyveszteség, nyugtalanság. Az ételallergiákra is oda kell figyelni, ezért nem adunk egy éves kor alatt tehéntejet, és tejterméket is csak 8 hónapos kor után, tojást pedig egy éves kor felé, de ezekről még lesz szó a blogon. Ha bármilyen élelmiszerre (pl banán, paradicsom szokott előfordulni a leggyakrabban) érzékeny lenne, annak jelei a következők: csalánkiütés testszerte és száraz tapintatú folt elsősorban a hajlatok területén. Ilyenkor azt a bizonyos élelmiszert 1-2 hónapig mellőzni kell.
3  MONCSI 2009-11-12  15:38

HAT HÓNAPOS KISFIAMNAK ADHATOK KÖRTÉT!
Homor Márta 2009-11-12  18:31


Kedves Moncsi!

Inkább 7 hónapos kortól adjad, mert könnyen puffaszt, fájhat a hasa tőle. Akkor is az édesebb, érettebb vilmoskörtét.

4  kamilla 2010-02-15  14:32

Kedves védönő! Kisfiam 5 hónapos lesz a héten és szeretném elkezdeni a hozzátáplálását.Jó evő 180-220ml tápszert iszik napi ötször. reggel 7, 11.15, 15.15,19.00,21.00-kor. Főleg az utolsó két étkezésekor iszik sokat igy éjjel nem kell megetetnem. Hogyan kezdjem és mit adhatok neki,gondolom gyümölcsel amit tizóraira kaphat,mennyi az egyszeri adagja egy ekkora babának? Főzeléket mikortól adhatok a gyümik után? Főleg vacsorára kellene valami megoldást találnom ajánlották a tejpépet hogy azt adjak, persze estére a főzelék még odébb van. Még annyit kérdeznék hogy amikor egy gyümölcsöt bevezetek adom 2-3 napig növelve az adagot belölle amennyit szivessen elfogad majd ha bevezetek egy ujabb gyümölcsöt akkor megint csak pár kanállal kell adni belölle mig meg nem szokja? sekitségedet köszönöm
Homor Márta 2010-02-16  22:13

Kedves Kamilla!
Ha úgy érzed az esti etetéssel kellene kezdeni, arra valóban a tejpép a legjobb megoldás. A gyermekorvossal írass fel, csak hipoallergént kaphat. Először próbálj meg csupán 20 – 30 g-ot készíteni, és megkóstoltatni vele az este 7 órás etetés előtt. Ha ízlik neki és megette, másnap vagy ahogy elfogadja, pár nap múlva már akár a dupláját is adhatod, és így tovább, amíg el nem juttok 150 g-ig. Közben pedig el lehet vele kezdeni kóstoltatni a gyümölcsöt is az első két etetés között, tehát fél 10 – 10 között. Először egy vékony gerezd almát lereszelve, elsősorban a levét, maximum 1-2-3 kiskanállal. Figyelj arra, hogy ha véletlenül ízlik neki és nem löki ki a nyelvével, akkor se adj neki elsőre többet. Másnap nyugodtan adhatsz 2-3 kanállal többet, és így folyamatosan emelve az adagot. Ha szépen haladtok, 3-4-5 nap után keverhetsz hozzá egy karika banánt, másnap 2 karikát stb.…. Igen, szépen fokozatosan haladj az új ízzel is. Ha nem fogadja el, érdemes csak 2-3 naponta próbálkozni, vagy inkább banánt adni először, és aztán abba keverni az almát. A főzeléket ráérsz 6 hónapos korában elkezdeni, de leghamarabb a gyümölcs bevezetését követően két héttel. 

5  kamilla 2010-02-21  18:08

Kedves védönő! Köszönöm a tanácsodat,elkezdtem a babónál tizóraira a gyümölcsöket az almánál tartunk 4 napja esszük nem sok sikerrel de ami nem tetszik hogy nagyon sokat bukik. Eddig amig csak tápszert evett nem bukott,lehet hogy nem esik jól neki a gyümölcs? milyen más gyümölcsöt adhatnék még neki, vagy lehet hogy savas és bántja a pocakját. Mindenképp gyömölcsel kell kezdeni a hozzátáplálást? Köszönöm Kamilla
Homor Márta 2010-02-23  21:54

