Hoppá, bumm volt!

Ez a magasröptű szakkifejezés igen gyakran elhangzott nálunk az elmúlt időszakban. A csecsemő- és tipegőkorban másként kell odafigyelnünk a gyermekeinket veszélyeztető helyzetekre, mint nagyobb korban. A veszélyérzet 2 éves korig nem alakul ki, így mi vagyunk, szülők, azok a személyek, akik gyermekeinket megóvhatjuk bizonyos balesetektől. Mi az, amire gondolnunk kell, mi az, amire nem számítunk, melyek azok a helyzetek, amire figyelünk és mégis bekövetkezik a baleset? Mikor kell orvoshoz fordulni? Egy-két tippet ajánlok a figyelmetekbe!


Már sokan hallhattátok, hogy a pelenkázón egy icipici újszülöttet egy másodpercre sem szabad magára hagyni. Biztos tapasztaltátok, hogy ahogy lefektetitek, sokszor behajlítja a kis lábát és oldalra dől. Könnyen le tudnak esni. Fontos, hogy nem elég a kezeteket fölé helyezni, ha elővesztek valamit a szekrényből vagy fiókból, hanem meg kell fogni a lábát. Előfordult, hogy egy anyuka fölé helyezte a kezét, míg kivette a fiókból a kiskanalat, hogy beadja a D-vitamint. Ezalatt az egy másodperc alatt, a baba lefordult a pelenkázóról, szerencsére a kiságyba esett.
Később, 3-6 hónapos korban ne hagyjuk egyedül a franciaágyon sem, hiába széles és hosszú. Úgy tűnik, hogy még nem forog, csak fordul, mégis pillanatok alatt a szélére tornázhatja magát, ahonnan már nincs visszaút. Megtörtént eset, hogy a szülők beszélgettek, játszottak a babával a nagy ágyon, és akkor esett le a csecsemő. Ezek valóban olyan páratlan pillanatok, hogy nem is tudjuk elképzelni, hogy történhet ez meg ilyen gyorsan.
Aztán, ha már mászik, feláll, akkor ha nem akarunk beleőszülni abba, hogy egész nap mondjuk, hogy gyere onnan, nem szabad, amit persze a baba még nem is érthet meg, vagy hogy folyton visszahelyezzük a szőnyegre, hogy ott játsszon, akkor valóban el kell pakolni lehetőség szerint mindent. A másik fontos dolog, hogy sajnos ebben az időszakban gyakrabban kell takarítani, mert mint tudjuk, a megismerés a babáknál, elsősorban szájjal történik. Minden megnyal, megrág, felszed és megeszik. Persze nem tudjuk megvédeni minden porszemtől, nem is kell, de lehetőség szerint oda kell figyelni. Ebben a korban, nagyon sokat esnek a babák. Ha másznak, néha nagyon sietnek valami felé, gyakran orra bukhatnak, ha felálltak, akkor meg először meg kell tanulniuk leülni, ami eleinte elég nagyon borulásokkal jár. Ha már a szobában kapaszkodva próbálnak a bútorok mentén lépegetni, a tapadókorongos zokni ellenére is könnyen elcsúszhatnak és beverhetik a fejüket. Előfordult például, hogy egy babának így repedt meg az ínye, ami egy szülőnek igen ijesztő lehet. Zárjuk el, tegyük el azokat a bútorokat, tárgyakat, melyeket nem tudunk – ma már sok helyen kapható – biztonsági védelemmel ellátni!
Mikor kell orvoshoz fordulni? Ha leesett az ágyról, és nem sír fel, vagy hosszú idő (néhány perc) után sem tudjuk megnyugtatni, vagy elvesztette az eszméletét, hányt, vagy később többször hány, vagy bármilyen komolyabb elváltozást látunk rajta. Ha úgy megüti magát, hogy vérzik valahol, és nem áll el néhány percen belül, és ha nem tudjuk megnyugtatni.