Dió, mogyoró, mandula....

Közeleg a Karácsony. Lapozgatjuk a receptes újságokat, tervezgetjük, mit süssünk, főzzünk az ünnepek idejére. De vajon ezek közül melyiket eheti a gyermekünk? Tekintsük át!


Gyakran hallani 1 év körüli gyermeket nevelő édesanyáktól, hogy "az én gyermekem már mindent eszik". Persze nem tudjuk mire gondolnak, de az biztos, hogy mindent ilyen pici gyermeknek nem célszerű adni, mert vannak bizonyos élelmiszerek, melyek allergiás reakciót válthatnak ki, ha túl korán vezetjük be.


Az olajos magvak és az aprómagos gyümölcsök a tehéntej és a tojásfehérje után a leggyakrabban allergiát okozó ételek, tehát óvatosan, kis adagokban kell megismertetnünk a babával ezeket az ízeket. Diót, mogyorót, mandulát és mákot 1 éves kor után darálva, egészben pedig 3 éves kor után adhatunk a félrenyelésből következő fulladásveszély miatt. Egy-egy sütit nyugodtan megkóstolhat, de nagyon figyeljünk oda a mértékre, mert a gyomrát is megterhelheti. Fahéjas, vaníliás, kakaós süteményeket is megkóstolhatja. Ha nem kér, ne kínáljuk, ha kér, akkor pedig nagyon keveset.
Az aprómagos gyümölcsöket (kivi, málna, eper, ribizli, szeder…) leghamarabb másfél évesen, de tanácsos 2 éves kor után adni neki először.
Egy éves kor után adhatunk mézet, tejfölt, tejszínt is, de tehéntejet és gombát csak másfél-2 éves kor után.


Az itt felsorolt élelmiszerek bármelyike okozhat allergiát, tehát először keveset adjunk belőle, és várjunk egy-két napot, hogy nem lesz-e kiütése, hasmenése, ekcémája tőle. Ha igen, várjunk két hetet és próbáljuk meg újra. Ha újra megjelennek a tünetek, célszerű fél évet is kihagyni, mire újra megkínáljuk vele.