Kedves Kamilla! Teljesen rendben van, hogy még nem lelkesedik az almáért. A bukás miatt azt javaslom, hogy egy-két napig tarts szünetet, aztán próbálj meg egy karika banánt, vagy 1 kiskanál őszibarack bébiételt. Ha úgy érzed, nyugodtan kezdheted a déli főzelékkel is. A sütőtököt érdemes kipróbálni, mert szezonja is van, és édeskés ízű is, háthat jobban csúszik.
6  Adri 2010-04-21  15:30

Kedves Márta!
Az én kisfiam 14 hetes, 2 hónapig tudtam szoptatni, olykor ki kellett egészíteni tápszerrel mert kevésnek bizonyult. Azóta tápszert eszik, mostanra napi 720 ml.
Kérdésem, hogy elkezdhetem-e a hozzátáplálást gyümölccsel, például egy kis alma levével?!

Köszönöm válaszod.
Homor Márta 2010-04-23  22:14

Kedves Adri! A mai módszertani levél szerint 4 hónapos korig nem adunk mást a babáknak az anyatejen és a tápszeren kívül. A tapasztalatom továbbá azt mutatja ez ügyben, hogy nem is szívesen fogadják a babák, még nem elég érettek hozzá. Azt tanácsolom, hogy azt a másfél hónapot még húzzátok ki... :-)
7  Gizus 2010-05-10  22:30

Üdvözlöm! Kisfiam 2 éves.Úgy másfél éves koráig mindent megevett.Mostanra annyira válogatós lett,hogy azt sem eszi meg ami a kedvence volt(pl.paradicsom,görögdinnye,spenót).CSak 3 hónapig szoptattam,így a tápszer mellett elég korán elkezdtük a pépes ételeket,melyeket magam készítettem.Mostanra úgy kb 3 hónapja semmilyen gyümölcsöt nem eszik meg,pedig az almát eddig megette.Bármilyen formában kínálom fel neki,még csak megkóstolni sem hajlandó.Joghurtból is csak egy félét eszik meg próbálta belecsempészni a gyümölcsöt de rögtön észrevette.Innivalóként is próbáltam ,de csak a sima vizet hajlandó meginni.Zöldségből is csak a kígyóuborkát eszi meg .Főleg húst enne hússal.A bőlcsit 2 hónapja kezdtük,de már 2x2 hetet beteg volt.Aggódom,hogy nem igazán visz be vitamint a szervezetébe amitől ellenállóbbá válna. Kérem adjon tanácsot mivel próbálkozhatnánk még. Köszönöm
Homor Márta 2010-05-11  22:21

Kedves Gizus!
Hamarosan jön a sok-sok friss gyümölcs-zöldség, hátha lesz olyan, amit megkíván a kisfia. Mivel bölcsödét kezdett, azóta kétszer is beteg volt, lehet, hogy egy kicsit kimerült a szervezete, és azért nincs étvágya. Mindenképpen javaslom a Vitacolan nevű multivitamin adását, ami csodákra képes, próbálja ki!
Ha pedig valóban válogatós, ami ebben a korban igen jellemző, és húsból, kígyóuborkából bármennyit megenne, akkor próbáljon meg az erről irt cikkemben leírtak szerint következetesen eljárni: http://www.vedonoblog.hu/bejegyzesek/taplalas/nem-eszik-valogat


8  Gizus 2010-06-16  14:17

Kedves Márta! Májusi levelemben írtam ,hogy 2 éves kisfiam semmilyen gyümölcsöt nem eszik. Azóta próbáltuk a vitakolánt is,de mivel az is gyümölcsös ízű ezért kiköpte.A bölcsi miatt már 5X volt beteg május óta(ebből 3X antibiotikumot kapott),most a Boncho-vaxom-al próbálkozunk.A gyógyszerszedéssel nincs gond,de bármi gyümölcsös étel vagy ital láttán megrázkódik.Tanácstalan vagyok,mert a létező összes gyümölcsöt már felkínáltuk neki,de még arra sem hajlandó hogy megkóstolja,rögtön rávágja,,hogy nem szereti a baba".Nem tudom létezik-e valami olyan multivitamin ami nem gyümölcsös ízű,vagy valami megoldás a problémánkra,vagy egyszerűen csak várjunk amíg elmúlik nála ez az időszak? Köszönettel: Gizus
Homor Márta 2010-06-17  21:27

