Ért és megért

Egy éves kor után, különösen az önálló lépések által, hihetetlen módon nyílik a kisgyermekek értelme. Ennek oka, hogy szinte minden elérhető lesz számára, minden érdekli, mindent meg akar ismerni. Aztán egyszer csak azon vesszük észre magunkat, hogy csemeténk reagál arra, amit mondunk neki, és megértjük, amit mutogatással és halandzsával közölni akar.


Ha kérünk tőle egy játékot, vagy bármit, ami a kezében van, ha nincs akarata ellenére, odaadja. Ha mondjuk neki, hogy megyünk ebédelni, kimegy a konyhába. Ha megemlítjük, hogy hamarosan sétálni vagy boltba megyünk, elindul az ajtó felé. Megérti az egyszerű utasításokat is, például, hozd ide a babát, hozd ide a könyvet.
Evés közben jelzi, hogy már nem kér többet, vagy azt, hogy inni kér.
Segít az öltözködésben. Érdekes megfigyelni, hogy hamarabb megtanulnak ruhából kibújni, mint felvenni. Induláskor tudja, hogy sapkát, sálat, kabátot, cipőt kell felvenni, esetleg oda is hozza. Fontos, hogy mindig közöljük vele, mi fog történni. Célszerű gyakorolni a kérem-köszönöm-tessék szókapcsolatot is, ugyanis ebben a korban pillanatok alatt megtanulnak bármit. Tanítsuk neki játékosan, hogy hol a feje, orra, hasa, füle stb. és az állathangokat is. Például a cica azt mondja, hogy miau. Ha rámutat egy tárgyra, szépen, tisztán nevezzük meg. Elkezdenek egyre több szótagot ismételni, és egyszerűbb szavakat ki is mondanak, mint például, apa. Nagyon fontos, hogy ne kezdjünk el a gyermek nyelvén beszélni, tehát ne térjünk át arra, hogy „hol a vau?” vagy „gyere, megyünk hamm” stb. és ne használjunk olyan szavakat, melyeket később nem szeretnénk visszahallani.A játéktevékenységben is sok változás várható. Örül, ha leülnek vele játszani. Naponta fél-1 órát mindenképpen foglalkozzunk vele, de tanítsuk meg, szoktassuk rá az önálló játékra is. Ez a későbbi közösségi élethez való alkalmazkodáshoz nagyon fontos szempont. Ez nem azt jelenti, hogy hagyjuk egyedül a szobában, hanem hogy ne üljünk vele folyamatosan a szőnyegen, hanem tegyük közben nyugodtan a dolgunkat. Ha nehezen megy, indítsuk el egy játéktevékenységben, és ha már láthatóan élvezi, vagy elmélyedt, akkor hagyjuk magára. Az önálló játékra való szoktatás elengedhetetlen feltétele, hogy egyszerre ne legyen elől túl sok játék. Ez ilyenkor karácsonykor különösen fontos. Egyáltalán nem baj, ha valamelyik ajándék játékot csak később kapja meg.


Jellemző még, hogy a zenére mozognak. Hallgassunk játékidő alatt gyermekdalokat, de akár énekelhetünk neki, játszhatunk vele ölbeli játékokat is. Garantáltan nagyon fogja élvezni.A korszak legideálisabb játékai: egyszerű formabedobók, átfűzős játékok, mint például az egér és a sajt, vagy az alma és a kukac, hangszerek (xilofon, rumbatök, csörgős dob), keménylapos mesekönyvek, bébitaxi (megtanul kormányozni, hajtani), húzható-tolható játékok, egy-két plüssállat, baba, egyszerűbb építőjátékok.