Anya-nyelv

Az értelmi fejlődés legizgalmasabb szakasza, amikor gyermekünk elkezd beszélni. Minden új szót szenzációként élünk meg, szeretünk büszkélkedni vele másoknak, és nem kevésbé igen sok vidám percet okoz nekünk a szavak kiejtése, összekapcsolása. Hogyan tudjuk a szókincsét fejleszteni, a beszédfejlődésben segíteni?
Az első értelmes szót általában egy éves kor körül mondják ki a gyermekek. A szókincsük eleinte lassabban, majd 15-18 hónapos korban egyre gyorsabban bővül, másfél éves kor után akár naponta több szót is megtanulnak. Jellemzően nem csak mi, hanem ők is élvezik az új szavak megismerését, különösen, ha látják, hogy együtt örülünk velük, illetve megdicsérjük őket.
Egy másfél éves gyermek gyakorlatilag már mindent ért, nagyon sok tárgy funkcióját ismeri, akár egy-egy dologban ki is szolgálja magát. Például előveszi a cipőjét indulás előtt, vagy tudja, hol tartjuk a kanalat, és evés előtt keresi, vagy azt, hogy hova szoktunk teregetni stb. Szeretné a történéseket, igényeit, vágyait kommentálni, illetve kifejezni is, de ezt általában ilyenkor még csak mutogatással, és egy-egy hanggal adja tudtunkra. Mi természetesen szinte mindig értjük, mit szeretne, de próbáljuk meg rávenni arra, hogy ki is mondja. Ezt kétféleképpen tehetjük: vagy játsszuk el, hogy nem értjük, vagy kérdezzünk rá konkrétan és hangsúlyosan a tárgyra, hogy azt kéri-e?
A beszédfejlődést nagyban elősegíti, ha mindent mondunk neki, mi történik, illetve felidézzük az elmúlt eseményeket és elmeséljük mi vár ránk holnap. Végtelenül sokat fejlesztenek az eleinte egyszerű mesék, mondókák, dalok, ölbeli játékok is. Mesét úgy olvassunk, hogy ölbe ültetve gyermekünket, kérdezzünk rá, mi van a képen, vagy ha ő mutat valamire, nevezzük meg. Használhatunk éneklés közben baba-hangszereket is, amit ő rázhat. Örömet ad, leköti és a ritmusérzéket is fejleszti. Érdekes lehet még számára, ha az utca hangjait figyeljük, hallgatjuk és nevezzük meg. Például: „hallgasd, csiripelnek a madarak!”, vagy „hallod, ugat egy kutya”. Ha ő hall meg egy hangot és nevezi meg, ne felejtsünk el vele együtt örülni és megdicsérni, hogy milyen okos.
Mivel az anyanyelvet elsősorban tőlünk tanulja meg, nagyon fontos arra odafigyelni, hogy mi hogyan beszélünk:
-    mindig szépen tisztán, érthetően ejtsük a szavakat
-    ha lehet, előtte mellőzzünk a trágár szavak használatát, és a szlenget
-    ne vegyük át a gagyogást és a gyermek által kreált szavakat (pl. gyere, vegyük fel a pikőt (cipő)…
-    a lehető legtöbbször guggoljunk, vagy térdeljünk le hozzá, és tartsunk szemkontaktust, mikor vele beszélünk, hallgassuk meg őt
-    ha halandzsával vagy az egyéni - még mások számára nem érthető - szavakkal mesél vagy magyaráz valamit, ne nevessük ki, és tanúsítsuk a megértésünket. Így adunk neki bátorságot arra, hogy kifejezze magát.
-    ha lehet, mások előtt ne produkáltassuk, illetve ne erőltessük, ha nem akarja mondani

Játékok, melyek segítik a beszédfejlődést: babák, plüssállatok, egy-egy képes mesekönyvek, játék telefonok, műanyag játék ételek, étkészletek, fürdő játékok….