Bölcsis leszek!

Augusztus van! Akik először mennek szeptembertől közösségbe, lehet, hogy már - legalábbis gondolatban - jobban készülődnek, mint, akik már „rutinosak”. A bölcsőde nem kötelező Magyarországon, csupán egy lehetőség azoknak a szülőknek, akik nem találnak más megoldást, vagy a körülményeik nem engedik meg, hogy a totyogó gyermekük óvodás korig otthon maradjon. Tudnotok kell, hogy az óvoda oktatási intézmény, előkészít az iskolai életre, játékos formában személyiséget formál, míg a bölcsőde elsősorban gyermekmegőrzési feladatokat lát el. Így nem szabad egy bölcsis gyermektől elvárni, hogy mondóka csokrokkal térjen haza, neki elsősorban játék és társasági élményei lesznek. A bölcsődei gondozás a beszoktatással kezdődik, míg óvodában ez már nem szükséges. Ez arra is figyelmeztet minket, hogy minél korábban kezdi egy gyermek a közösséget, annál több beilleszkedési problémája lehet. Erre nekünk szülőknek kell felkészülni, és elfogadni, ha esetleg mégsem úgy alakulnak a tervek, ahogy elképzeltük, mert mindenekelőtt az a legfontosabb, hogy gyermekünknek jó legyen! Hogyan készülhetünk, készíthetjük fel?

A bölcsődei beszoktatás lényege, hogy nem egyszerre, hirtelen szakítják el a gyermeket az anyától, hanem időt adnak rá, hogy egyikőjüknek se legyen annyira nehéz. Ez azt jelenti, hogy az édesanyák minden nap néhány órát együtt tölthetnek a gyermekükkel, segítenek a bölcsődei napirendhez, gondozónőkhöz, társakhoz való alkalmazkodásban. Az egyik legfontosabb, amire érdemes figyelnetek, hogy a kislányotok, vagy kisfiatok ne érezze rajtatok a bizonytalankodást, az elszakadás feszültégét. Ha már eldöntöttétek, hogy közösségbe megy, legyetek ebben határozottak, mert a gyermek rögtön érzi a szülőn, ha valami nem stimmel, és akkor nem érti, hogy miért kell neki mégis ott lennie. A kisgyermeketek számára mindenképpen nagy megpróbáltatást jelent ez a részleges elszakadás, nehéz neki megfelelni ennek a kettős életnek, mint bölcsőde és otthon, mert mindkét helyen megvannak a kialakult szokások, és azonkívül meg kell tanulni egy társas, kortársakkal való közös együttműködés követelményeit. Segíteni mindebben úgy tudtok a gyermeketeknek, hogy a nyár folyamán minél többet látogatjátok a játszótereket, játszóházakat, gyermekes baráti köröket, zenés foglalkozásokat (évközben is nagyon fontos). Többször elmentek az intézmény előtt, látva a sok kerti játékot, beszélgetve arról, hogy mindez mennyire izgalmas. Továbbá figyeltek a napirendre, úgymint a rendszeres időbeni étkezésekre, a délutáni alvás idejére, a játék idejére, hogy ne kelljen egy teljesen új rendszert megszokniuk.

Mik azok a jelek, amire érdemes odafigyelnetek a beszoktatás alkalmával? Ha gyermeketek nagyon sokat sír, agresszív cselekedetei vannak, erősen dacossá válik. Nem tud este elaludni, vagy nyugtalanul alszik, étvágytalanná válik, könnyen beteggé válik, lázas lesz, náthás lesz, fáj a feje, hasmenése lesz. Ilyenkor gondoljátok át otthon, beszéljétek át a gondozónőkkel a továbbiakat.Kérdezzetek bátran!