Fogadj el!

Édesanyám egyszer azt mondta, hogy a házasságban a legnehezebb az elfogadás. Hát a babavárás, babagondozás, gyermeknevelés időszakában igen nagy szerepet kaphat ennek gyakorlása. Ahhoz, hogy szeretettel, békésen éljük át a családunkban lévő változásokat, hogy érezzük, hogy szerelmünkben semmi nem változott, és hogy továbbra is ugyanolyan fontosak vagyunk egymásnak, sok türelem, erőfeszítés és odafigyelés kell, de legfőképp az elfogadásra van szükség.Elsősorban magunkat kell elfogadni, aztán a társunkat is. Általában készülünk arra, hogy kisbabánk lesz, de akkor még nem tudjuk, hogy ez gyökeresen megváltoztatja az életünket. Ami egyáltalán nem baj, hiszen végtelen sok örömmel jár, de nagy kihívás is.
Ahhoz, hogy a várandósságot problémamentesen éljük meg, és komplikáció nélkül szüljünk, el kell fogadnunk, hogy a testünk átalakul az új helyzetre. Az anyák testszerkezete változik meg. Gyakran mondják, hogy a kismamák mennyire szépek. Igen, mert nőiesek lesznek, kivirulnak, boldogok és ez sugárzik rajtuk. Tudjuk, hogy ilyenkor valamennyit hízunk, de beiktathatunk egy diétát, és azért még ebben az időszakban van időnk a szépségápolásra is. Tudnotok kell, hogy valaki többet és könnyen hízik, valaki viszont alig. Valaki tud diétát tartani, valakinek ez komoly gondot okoz. Fogadjátok el, hogy ez a várandósság természetes velejárója. A leendő anyáknak el kell fogadni, hogy a kilók most menthetetlenül mennek felfelé, az apáknak pedig, hogy a társuk, feleségük, párjuk kigömbölyödött, és csupa hassá vált. A kismamák viszont oda tudnak figyelni arra, hogy szépen, diszkréten öltözzenek, hogy ápoltak legyenek, és máris könnyebb mindkettőjük számára az elfogadás.
A szülés után, miután túl vagyunk az első 6 hét - 3 hónap nehézségein, rájövünk, hogy újra jönnek fel a kilók, hiszen a szoptatás kiveszi az energiáinkat, emiatt sokat eszünk, vagy nagyon lefogytunk, és emiatt kevésbé bírjuk a terhelést. Rádöbbenünk, hogy már el kéne menni kozmetikushoz, fodrászhoz, manikűrre stb, mert nagyon rosszul érezzük magunkat a bőrünkbe, de mindezt nem is olyan egyszerű megoldani. Hiszen nem könnyű mindezt két szoptatás között teljesíteni, nem mindig könnyű gyerekvigyázót találni, és nem könnyű eleinte másra rábízni. Mit tegyünk? Fogadjuk el magunkat így is, hogy ebben az időszakban nem mindig tudunk csodálatosak lenni, nem mindig tudunk az igényeinknek megfelelni. Apukák, fogadjátok el, hogy ezt az időszakot most a gyermek körüli teendők töltik ki, és emiatt igen nehéz az anyukáknak magukra elegendő időt szakítani. Ne mondogassátok folyton, hogy hogy meghíztál, le kéne fogyni, hogy lenőtt a hajad, hogy olyan sápadt vagy, vagy miért szőrös a lábad. Találjátok meg inkább azokat, és mondjátok sokszor, ami szép benne, ami tetszik, mert abból így is biztos akad bőven, és ezzel mindkettőtök számára megkönnyítitek az elfogadást.
Az anyáknak pedig nem kell feltétlenül kozmetikushoz, fodrászhoz menni ahhoz, hogy szépek, ápoltak lehessenek. Vegyetek fel naponta tiszta ruhát, és ne hálóingben, vagy pizsamában, vagy szakadt tréningnadrágban vagy tejáztatta pólóban tegyétek a dolgotokat napközben, pláne ne így várjátok haza a párotokat. Rendszeresen mossatok hajat, és néha egy kis smink se baj, ha felkerül otthon, főleg, ha nagyon nyúzottnak látjátok, érzitek magatokat. A legfontosabb az ápoltság, amire otthon is van lehetőség, és időt is tudtok rá szánni. A többi – a kozmetikus, fodrász, fogyás, új ruhák – majd jönnek szép sorban, ha itt lesz az ideje. Kitartás!