Az anyatej fejése, tárolása

Gyakran találkozom azzal a helyzettel, hogy a nem rég szült édesanyák időt szánnak a fejésre, holott egyáltalán nem biztos, hogy szükség van rá. Ha egy egészséges időre született kisbaba szopási igénye nincs korlátozva, akkor a legtöbb esetben az édesanyának nem is kell mellszívót használnia. Nézzük meg, mikor lehet szükség fejésre és a lefejt anyatejet hogyan tudjuk biztonságosan tárolni és felolvasztani.

Néhány esetben valóban érdemes egy megfelelő mellszívó készüléket beszerezni, illetve szakember által elsajátítani a kézi fejés fortélyait. Ilyen helyzet az:
- amikor a kisbaba koraszülött lesz
- vagy veleszületett betegsége van
- ha az édesanya és a baba valamilyen komplikáció miatt el van választva
- ha az édesanya viszonylag korán visszamegy dolgozni a munkahelyére
- vagy ha az anyatejet szívesen adja olyan anyukának, anyatejgyújtőnek, ahol szükség van rá
Ezenkívül ritkán előfordulhat az is, hogy a tejtermelés megindulásához van szükség fejésre vagy mellgyulladás esetén. A tejmennyiség fenntartása érdekében akkor célszerű használni, ha a kisbaba nem tud hatékonyan szopni, illetve ha az édesanyának olyan specifikus gyógyszert kell szednie, ami miatt a csecsemő átmenetileg nem szoptatható.

A lefejt anyatejet csak tiszta, szorosan záródó csavaros edényben vagy erre kialakított pohárban, zacskóban lehet tárolni. A hűtőszekrényben legfeljebb 48 órán át tartható valamelyik polc hátsó részén, de ha tudjuk, hogy egyelőre nem fogjuk használni, akkor minél előbb betehetjük dátummal ellátva a fagyasztóba. Az egy tároló edényben szánt mennyiség eléréséig (ez lehet akár 60 ml vagy 120 ml) 24 órán belül hozzáadható a már szintén lehűtött, de később fejt anyatej. Mindig a legkorábban fagyasztott tejet használjuk fel először.
Az anyatej biztonságos felolvasztása a rendelkezésre álló időtől függően történhet úgy, hogy az edényt hideg, majd fokozatosan meleg vízsugár alá tartjuk, vagy meleg vizes edénybe állítjuk. Ha reggel kivesszük, de csak várhatóan este lesz rá szükség, akkor a fagyasztóból a hűtőszekrénybe helyezzük át.
A felmelegített tejet enyhén meg kell rázni, hogy a hőmérséklet és a különvált zsír is egyenletes arányban legyen benne. A megfelelő fogyasztási hőmérsékletet csuklóra cseppentéssel lehet ellenőrizni.
Lehetőség szerint NE olvasszük mikrohullámú sütőben, szobahőmérsékleten a baktériumok elszaporodásának megelőzése miatt.
A felolvasztott anyatej 24 óráig tárolható hűtőben.
A már használt, cumisüvegben maradt olvasztott és felmelegített tejet legfeljebb egy órán belül adhatjuk oda a kisbabának.