Gyermekjóléti Szolgálat

Talán van, aki már hallott róla, vagy ismeri is. Lehet, hogy valakinek teljesen ismeretlen, de nem is fontos neki. Viszont lehet az olvasók között olyan is, akinek nem mond semmit a Gyermekjóléti Szolgálat neve, és mégis nagy szüksége lehet rá. Fontos tudnunk és ismernünk, hogy ha váratlanul vagy régóta küzdünk bizonyos problémákkal, hova fordulhatunk segítségért. Ők (is) azért vannak, hogy segítsenek. De miben?

Legfontosabb feladatuk, hogy a gyermek családban történő nevelkedését, egészséges fejlődését, jólétét segítsék. Fontos számukra a veszélyeztetettség megelőzése, vagy a már kialakult veszélyeztetettség megszüntetése, illetve a gyermek családból való kiemelésének megelőzése. Foglalkoznak minden olyan társadalmi problémával is, melyek családon belül hatnak a gyermek életkörülményeire. Mint például a munkanélküliség, iskolázatlanság vagy az alkoholizmus.A hozzájuk fordulóknak tájékoztatást adnak a gyermek fejlődését biztosító támogatásokról és segítik a családot a támogatáshoz való hozzájutáshoz is.
Mentálhigiénés és nevelési tanácsadás igénybevételére is van náluk lehetőség.
Szociális válsághelyzetben lévő várandós anyát segítik, támogatják.
Segítenek a hivatalos ügyek intézésében, szükség esetén a megfelelő támogatás kiválasztásában.
Szabadidős programokat szerveznek a gyermekek számára, melyek nagyban hozzájárulnak a nevelési problémák enyhítéséhez, a hiányosságok káros hatásainak csökkentéséhez.
A saját háztartásban történő átmeneti gondozás esetén, közreműködnek a helyettes szülő vagy család felkutatásában, és a helyettes szülő ellátandó feladatairól és jogviszonyáról szóló tájékoztatásban.


Bárki, aki szükségét érzi, vagy segítségre szorul, bátran felkeresheti a szolgálatot. Gyakran előfordul, hogy mi védőnők segítjük a családot a Gyermekjóléti Szolgálathoz eljutni. Tehát, ha esetleg a védőnőben jobban megbíztok, könnyebben tudtok vele beszélgetni a problémáitokról, nyugodtan kérhettek tőle is segítséget. Egyszer egy kismama jelentkezett nálam terhesgondozáson, és kiderült, hogy lakhatatlan körülmények között él. Felkerestük a szolgálatot, segítettek neki átmenetileg egy anyaotthont találni, majd a férjével és a babával egy saját lakáshoz jutni. Ahol nem ez a gond, hanem más, például a család bármilyen hátrányos helyzete miatt segítségre szorul, ott a szolgálat egy megbízott családgondozója segíti, tájékoztatja, támogatja őket mindenben, míg egyenesbe nem jönnek.