Kedves Gizus!
A broncho-vaxom immunerősítő hatása a legtöbb kisgyermeknél pozitív eredményeket mutat, de az étvágyat nem fokozza. Amit még javasolni tudok, az a Béres csepp, melynek vastartalma szintén nagyon sokat segíthet, hogy kisfia megerősödjön és az étvágya is megnyugtató legyen. További ötletem még, hogy próbáljon meg gyümölcskosarat készíteni és feltűnő, a kisfia számára elérhető helyre tenni. Vagy egyszerű gyümölcssalátát készítsen úgy, hogy kis zászlókat, ernyőket, kardokat stb. tűz bele mondjuk a sárgadinnye kockákba, vagy a kismagozott cseresznyébe stb. Vagy játsszák azt, hogy szárítanak cseresznye-, sárgadinnye-, sárgabarack magokat, és aztán abból egy papírra képet ragasztanak. Ha mindeközben látja, hogy Ön jóízűen szemezget, hátha kedvet kap… És gyümölcsös sütit próbált már készíteni, például meggyes lepényt, almás pitét stb. Talán nem utasítaná vissza.

9  Adri 2010-07-17  19:50

Kedves Márta!
Remélem jól telt a szabadságod és sikerült pihenéssel kitölteni az időt! :)
Nekem most a hozzátáplálással kapcsolatban volna egy kérdésem.
A kisfiam már a 6. hónapjában jár. A gyümölcsöket és főzelékeket már nagyon falja. Reggel tápszert eszik, délelőtt gyümölcsöt, délre babaételt - főzeléket általában, husit is kap már - uzsonnára szintén gyümölcsöt ill. tápszert, vacsora tápszer.
A problémám az, hogy úgy érzem, mintha kevés lenne neki - mindig sír, ha befejeztük az evést, kiskora óta ez fennáll... - egy üveges bébiételt simán megeszik. Szóval nem tudom igazán eldönteni kevés-e vagy sem, mert végül is a következő etetésig kibírja, olykor ez 4 órát is kitesz. Most meg bújnak ki a fogacskái is, valószínűleg a melegtől kiütéses is lett a kis bőre, amivel megint csak bajban vagyok, mert nem tudom eldönteni, hogy vajon ez ételallergia vagy sem...
Nagyon megköszönöm, ha evvel kapcsolatban elmondanád véleményedet, tapasztalataidat. :)

További szép napokat!

Üdv, Adri

Homor Márta 2010-07-23  23:11

Kedves Adri!
Köszönöm kedves soraidat, jól telt a nyaralás, szerencsések voltunk a jó idővel. :-)
Örülök, hogy ilyen jól megy a hozzátáplálás, és hogy ilyen jó étvágya van a kisfiadnak. Arra figyelj csupán, hogy egy alkalommal a zöldségből és a gyümölcsből 250 g-nál ne egyen többet, addig viszont szépen fokozatosan emelheted az adagot, ha szükségesnek érzed.
A kiütései nagy valószínűséggel a melegtől vannak. A melegkiütés apró pici piros pöttyöket jelent elsősorban a mellkas és a hát környékén. Érdes tapintatú. A lényeg, hogy mihelyt nincs melege, elhalványodik, és el is tűnik. Ha valamilyen ételre allergiás, az inkább ekcémaszerű pirosas száraz foltokat jelent különösen a hajlatok területén, illetve lehet hasmenése is, vagy a száj környékén jelennek meg a kiütések (de ez utóbbi megtévesztő, hiszen a fogzás okozta nyálzás miatt is lehet). Ő még viszont 6 hónaposan nem kap olyan ételt (tejtermékek, tojás, glutén), ami allergiát okozhatna.
10  Netti 2010-09-29  17:55

Most találtam meg ezt a blogot.
Nagyon örülök, hogy ennyire jó!
Máris sok hasznos tanácsot olvastam!
11  barbara0506 2010-11-02  13:34

