Étrendi változások közel 1 évesen

Általában 10 hónapos kor körül már látjuk, hogy – ahogy a köznyelvben is mondják – jó evő vagy rossz evő a gyermekünk. A jó evő babáknál már néha úgy érezzük elég volt a pempőzésből, jó lenne valamit újítani, a rossz evő babáknál pedig, ha már semmilyen változtatás nem segített, abban reménykedhetünk, hogy a komolyabb, ízesebb ételek meghozzák az eredményt. Hogyan lépjünk tovább?


Először is érdemes tovább növelni a változatosságot, 1 éves kor fele lehet már adni padlizsánt, zöldbabot, kelbimbót, káposztát is, és nagyon fontos az édesvízi és tengeri hal bevezetése az étrendbe. A tojást is ebben az időszakban lehet megkóstoltatni, ha nincs erre érzékeny a családban. 11 hónapos kor után egy keményre főtt tojássárgáját tehettek a főzelékbe, de először csak egy negyedet, majd egy felet, ha nincs semmi gond, akkor aztán egy egészet is. A tojás fehérjét csak egy éves kor után ajánlott megpróbálni, hiszen annál gyakrabban fordul elő allergiás reakció.


El lehet kezdeni kóstoltatni a saját étrenddel is, persze bizonyos határokon belül. Például húsleves az kitűnő erre a célra, vagy ha esetleg valamilyen húsos, rakott zöldséges egyveleget készítetek, abból is lehet adni, de akár hagymán megpirított sült húst is, vagy zöldborsós rizses húst, szóval nézzetek körül a konyhában és a szakácskönyvben, hogy ha lehet, ne kelljen már mindig külön főzni.


Fontos lassan elkezdeni a közös reggelire és vacsorára szoktatást is. A reggeli tejecske után, illetve az esti főzeléket lassan felváltva meg lehet kínálni őket kenyér falatkákkal. Először kismorzsák, majd nagymorzsák, aztán falatok kerüljenek az étlapra. Hagyjátok, hogy ők maguk vegyék fel és tegyék a szájukba, persze eleinte meg kell mutatni, hogy mire való. Aztán ha ez már megy, lehet rá tenni vajat is, és hozzá adni egy kis sovány sonkát vagy sajtot.


A darabos ételekre való szoktatás a következőképpen zajlik. Tudnotok kell, hogy a rágás agyi érési folyamat eredménye, tehát független attól, hogy a csemeténknek hány foga bújt már ki.  Van olyan gyermek, aki már akár 8 hónaposan rág, de a legtöbb baba csak egy éves kor után érik meg rá. Szoktatni a kenyérfalatkákkal, kenyérhéjjal, almaszelettel stb. lehet már egy éves kor előtt is. Továbbá érdemes a gyümölcsöt, főzeléket már nem hígra és krémesre turmixolni, hanem enyhén darabosra, sűrűbbre. Persze sose hagyjuk felügyelet nélkül evés közben.