Áldás vagy teher?

Pozitiv lett a teszt! Mi volt az első gondolatod? Sokan várják, tervezik, van aki „véletlenül” kapja a gyermeket. Mindenképpen áldás, a legszebb ajándék, csak az a kérdés mi hogy állunk hozzá, hogyan éljük meg, hogy és mikor érint minket a hír; a születendő csöppség mit sem tehet róla, hogy megfogant. Általában az elején mindenki megijed, az is aki tervezte, és az is aki nem, mert ilyenkor éljük meg először a szülői felelősség igen nagy súlyát. Biztos, hogy úgy tudunk neki örülni igazán, ha felkészülünk az érkezésére a lehetőségeink szerint. Mind a testi, mind a lelki felkészülés csökkenti a várandósság normális menetére ható negatív tényezőket. Mik ezek?


Jó, ha van egy biztos családi háttér, egy szerető férj, partner, akivel lehet beszélgetni erről a témáról, ki mit szeretne, hogyan szeretné, közös döntéshozás, együtt tervezés. A felkészülés optimális ideje 3-6 hónap. Segít, ha odafigyelünk önmagunkra, táplálkozás, mozgás, abbahagyjuk a dohányzást, az alkohol fogyasztást, elkezdjük a magzatvédő vitamin szedését, amivel súlyos fejlődési rendellenességeket előzhetünk meg. Ha lehet dolgozzunk kevesebbet, és pihenjünk többet.
Ha mégsem tudunk ilyen módon felkészülni, mert „váratlanul” kopogtat, hogyan tudjuk mégis elfogadni, szeretni őt, vagy mit tudunk tenni, hogy boldog életet biztosítsunk számára. Ne kapkodjunk, gondolkodjunk, mert egy új életről van szó. Beszélgessünk, ha a gyermek apja nincs mellettünk, keressünk valakit, akiben megbízunk, akire számíthatunk. Vannak segítő szervezetek, alapítványok is, ha úgy érezzük, hogy nagyon egyedül maradtunk. Melyek ezek?
Szólj hozzá!