Hogyan segítsük a mozgásfejlődést?

Örök téma anyukák találkozásakor akár séta, akár játszóterezés, akár otthoni összejövetelek alkalmából, hogy melyikük gyermeke már mit tud. Szeretünk büszkélkedni vele, hogy már milyen ügyes a csemeténk, de közben meg a másik kellemetlenül érezheti magát, hogy az ő gyermeke esetleg idősebb és még nem sajátította el azokat a mozgásformákat. Tudnotok kell, hogy még az is lehet, hogy mindkét gyermek tökéletesen egészségesen fejlődik.  Ezeket az aggodalmakat szeretném most eloszlatni bennetek, ötleteket adni mozgás fejlesztésre, játékokra, motivációra, és szempontokat adni, hogy felismerjétek, ha valami mégsem úgy működik, ahogy az elvárható.


Ahogy az értelmi fejlődésnél is említettem, minden egészséges körülmények között született babánál ugyanúgy oda kell figyelni a mozgásfejlődésre, mert gyakran szükség van némi támogatásra, erősítésre, motiválásra, amiben mi szülők lehetünk az első segítségek.


A harmadik hónap végére hason fekve 45 fokos szögben kell tartania a fejét, és jobbra-balra fordítani. Motiválni ebben úgy tudjátok, ha a pelenkázón, vagy ágyon felétek fordítva alulról mutattok neki egy csörgőt, vagy valami színes tárgyat, ami felkeltheti a figyelmét. Hat hetes kortól mindenképpen jó, ha ébrenléti állapotban két etetés között hasra teszitek, mindig egy kicsit tovább, mint ahogy bírná. A másik, ami nálunk különösen bejött, az esti fürdetésnél a nyaki gerinc vonalának masszírozása. Ha ezek ellenére 5 hónapos korig nem emeli a fejét, mindenképpen érdemes szakembert felkeresni.


Még fontos arra figyelni, hogy mindkét irányba fordítja-e a fejét, vagy bármelyik irányba téve a kiságyba, mindig ugyanarra néz. Ilyenkor érdemes a fejét egy feltekert pelenkával, törülközővel kitámasztani, és érdekes játékokat helyezni a másik oldalra.


Három hónapos kor végére eltűnik a fogóreflex, elkezd a kis keze kinyílni. Ha azt látod, hogy még mindig erősen ökölbe tartja, enyhe tenyérmasszírozással, kerekecske-gombocska játékkal motiváld a nyitogatásra.


A fogás fejlesztésére kitűnő egy könnyű, halkan zenélő csörgő, egy színes kendő, ami nem foszlik, vagy rágóka. Három-négy hónaposan nagyon örülhetünk, ha a tárgyakat a kezébe adva ráfog, és tartja egy ideig. Fontos, hogy a mozgásformákat sose erőszakoljuk, erőltessük, mert agyi érés folyamata által, magától kell elsajátítania, hogy aztán tökéletes legyen. A motiválás nagyon hasznos, sokat segíthetünk vele, de sose fárasszuk le a babát, mindig csak néhány percig tartson.


Akinek van a közelében babamasszázs tanfolyam, mindenképpen használja ki. Nagy a jelentősége mind a mozgás, mind az érzelmi fejlődésben is….