Kedves Védőnő! A következőben kérem a segítségét. Pár nap múlva 6 hónapos lesz a fiam 8100gramm. 2 hetes kora óta igény szrint szoptatom, csak anyatejet kapott eddig. Mivel szépen gyarapszik, két hete adtam Neki először fél almát, kóstolás céljából és azóta is minden nap kap egyszer. Úgytűnik ízlik neki. Az gyerekorvosom már 4 hónapos kora óta javasolja a hozzátáplálást, De Én azt az elvet vallom,hogy 6 hónapos koráig kizárólag anyatej. Nálunk ez be is vált. Mikor betölti a 6 hónapos kort adok Neki délben répát, krumplit, sütőtököt. A kérdésem az,hogy ilyenkor továbbra is kapjon egy pár kanál almát tízóraira és délben a főzeléket? Illetve továbbra is elegendő neki szomjoltás céljából az anyatej? Én továbbra is szeretném szoptatni kb 2 éves koráig vagy ameddig lesz tejem. Olyan sok elmélet van a hozzátáplálásról is, nehéz eldönteni kiigazodni mi a helyes. Válaszát előre is köszönm Üdvözlettel: Barbara
Homor Márta 2010-11-05  22:14

Kedves Barbara!
Nagyon örülök, hogy mert a szoptatás mellett dönteni, hiszen az anyatejes táplálás lényege az első félévben meghatározó. Csak így tovább! :-)
Külön folyadékpótlásra akkor lesz szükség, ha a szilárd táplálékkal már kivált egy szoptatást. Most még a gyümölcsök, aztán a zöldségek ízlelgetése után természetesen szoptassa meg, és az elég neki, mint folyadék. Elkezdheti a zöldségek adását is délben, a délelőtti alma mellett. Általában kéthetente szoktunk egy újabb étkezést bevezetni. Nagyon fontos azonban, és itt is hangsúlyozom, a fokozatosság, tehát nem kell sietni. Érdemes először a krumplit egy kis almával adni délben, aztán néhány nap után egy kis sütőtököt vagy répát turmixolni hozzá, lassan, naponta néhány kanállal emelve az adagot. Ráér, kisfia gyönyörűen fejlődik. :-)

12  Vercsi 2010-12-04  09:58

Szia!
Kedves Márt!Kislányom 7 hónapos.Tegnap délután vettem észre hogy a pici szájánál 2 pici piros pötty lett,az egyik pofijánál meg pirosas folt,de ez is olyan fura,mintha áttetszenének halvány rózsaszín pöttyök a bőrén.Mivel rágott játékokat is pont akkor azt hittem attól olyan.
Amikor pelenkát cseréltünk láttam,hogy van a hasán egy fél kiskörömnyi csalánkiütés,bőrből kiemelkedő folt.Ma is látszzik halványabban.
Nagyon vigyázok a hozzátáplálással pont az allergiák miatt,allergiás család vagyunk..Tápszert sose kapott csak szopik+csak bioboltból vásárolt zöldség,gyümi+bio allergénszegény bébiétel.Csak vízzel mossuk,bioboltos samponnal a fejét,testápoló natür shea vaj,ruháit mosódióval mosom.Tegnap reszelt almát evett,aztán hippes bio sütőtök-krumplit, később bio alma-öszibarack rizsdarával+szopi.Ezek voltak a foltok előtt.Mást nem evett ujat mostanában,ill.csak brokkolit-krumplival,azt nagyon szereti.Evett főzöttet+hipp bio brokkoli brumplit.Megnéztem még egyszer alaposan az összetevőket,nem láttam most se semmi allergizálót.A zöldségesekbe csak zöldség+olaj,a gyümölcsösbe alma,barack,örölt rizs, rizskeményítő, c vitamin, savanyúságot szabályozó anyag:kalcium karbonát.Mi üthette ki?Szerintem én sem ettem olyasmit,most éppen se tojást,tejet egyáltalán nem iszom, halat viszont ettem máskor is,de nem vettem észre semmit.Mi üthette ki?Alma,barack,körte,brokkoli,répa,krumpli,sütőtök csak ezeket kapta eddig.
köszi
Vera
13  Vercsi 2010-12-07  17:01

Kedves Márta!Tegnap rájöttem mitől lehetett piros az arca.Miután tegnap sütőtököt adtam pici napraforgóolajjal,piros lett a pofija a kislánynak,ahol hozzáért a tök.A tök bioboltos én sütöttem,az olaj dm-es biotermék alnaturás.Miután megette fél órával már nem látszott.Más főzelékbe is szoktam ugyanilyen olajat tenni,ugyhogy szerintem a sütőtők volt.Olajból ekkorának nem jó a napraforgó,mert az is olajos magból van,allergizálhat?inkább kukorica vagy más olaj kéne?Ma adtam banánt-ez is bio és kissé piros lett a szájánál.Egyszerűen ilyen érzékeny a bőre és ezt kinövi,vagy ezeket nem szabadna akkor adni,ez is allergia?:(
köszönöm
Vera
Homor Márta 2010-12-09  21:52

