"Én és a kisöcsém"

Egy kedves ismerősömnek tegnap született a második gyermeke, és mesélte, hogy a büszke báty már nagyon szeretné, hogy hazavigyék a babát, határtalan örömmel fogadta. Ez valóban óriási öröm és boldogság, nemcsak a szülőknek, hanem a nagyobb gyermeknek is, mert annál nagyobb ajándékot nem kaphatott volna, mint egy kistestvért. De minden változást az életben, fel kell dolgozni, el kell fogadni, meg kell tanulni alkalmazkodni hozzá, ami egy kisgyermeknek korántsem egyszerű. Hogyan tudjuk őt segíteni?

Hogy mi az ideális korkülönbség testvérek között, erről nem szeretek/szeretnék írni, ugyanis nincs rá szabály és törvény. Talán minél kisebb a korkülönbség, annál könnyebb a gyermeknek feldolgozni, és később meg nagy szövetségesek lesznek. Viszont ebben az esetben az első évek a szülőknek sokkal nehezebbek, főleg, ha esetleg két gyermeket kell pelenkázni, és a nagyobbik még sok mindent nem ért, talán még nem is beszél. A túl nagy korkülönbség pedig már inkább anyáskodó, féltő-óvó kapcsolatot alakít ki a testvérek között. A lényeg, hogy bármekkora is a korkülönbség, a testvérszületés maga, egy gyermek számára minden szempontból az öröm határtalan titka.

Az első kérdés, hogy mikor mondjuk el neki? Célszerű megvárni a 12. hetet, hogy egészen biztossá váljon. Tökéletesen megtanulják, hogy anya hasában ott a baba, még talán megpróbálják meglátni a köldökön keresztül is J. Úgy tűnik, készülnek rá, nagyon várják, de mégis akkor kezdik igazán felfogni, akkor szembesülnek a ténnyel, ha már a kezükben tarthatják. Érdemes a várandósság alatt nem túl gyakran, de többször beszélgetni róla, gyermek könyveket nézegetni, olvasgatni róla, és a vége felé ismertetni vele, hogy mi hogyan lesz, ki fog rá vigyázni, egyáltalán mi fog történni körülötte, hogy ne élje meg a bizonytalanságot. Nagyon fontos, hogy mindig érezze a maximális szülői szeretetet, és azt, hogy elsősorban rá figyelnek. Folyt. köv. a születés után…