Az ügyes és bátor kíváncsiskodó

Belegondoltatok már mennyire jó, amikor hazaérve a sok bevásárló szatyor mellett nem kell még az igen súlyos hordozót is a karunkra aggatni a 8-9 kg-os gyermekkel? Hogy mennyire jó, amikor kiszaladunk valamiért a konyhába, vagy ott töltünk valamennyi időt, és nem kell a gyermeket a járókába, kiságyba tenni, hogy ne essen le sehonnan, és ne vegyen a szájába semmi veszélyes tárgyat, hanem tudjuk, hogy úgyis totyog utánunk. Ez a korszak ebben a tekintetben biztos, hogy könnyebb. Nézzük, hogyan fejlődik a gyermekek mozgása 1 éves kor után? Hogyan segíthetjük, bátoríthatjuk őt a mozgásformák elsajátításában?

Másfél éves korra általában már minden gyermek önállóan jár. Attól függően, hogy mikor tette meg az első önálló lépéseket, még eltelik 2-3 hónap, mire a járása olyan biztossá válik, hogy már nem botlik el a játékaiban, vagy a küszöbön, vagy egy apró kőben az utcán. A legfontosabb különösen ebben a korban, hogy ne kapjunk minden eséstől szívrohamot, mert riadt arcunk láttán még jobban megijedhet, és így az önbizalma csorbulhat. Inkább ejtsünk el egy egyszerű „hoppá”-t, segítsük fel, ha szükséges, és biztassuk, hogy semmi baj nem történt, szaladjon tovább.
A kíváncsisága egyre erősödik most már különösen az eddig elérhetetlen iránt. A lépcsőzéssel több gyermek korábban is próbálkozik, de most már az érdekli, hogy mi van a lépcső tetején, és mindent megtesz azért, hogy feljusson. Eleinte még négykézláb, de másfél éves kor körül már megpróbál kiegyenesedve a korlátba kapaszkodva fellépegetni. Ne tiltsuk meg neki, inkább biztassuk őt, de felügyelet nélkül sose hagyjuk. Szerencsés, ha a háta mögött tartjuk a kezünket. Előfordul viszont az is, hogy jelzi felénk, kézen fogva szeretne a lépcsőn menni. Ilyenkor használjuk ki az alkalmat, és tanítsuk, hogy egyszerre csak az egyik lábával lépjen le. Sose felejtsük el őt biztatni és dicsérni. Ez azért is fontos, mert a sikerélmény motivál és így gyorsabban megbirkózik az új kihívásokkal. Próbáljuk meg ezen a téren is megtalálni az arany középutat, ugyanis nem kell neki mindent megengedni és nem is szabad mindenhova felmásznia. Ne engedjük, vagy rögtön vegyük le a tiltott helyről (pl. asztal teteje) és magyarázzuk el, hogy miért veszélyes. (fontos: nem úgy, hogy le fogsz esni, hanem úgy, hogy mert leeshetsz)
A kézügyesség is nagyon sokat fejlődik egy éves kor után. Figyeljétek meg, hogy a ceruzát vagy zsírkrétát már nem rögtön a szájába veszi, a papírt nem feltétlenül gyűri össze. A kanalat, villát is egyre ügyesebben fogja és próbálja a funkcióját elsajátítani. Megtanul könnyedén lehajolni egy tárgyért és borulás nélkül emeli fel a padlóról. Nagyon szeret továbbá az utcán a földről kavicsokat, fűszálat, falevelet stb. felszedni. Engedjük neki, hiszen végtelen nagy örömét leli benne, és ezzel az apró mozgások, a tárgyak, formák ismerete is nagyon sokat fejlődik. Persze figyeljünk, hogy még véletlenül se vegye a szájába. Ha emelné a szájához, ne reagáljunk ijedten, hogy pfuj, piszkos, hanem határozottan figyelmeztessük és mondjuk el neki, hogy miért nem kóstolhatja meg (pl. azért mert nem étel…)
Hasznos fejlesztő játékok ebben a korban: játszóterezés, lehetőség a szaladgálásra, tologatós (pl. lányoknak babakocsi…), húzogatós játékok, rajzolás (kis asztal, kisszék nagy előny :-)), formabedobók minden mennyiségben, egyszerű kirakók (pl. fatáblán az állatok formába helyezése), labdázás, mutogatós mondókák, hintaló, fűzős játékok (fasajt egérrel, alma kukaccal), egymásba és egymásra rakható építő játékok