Ha nyílik a méhszáj...

Amikor elkezdtem írni ezt a témát, az a párhuzam jutott eszembe, amikor várjuk, hogy gyermekünk végre elaludjon, aztán meg azt lessük, mikor ébred már fel. A várandósság alatt pedig tudjuk, ha nyílik a méhszáj, az a szülés megindulását jelentheti, így aggódunk, hogy ne következzen be idő előtt, az utolsó napokban meg már alig várjuk, hogy megtörténjen, legszívesebben mindenféle „gyógy”módot bevetnénk annak érdekében, hogy végre szülhessünk… A nyíló méhszájnak többféle variációja van, többnyire oda kell figyelni, de nem minden esetben kell végigfeküdni a hátralévő időt.

A méhszáj állapotát az úgynevezett cervix index határozza meg. A terhesgondozás során az orvos általában ultrahang vizsgálat keretében állapítja meg, hogy hogyan is áll, tehát zárt-e, nyílik-e, rövidül-e stb. Ebből csupán a várandós kiskönyvben a rövidítést (CI) és egy négyjegyű számot láthattok. Mit jelentenek a számok?
A négyjegyű szám normál állapotban 3000. Az első szám jelöli a méhnyakcsatorna hosszát cm-ben. Ha 2 cm, akkor megrövidült, ha 1 vagy 0 az azt jelenti, hogy elsimult a méhszáj, de ezt a kiskönyvben már nem láthatjátok. Ezután kezd tágulni egyujjnyira, kétujjnyira stb. Általában négyujjnyi esetén már társulnak hozzá tolófájások is… :-)
A következő számjegyek sorrendben pedig a méhnyakcsatorna külső, középső és belső tágasságát mutatják.
Ha a méhszáj állapota a 36. várandóssági hét előtt 3000-ról úgy változik, hogy az utolsó számjegy, tehát a belső méhszáj megmarad nullának, zártnak, akkor aggódni nem kell, viszont egy-két fontos dolgot ajánlatos betartani:
-    nem javasolt tovább dolgozni, ajánlott terhesállományba menni, különösen álló, járkáló vagy fizikailag megterhelő munka esetén
-    fontos az otthoni házimunkába mást is erősen bevonni
-    fontos többet pihenni, tehát a kanapéra ledőlve olvasgatni, pihenni, szundítani
-    nehezet nem szabad cipelni (max 3 kg)
-    kádfürdő helyett zuhanyzás javasolt
-    fontos a szexuális élettől való tartózkodás a szülést követő 6. hétig
-    görcsök, vérzés esetén azonnal fel kell keresni az orvost
Ha valakinek az orvosa csupán beírja a kiskönyvbe, de nem szól semmit, a fentieket fontos betartania. Ha a változás súlyosabb mértékű, azt az orvos feltétlenül jelezni fogja, és mindent meg fog tenni, hogy a kisbaba időben és egészségesen jöjjön világra.