Kedves Vercsi! Ne haragudj a késői válaszért, a hét elején összeomlott a számítógépes rendszerem.... :-(
Az tény, hogy tökéletesen táplálod a kislányod, csak így tovább. Valóban előfordul, hogy némelyik tápanyag kiütéseket eredményez a babák bőrén, de ez csak átmeneti kiütés, ez nem allergia. Azt javaslom, hogy egy hónapra függeszd fel a sütőtök és a banán adását, aztán próbáld meg újra. Az olaj kérdésén gyakran vitáznak a szakemberek is, mindenesetre olyan nagyon ritkán fordul elő, hogy az egy-két csepp olaj, ami a főzelékbe kerül, allergiát okoz. Tehát nyugodtan add továbbra is azt, amit eddig.
Kiütések a száj körül lehetnek fogzás miatt is, vagy erősebb nyálzáskor, illetve, ha kifújja a szél az arcát. Figyelgesd, jegyzetelj, és ha a probléma továbbra is fennáll, érdemes a gyermekorvossal konzultálni ez ügyben.
14  Vercsi 2010-12-12  09:54

Kedves Márta!Megint én vagyok.Sajnos úgy tűnik a bőrpír kezd állandósulni,mert most már nem múlik el.
Csak az arca jobb felén piros,most úgy mint amikor ki van pirulva-de erősen piros- a gyerek,de csak az arca azon fele.Nem pöttyök,hanem folt és a bőr nem meleg mint kipiruláskor hanem hideg.Kezdek elkeseredni
Vera
Homor Márta 2010-12-16  21:58

Kedves Vercsi! Ne haragudj a késői reagálásért, technikai okok miatt nem tudtam előbb. Semmiképpen ne keseredj el, ha valamire allergiás, még nyugodtan kinőheti. Mindenesetre a gyermekorvosnak mindenképpen mutasd meg, mert ez már rá tartozik, ő tud ebben Neked tanácsot adni.
15  Csin 2011-01-06  22:35

Kedves Védőnő!

Kisfiam 2 éves (pontosan 25 hónapos). minden reggel általam facsart friss gyümölcs/zöldséglevet iszik (narancs, kivi, alma, sárgarépa, cékla), szoba hőmérsékleten kis vízzel hígitva. lényeges, hogy ezzel kezdi a napot! utána kb. 1 órával később jön a reggeli. kérdésem, hogy ez helyes-e? helyes-e, hogy a gyümölcs az első, amit iszik?

Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

Üdv.
Kaszap Blanka
Homor Márta 2011-01-08  18:28

Kedves Csin! Alapvetően semmi probléma nincs ezzel, ha ő igy szokta meg, és szívesen kezdi így a napot, és az emésztése is rendben van. Ami viszont még nagyon fontos az egészséges fejlődéséhez, hogy reggel és este fogyasszon tejet. Ha kap a reggelihez, akkor aggodalomra nincs ok. :-)
16  Csin 2011-01-08  21:37

Kedves Védőnő,

Gyors válaszát nagyon szépen köszönöm! Tulajdonképpen kb. 15 hónapos korától így van ez, tehát tavaly március óta. Dec. elejéig semmi gond nem volt, sőt, szépen evett kakilt, fejlődött. viszont most dec. eleje óta drasztikusan romolott az étvágya. Családtagok szerint a gyümölcslé miatt, szerintem pedig a 2 éves fejlődési ugrása valamint a fogak nővekedése (hónapok óta nőnek és még midnig nincsenek kibújva a fenti 3 -ik fogak) miatt. Ön szerint létezik, hogy a gyümölcslé miatt nem eszik?
Válaszát köszönöm!
Homor Márta 2011-01-10  21:16

Kedves Csin! Szinte biztos, hogy az étvágytalanságának a reggeli gyümölcsléhez semmi köze, ugyanis ezzel eddig nem volt gond. Ha napközben iszogatna gyümölcslevet, az már eltelíthetné, de éhgyomorra inkább gyomorsavat csinál, amitől pedig éhes lesz. Így azt gondolom, hogy más lehet a háttérben. Ha fáradékonyság is társul az étvágytalanságához, érdemes a gyermekorvossal beszélni.
17  Csin 2011-01-19  08:01

Kedves Védőnő!

