Hajas dolgok

Annyi mindent lehet hallani, olvasni a szoptatás alatti hajhullásról, a hajfestésről és a baba hajváltásáról. De hogy valójában mi okozza, mit lehet tenni és mit nem, arról már kevésbé. A szoptatás alatti hajhullás egyik oka a hormonváltozásokra vezethető vissza. A hajfestés és a baba hajas fejbőrének változásai már nem, de mégis ide veszem őket néhány mondat erejéig, ha már hajas témáról van szó.


Az anyatejes táplálás alatt előbb-utóbb szinte minden anya megtapasztalja, hogy el kezd hullani a haja. Elég kellemetlen és ijesztő látvány, mikor csomókban vagy az egész lakásban itt-ott találkozunk vele. Oka leginkább két úton határozható meg. A várandósság alatt az ösztrogénszint megemelkedése miatt a haj általában szebbé és dúsabbá válik. Leginkább azok a kismamák tapasztalják ezt, akiknek eredetileg kevesebb, vagy vékonyabb szálú hajuk volt. A szoptatás alatt visszaáll a hormonszint az eredeti kerékvágásba, ezért a régi, elöregedett hajszálak kihullnak. Tehát gyakorlatilag arról van szó, hogy ezen a téren is visszaáll az eredeti állapot, vagyis újra annyi hajunk lesz, mint előtte. A másik oka a vas, illetve vitaminhiányra vezethető vissza. A szülés és a szoptatás nagyon sok energiát igényel, sokkal több vitaminra- és ásványi anyagra van szüksége a szervezetnek, mint általában. Elsősorban a megfelelő vaspótlásra kell odafigyelnünk. Táplálkozással ezt igen nehéz teljesíteni, mert a babának bizonyos ételektől fájhat a hasa, továbbá szeretünk inkább olyan ételeket fogyasztani, amitől az anyatej mennyisége is növekszik. Ezért leginkább a várandós és szoptató anyáknak javasolt vitaminkészítményeket érdemes rendszeresen szedni. Nagyon fontos még a megfelelő hajápolás is. Vannak forgalomban hajhullás elleni gyógynövénytartalmú kapszulák, vagy ajánlják még a búzacsíra kivonatot, illetve a kukoricacsíra olajat is kezelésre. Továbbá használjunk kímélő sampont és célszerű kényelmes, jól kezelhető frizurát választani a szoptatás idejére.


Ha a várandósság és szoptatás alatti hajfestésről kérdeztek bármilyen szakembert, valószínűleg azt fogja válaszolni, hogy nincs akadálya. De azért tekintsük át ezt a kérdést.
Eredetileg az lenne a gond, hogy a kémiai anyagok bekerülnek az anya fejbőrén keresztül a véráramba, és ez által a magzatot károsíthatják, illetve az anyatejen keresztül a táplálékban megkaphatják a babák. A legtöbb hajfestékre azt mondják, hogy már nem tartalmaz olyan anyagot, ami káros lehetne, továbbá az anyag, ami bejut, olyan kis mennyiségű, hogy nem jelent veszélyt. De azért tudjuk, hogy nagyon sok féle-fajta hajfestéket gyártanak, biztos nem ellenőrzik mindet ebből a szempontból. Tehát mindenképpen érdemes a meg szokott rendszerességet kicsit ritkítani. Ha nagyon távol áll tőlünk az egyszerű hajszínezés, akkor próbáljuk meg a hajfestést a 12. terhességi hét után alkalmazni, és a szülés előtt legalább 1 hónappal viszont már ne. Továbbá, ha lehet, ne otthon próbálkozzunk, hanem inkább fodrászt kérjünk meg, aki hamarabb végez, és ez által kevésbé lélegezzük be.


Néhány hete egy kedves ismerősöm arra kérdezett rá, hogy normális-e, hogy tele van a 4 hónapos babájának az ágya hajjal. Igen, ez normális. A pihe-puha babahaj idővel kihullik, és helyette hol lassabban, hol gyorsabban sokkal erősebb haj növekszik. Van, amelyik babánál ez egy folyamat, így mindig hajasbaba marad. Van, amelyiknél viszont hirtelen, néhány hét alatt eltűnik a haj és lassan, gyakran egészen más színben növekszik újra. A háton fekvő babáknál gyakran tapasztaljuk, hogy a koponya hátsó részén megkopaszodnak, nem kell megijedni, mihelyt elkezd hasra fordulni, kúszni, mászni, szépen vissza fog nőni.