Anyatejes táplálás - mi az?

Azt hiszem a legtöbben tartunk tőle a szülést megelőzően, függetlenül attól vagy annak dacára, hogy elolvastunk esetleg egy rakás szakirodalmat. A szoptatás minden először szülő anyának az ismeretlentől való aggódást vonzza magával. Fogom-e tudni szoptatni, mi lesz, ha nem lesz elég tejem, hogy lehet megelőzni, hogy begyulladjon, és egyáltalán miért is fontos tulajdonképpen ez az egész? Ezekre a kérdésekre és még sok minden más anyatejjel kapcsolatos kérdésre találsz itt választ, de bátran kérdezhetsz is.
Az anyatejes táplálásról sokan tudják, hogy fontos, meg jó is, de hogy miért, arról már kevés információnk van.

A szoptatás a következő nagy csoda, amit átélhetünk. A szülést követően, hormonváltozás hatására fokozott működésbe lép a tejelválasztást serkentő hormon, a prolaktin. Az emlőbimbó mechanikai ingerlésének (a csecsemő szopó mozgása) hatására pedig oxitocin termelődik, melyek által a simaizmok összehúzódnak és a már megtermelődött anyatejet az emlőbimbó irányába préselik. Az oxitocint sokat halljuk a szüléskor is, ugyanis méhösszehúzó hatása is van, ami segíti a méhszáj tágulását, a szülés után pedig, a szoptatás által, a méh eredeti állapotra való visszaállását.

Az anyatej a csecsemő számára optimális mennyiségben tartalmazza a szükséges tápanyagokat, ásványi anyagokat, és a fertőzések elleni védőanyagokat. De nem csak ez a jelentősége, hanem nagyon fontos szerepe van az anya és gyermek közötti lelki kapcsolatnak is.

Az anyatejes babák érzelmi és értelmi fejlődése sokkal kiegyensúlyozottabb. Ritkábban betegszenek meg, különösen a bélrendszeri és légúti megbetegedésekkel szemben ellenállóbbak. A betegségeket könnyebben átvészelik és közöttük alacsonyabb a csecsemőhalálozás.

Érdemes küzdeni érte!!!