Hogyan gyógyítsuk gyermekünket?

Mostanában a legtöbb anyuka, akivel beszélek, arról számol be, hogy a gyermeke(i) náthás, köhög, el sem tudja pakolni a porszívót, rosszul alszik, vagy éppen lázas, vagy megy a hasa stb. Sajnos az őszi-téli időszak, az enyhe, ködös időjárás, a napfény- és a friss zöldség-gyümölcs hiánya nem éppen az egészséget támogatja. Nem baj, most már újév van, és gőzerővel haladunk a tavasz felé, kitartás! :-) Addig is fogadjatok néhány gyakorlati tanácsot, hogy a gyerkőc mihamarabb újra egészségesen rohangálhasson.


Orrszívás


Közismerten háromféle orrszívóval találkozhatunk:
- „Pesztonka”: elemmel működik, halk, kicsi, kíméletes, és nagyon drága. Viszont talán többen tapasztaltátok már, hogy a lényeget tekintve nem hatásos, enyhén szív, nem üríti ki az orrüreget.
- Pumpás kézi orrszívó: arra jó, ha szöszmöszt, vagy egy kis beszáradt váladékot látunk az orrlyukban. Gyógyításra nem igazán alkalmas.
Orrszívó-porszívó: a leghatásosabb és megfizethető. Eleinte kicsit rémisztőnek tűnik, de előbb-utóbb meglátjátok, a gyerkőc, ha már nagyobb, elintézi maga is. Nem azért üvöltenek közben, mert fáj, hanem mert le vannak fogva.


Az orrszívás azért fontos, hogy a váladék ne telepedjen meg az arc üregeiben, illetve ez által ne alakuljon ki felülfertőződés. Talán emlékeztek rá, hogy gyermekkorunkban mennyi, arc-fül és homlokfelszúrás volt emiatt. Ma már erről alig hallani.


Az orrszívás előtt tanácsos tengeri sóoldatot (Sterimar, Fluimar…) félig ülő helyzetben mindkét orrlyukba befújni, majd 1-2 perc elteltével már szívhatjuk is az orrát. Ha az orvos elrendeli az orrcseppet (legismertebb a Nasivin), az orrszívás után kell cseppenteni háromszor egy nap mindkét orrlyukba. Ezt maximum 5 napig folytathatjuk úgy, hogy a cseppentés alatt szinte lógjon hátrafele a baba feje, így biztosan hatásos lesz és sokkal gyorsabban fog gyógyulni. Ilyenkor rá lehet zendíteni az „Egy csepp, két csepp…” kezdetű gyermekdalra, így több türelmet remélhetünk tőle. A tapasztalatom azt mutatja, hogy mindezek után kb. 10 perc múlva gyönyörűen ki lehet üríteni az orrüreget.
Éjszakára mindenképpen párásítsunk. A matracát a feje alatt emeljük meg egy vastag könyvvel és öltöztessük lazán, kényelmesen, ne túl melegen az alváshoz.


Láz és antibiotikum


Ha magas lázas a gyermek, különösen ha ez több napja tart, általában szükség van antibiotikumra. Ha elkezdtük adni, és esetleg a baba már másnap sokkal jobban van, vagy akár 2 napon belül gyógyultnak látszik, akkor is végig kell adagolni, nem szabad előbb abbahagyni, mert könnyen visszaeshet a betegségbe. Általában ezek a kezelések 5-7 napig tartanak. Az antibiotikum mellé mindig adjunk probiotikumot is, hogy a bélbolyhait ne készítse ki. Erre a legismertebb és talán a legjobb készítmény a Normaflore. Újszülött kortól bátran adható, hasmenéses megbetegedés esetén ugyanúgy. Mível íztelen folyadék, nem feltétlenül kell oldani.
Lázas beteg gyermeknél nagyon fontos még a folyadékpótlás. Gyakran kínáljuk, de egyszerre mindig keveset adjunk.


Hasmenés, hányás


Hasmenés az, ha nagyon gyakran, szinte félóránként, óránként vízeset kakil a gyermek. Ha eddig napi egyszer volt széklete és másnap meg négyszer-ötször van, és hígabb állagú, annak nagy valószínűséggel fogzás az oka.
Ilyenkor is a legfontosabb a folyadékpótlás: gyakran, keveset!
A másik lényeges dolog pedig a diéta: főtt krumpli, reszelt répa, reszelt alma, natúr keksz, ropi. Manapság többet hallani arról, hogy ilyen esetben az is jó, ha azt esszük amit kívánunk. Hát azért ezzel óvatosan, hiszen például tejes ételt (pl puding vagy joghurt) egyáltalán nem tanácsos fogyasztani.


Mikor forduljunk orvoshoz?


Ha három napja lázas, vagy csillapíthatatlan a láza.
Ha három napja csúnyán és sokat köhög.
Ha nagyon sűrű és zöldes az orrváladék.
Ha hasmenése van vagy hány és szinte semmi nem marad meg benne.