Nagyon nagyon szépen köszönöm!
18  szilzsuzsi 2011-01-28  21:35

Kedves Márta! Kissé kétségbe esve írok Neked, mert lehet hogy elrontottam a kisbabámat. Kislányunk 11 hónapos. Kb. 2 hete voltunk az orvosnál, ugyanis hajnalban nagyon sokszor ébred a pici szélgörcsök miatt. Éjszaka kb. 3x szopizik, illetve inkább csak megnyugtatásként cumizik a cicin. A hajnali szélgörcsöknél is cicin nyugszik meg. Az orvos a problémára azt javasolta, hogy kevesebb anyatejet kell innia a picinek, és 2x kell főzeléket ennie. Ekkor már kb. 1 hete nem ette meg a főztömet. Ekkor adtam neki Hipp és Nestlé bébikonzerveket. 2 hét után újrapróbálkoztam a saját főztömmel, azonban azt elutasítja, a bébikonzervet viszont nagy kedvvel megeszi. Aggódom emiatt, hogy elrontom az ízlését, és hogy később hogyan fog visszatérni az általam főzött ízvilághoz. Mit tanácsolsz, mit tegyek? Előre is köszönöm a tanácsodat!
Homor Márta 2011-02-01  21:24

Kedves szilzsuzsi!
Általában az ízesebb voltuk miatt fogadják el szívesebben a bébi konzerveket a babák. Próbáld meg azt, hogy a saját főztödet is bátrabban ízesíted, majd tedd bele egy bébi konzerv üvegbe és úgy kínáld meg vele. Szerintem hatásos lesz! :-)
A jövő miatt ne aggódj, még nagyon sokat fog változni az ízlése, és előbb-utóbb élmény lesz neki, ha a darabos ételt önállóan eheti. Ez pedig bébi étellel nem megy. :-)
19  pircsi 2011-02-24  12:39

Tisztelt Védőnő!! 4 hónapos kisfiamnak elkezdtem adni alma-őszibarack gyümölcspürét, mert a kakilással problémáink voltak.Napi 1-szer 10-15 kávéskanállal kap belőle. Rendeződött a széklete tőle. A kérdésem az lenne, hogy a k-vitamint adni kell-e még ha kapja a gyümölcsöt? Egyébként anyatejes baba. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel:Piroska
Homor Márta 2011-02-27  21:55

Kedves Piroska!
Nem szükséges már adni a K-vitamint a gyümölcs bevezetésével.
20  Dettos 2011-06-14  09:36

Kedves Márta,

a hozzátáplálásról lenne pár kérdésem: a kisfiam tejfehérje allergiás már 5 hetes kora óta.Azóta elég egyhangú diétát kell folytatnom, de szerencsére azóta nem jelentkeztek kisfiamnál a tejallergia tünetei.
( véres hasmenés )Most 6 hónapos, és 1-2 hete kezdtük el a hozzátáplálást még csak kóstolgatás szinten. Kérdésem lenne, hogy a tejtermékek helyett, amiket egyáltalán nem ehet majd, mivel tudom a sajtot, túrót, stb. helyettesíteni? A szója sem jó megoldás, arra is allergiás a kisfiam...A hozzátáplálás táblázatok között sehol sem találok olyat, ami tejallergiás babáknak való lenne. Egy ideig a tojás, és a marhahús is kerülendő étel lesz...
Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel, Dettos
21  Juika 2012-08-21  14:24

Tisztelt védőnö.Kislányom 3 hónapos,szeretném elkezdeni a hozzátáplálást.Eddig csak anyatejjet kapott,meg teát.Mit adhatok neki? Judit
22  maki 2013-05-11  12:10

Nem tudjátok, hogy tápszeres babának is kell-e adni kekszet? most 5 hónapos most. köszönöm!
23  mija 2013-08-24  09:00

kedves marta a kislanyom ma 4 honapos es 6900g idaig csak antatejet kapot sokan danacsoltak hogy kezdjem el a hozataplalast.szeretnem kikerni a te szakvelemenyedet is.koszonetel mija
A hozzászóláshoz kérem add meg az e-mail címedet!

E-mail:   


 Keresés a cikkekben