Induljak vagy ne induljak?

Sok helyen olvashatod, több helyről - szakembertől, baráttól, szülőtől, bárkitől – hallhatod, hogy mik azok a jelek, amelyek a szülés megindulását jelzik, vagyishogy vegyük a táskánkat és induljunk a kórházba. Miután már elölről hátra ismered a szakirodalmat, és végül eljön a pillanat, talán mégis elbizonytalanodsz, tanácstalan leszel, meg hát egy kicsit meg is ijedsz. A legfontosabb, hogy ha úgy érzed, hogy ez valószínűleg a szülés kezdete, bármi is legyen az, menj be a kórházba, mert sokkal kisebb baj, ha fölöslegesen mész be, minthogy ha nem, és ezzel esetleg egy nagyobb problémát idéz elő. Nincs két egyforma szülés, mint ahogy nincs két egyforma szülésmegindulás sem. De mik ezek a jelek? Nézzük meg körültekintően!1. Rendszeres fájások: Erre általában annyit mondanak, hogy ha 5-10 percesek a fájások, akkor menni kell. Most már én is megtapasztaltam, hogy azért ez nem ilyen egyszerű. Nekem például előző nap folyamatosan fájt a hasam, mintha menstruálnék, semmi rendszeresség nem volt. De ez mint utóbb kiderült, csak előjel volt, mert aztán jöttek a tízpercesek…. Van akinek a semmiből törnek elő a rendszeres 4-5 percesek, és olyan többek között olyan is előfordulhat, hogy 2-3 óránként, aztán egyre sűrűbben. Ha naponta 4-5x, vagy akár 2-3 óránként egyszer, de nem sűrűsödik, azt nevezik jóslófájásnak, ami csupán annyit jelent, hogy közeleg az idő. A lényeg, hogy ha órához lehet igazítani a fájások rendszerességét, és egyre sűrűbb jön és egyre hosszabb ideig tart, akkor mindenképpen menni kell.


2. Magzatvíz: A szakirodalom ezt írja, indulj, ha elfolyt a magzatvíz. Ez is olyan egyszerűnek tűnik. Tudnod kell, hogy várandósság utolsó heteiben a hüvelyváladék mennyisége is megnő, amit tévesen magzatvízszivárgásnak gondolhatsz. Azonkívül, esetleg megizzadsz éjjel, főleg ilyenkor a nyári nagy melegben, azt is lehet tévesen annak hinni. A magzatvíz sokszor folyamatosan, vagy sűrű szakaszokban szivárog, ami mindenképpen azt jelzi, hogy indulnod kell. Gyakran előfordul, hogy a magzatvíz elönt, ez valóban elég egyértelmű jel. Színe normál esetben víztiszta. Fontos megjegyezni, hogy ez a két jel egymást követi, de elég az egyik ahhoz, hogy elindulj a kórházba!


3. Vérzés: Ez az ami szerencsére ritkán fordul elő, viszont annál fontosabb tudni róla. Barnás folyás a szülés előtti napokban meg szokott jelenni, de ez nem ugyanaz. Itt a piros vérzésről van szó, melynek észlelése esetén rögtön menj a kórházba, mert fontos tudni, hogy honnan ered.


4. Általános rosszullét: Erről általában nem ír a szakirodalom, ez csupán a saját tapasztalatom. Lehetsz fáradt, sőt az is vagy a várandósság végén, de ha azt érzed, hogy olyan rosszul vagy, hogy nem tudsz felkelni, vagy szédülsz, vagy úgy érzed, hogy elájulsz, akkor mindenképpen keresd fel az orvosodat, a kórházat. Lehet ennek többféle – nem elhanyagolható – oka, amire oda kell figyelni.


5. Magzatmozgás csökkenése vagy hiánya: Az utolsó hetekben 12 óra alatt legalább 10 magzatmozgást kell észlelned. Érdemes számolni, és ha nincs meg, kérni kell CTG vagy ultrahang vizsgálatot.


6. Nyákdugó: a nyákdugó távozását nem mindenki észleli. Valakinek a magzatvízzel távozik. A legtöbb orvos azt mondja, hogy ez még önmagában nem elég a kórházba induláshoz, de én hozzá teszem, hogy azután 2-3 napnál több nem szokott eltelni a szülésig.