Jár a baba, jár

A mozgásfejlődés egyik legizgalmasabb szakasza, amikor a baba feláll, aztán megteszi az első önálló lépéseit. Ez persze nem megy egyik napról a másikra, hosszú folyamatról van szó, mire a járása biztossá válik. Hogyan tanul meg járni? Használhatunk-e járássegítőt? Mikor kell és milyen cipőt adni a lábára?


Átlagosan 8-10 hónapos korra jellemző, hogy a baba először feltérdel, majd állásba húzza magát. Ha egy éves kor körül áll fel, nem gond, az a jó, ha sokat mászik. Szakember segítségét akkor kell kérni, ha másfél éves korig nem indul el. Ha viszont korán, 6-7 hónaposan áll fel, próbáld meg inkább a szőnyegen együtt játszva minél többet a kúszásra és a mászásra motiválni.
Miután felállt, megtanul leülni, ami eleinte borulással kezdődik. :-)
Majd először kapaszkodva, oldalazva próbál meg haladni, körbejárja a járókát vagy a kiságyat, vagy a bútorok mentén halad.
Aztán elkezd kapaszkodva előre fele haladni, akár át is lép egyik bútortól a másikig.
Ezt követően már elég lesz számára, ha csak egy kézzel kapaszkodik, így a másik kezében meg tud tartani egy tárgyat.
És aztán egyszer csak megáll kapaszkodás nélkül. Általában a biztonság kedvéért mindkét kezében tart egy-egy tárgyat és azzal egyensúlyoz.
Az első önálló lépésekkel megtanul kapaszkodás nélkül felállni. Körülbelül egy hónap alatt teljesen elhagyja a mászást, és két-három hónap alatt pedig megtanul biztosan járni.


Úgy segítjük őt a legjobban az önálló lépések felé, ha hagyjuk, hogy magától jusson el oda. A lábizmok és legfőképpen az egyensúlyérzéke fejlődik általa, tehát bárhogy járatjuk, az mind negatívan befolyásolhatja a fejlődés menetét. Figyeljük meg, hogy egészen máshogy áll, kapaszkodik, lépeget a bútorok mellett, mint amikor fogjuk a háta mögött a két kezét, hiszen máshova terelődik az egyensúly. Járássegítőt csak akkor adjunk neki, ha már amúgy is tologatja a székeket, vagy kapaszkodás nélkül áll.


Cipőt akkor adjunk a lábára, ha már önállóan jár. Ahhoz, hogy megelőzzük a lábdeformitásokat, a későbbi problémákat, mint például lúdtalp, bokasüllyedés, fontos, hogy magas szárú, erős kemény kérgű, és rugalmas talpú legyen. A harántemelést ma már nem tartják olyan fontosnak, de szinte mindegyik gyermekcipőben megtalálható. Ma egyre „divatosabb” úgynevezett szupináló (belső oldalon emelt sarok) cipőt vásárolni, ami segíti a lábizmok fejlődését és megelőzi a szalagok megnyúlását. Fontos, hogy otthon is adjunk rá a fenti módon kialakított szandált, hiszen az egyenes kemény parkettán, kövön ellaposodik a talpa, és könnyen bedől a sarka. Viszont nyáron füvön, kavicson, homokban kötelező cipő nélkül járni… :-) A cipő mérete akkor megfelelő, ha a sarka mögé befér a mutatóujjunk is.