A nyugodt alvás feltétele

Ahhoz, hogy az alvási problémákkal kapcsolatos kérdésekről tovább beszélgessünk, elengedhetetlen arról is szót ejteni, hogyan tudjuk biztosítani újszülött gyermekünk számára a kényelmes, nyugodt alvás lehetőségét. Milyen kiságyat vegyünk? Mire figyeljünk az elhelyezésekor? És hogyan tudjuk elérni, hogy szeresse a számára kialakított fekvőhelyet?

A kiságy vásárlásakor figyelembe kell vennünk, hogy mekkora helyünk van a szobában, hova szeretnénk elhelyezni, és hogy egy vagy több gyermeket tervezünk-e. Ma már többféle fából készült, különböző színű, illetve egyszerű vagy kombinált kiságyakat találunk.

- egyszerű rácsos kiságy: akkor érdemes venni, ha kevés a hely, és ha esetleg pelenkázó szekrény helyett pelenkázó lapot használnánk. Továbbá, ha több gyermeket tervezünk, hiszen ebben az esetben mindig a legkisebbé a kiságy, a nagyobbaknak pedig megéri utána felnőtt ágyat, vagy emeletes ágyat beszerezni.
- egyszerű rácsos ágy, két rövidebb végén tömött furnér lappal: nem túl praktikus, szerencsés, ha később bármelyik oldalon kilát.
- pelenkázós kiságy: előnyös ott, ahol nagyobb hely van. Fontos, hogy a pelenkázó rakodó része ne legyen nyitott két okból: egyrészt senki nem kíváncsi arra, mit tartunk ott, másrészt pedig a gyermek ne tudja kipakolni. A legkényelmesebb, ha a pelenkázó szekrény könnyen gördülő fiókokból áll.
- átalakítható kiságy: ezt kb. két éves korban érdemes átalakítani gyermekággyá, amit közel 8 éves korig tud használni

A kiságy tartozékai:

- matrac: ma okkal divatos a kókuszmatrac, hiszen antiallergén kókuszrostból áll és kitűnő légáteresztő képessége van, ami taszítja a port, és könnyen elpárolog rajta a nedvesség (pl. vizelet, izzadság). Hason alvó és bukós babáknak is nagyobb biztonságot ad, mint a klasszikus szivacs matrac. Továbbá keménysége segít, hogy a baba gerince egészségesen fejlődjön.
- gumis lepedő: legyen természetesen 100 % pamut, és öblítő nélkül mossuk, majd vasaljuk a felhelyezés előtt. Érdemes eleinte hetente cserélni.
- vízhatlan lepedő: a gumis lepedő alá helyezzük. Általában bukós babáknak van rá szükség, de lehet, hogy a gyakran hátközépig kakis gyermeknél is hasznát vehetitek. :-) (Továbbá hányós-hasmenős nagyobb gyermeknél illetve a szobatisztaságra szoktatás idején is praktikus lehet.)
- rácsvédő: nagyon hasznos a babák gyakori forgolódása miatt, ami újszülött korban még nem jellemző, viszont akkor pedig abban segít, hogy ne lássa a külvilági nyüzsgést és ez által könnyen álomba szenderüljön.
- ágynemű: újszülött korban még nem szükséges és nem is tanácsos, helyette babatakarót vagy hálózsákot használjunk, feje alá pedig félbehajtott textilpelust helyezzünk
- baldachin: szép és abból a szempontból praktikus, hogy valamelyest elszeparálja a gyermeket a nyüzsgéstől, és a túl sok ingertől.

A kiságyak általában két vagy három magassági fokozatba állíthatók. Újszülött helyezzük a babát a legmagasabbra. Ha már hasra fordul, ne felejtsük el eggyel lejjebb tenni, illetve ha feláll, akkor a legalacsonyabb magassági szintre átcsavarozni az ágyrácsot.

Hova ne helyezzük a kiságyat?

- ablak és fűtőtest elé
- huzatos helyre
- családi ház esetén, ha nincs szigetelve, külső falhoz

Miért nem szereti a kiságyat?

Mi egy családtól vettük szinte új állapotban a kiságyat és tartozékait. Azért adták el, noha gyermekük még csak közel egy éves volt, mert azt állították, kislányuk soha nem szerette, gyakorlatilag egyszer sem aludt benne. Hát igen nehezen bírtam ki, hogy ne kérdezzek rá olyan „védőnősen” ;-), miért.
Egy újszülöttnek a külvilághoz sem egyszerű alkalmazkodni, nem csoda, ha a kiságyat is nehezen szokja meg, de feladni nem szabad. Kezdetben azért sírnak gyakran a kiságyban, mert nem érzik benne a biztonságot, míg anya mellkasán gond nélkül elalszanak. Viszont ahhoz, hogy a kiságy betöltse funkcióját és hosszú távon nyugodt pihenést nyújtson a babának és természetesen ez által a mamának is, fontos, hogy megszerettessük vele. Hogyan?

- fontos, hogy ne legyen a rácsvédő és a kiságy körül a fal túl színes. Legjobb, ha a rácsvédő fehér, vagy legalábbis pasztell, halvány színek teszik otthonossá a környezetet.
- tegyünk a feje és a teste köré egy felcsavart, felhengerelt felnőtt törülközőt, hogy mikor mozgolódik, illetve alvás közben is érzékelje a határokat. Ez szinte ugyanolyan biztonságot ad neki, mint, ha ölben lenne vagy amilyen az anyaméhben volt.
- télen lehet úgyis altatni a babát, hogy lazán becsavarjátok egy polár vagy bármilyen babatakaróba, ami szintén biztonságot jelent számára.

Természetesen lehet ölben altatni egy újszülöttet, sőt kell is babusgatni, csak figyeljünk arra, hogy minél többet legyen alváskor és természetesen éber állapotban is a kiságyban, hogy megszokja, és megszeresse azt, és később ne legyen gond az altatással. 5-6 hetes korban fel lehet helyezni pörgő-forgó játékot is a kiságyra, előbb nem ajánlom, mert fárasztja az alakuló idegrendszerét. Ez a játék is segít abban, hogy a kiságy kedvelt hely legyen számára.