Kismama életmód II.

Ígértem, hogy folytatjuk a kismamákra vonatkozó életmódbeli tanácsok átbeszélését. Ezúttal a sportról, mozgásról, kismamatornáról olvashattok, a házasélet változásairól, a kényelmes alvásról, valamint, hogy mit jelent, ha az orvos elrendeli a pihenést?

1. Sport, mozgás, kismamatorna

A korábban végzett sportolás várandósság alatt is folytatható, de nem versenyszerűen, és csak panaszmentesség esetén. Aki nem sportolt, vagy csak alkalomszerűen, például néha elment futni, ott érdemes a 12-16. hétig várni, és utána elkezdeni a kismamatornát, vagy más mozgásformát.
Otthon, saját felelősségre lehet könnyebb gyakorlatokat végezni, a kismamatorna viszont elősegíti a rendszeres és kimondottan a kismamáknak kifejlesztett mozgásformák gyakorlását szakember segítségével. Fittebbek, frissebbek lehetünk, csökkenti a hát- és derékfájást, a székrekedést, a felfúvódást, a kéz-és lábdagadást, és a könnyebb szülésért is sokat tehetünk általa.

Ajánlott sportok várandósság alatt:

- lendületes, egyenletes séta
- kismamatorna
- kismamajóga
- kismama vízi torna
- úszás
- kerékpározás biztonságos utakon
- szobabiciklizés alacsony fokozaton
- intim torna


Sérülésveszély miatt nem ajánlott sportok várandósság alatt:
- lovaglás
- hegymászás
- búvárkodás
- vízisízés
- evezés
- síelés
- sífutás
- korcsolyázás
- teniszezés
- labdajátékok
- futás

Bármilyen szervezett sporttevékenységhez, pl. kismamatorna, orvosi igazolás szükséges. Ha sportolás, mozgás közben kellemetlen tünet jelentkezik, pl. hasi görcsök, rosszullét, rögtön abba kell hagyni, és lepihenni. Ügyeljünk a fokozatosságra, a kíméletességre, a rendszerességre, az elegendő pihenésre, és folyadékpótlásra is!

2. Házasélet

A várandósság alatti nemi élet páronként más és más. Általában mindenkinél átmenetileg valamilyen irányba változik. Ha megértjük az okát, tudunk róla beszélni a párunkkal, könnyebb elfogadni is és az ezzel kapcsolatos szorongásaink is eloszlanak. A megváltozott fizikai és lelki állapot mind befolyásolhatja az együttlétek minőségét. Ettől ne ijedjünk meg, ez természetes. Próbáljuk meg egymást ebben alázattal segíteni. A házasélet nem tilos a várandósság alatt, viszont az első harmadban a vetélés fokozott veszélye miatt legyünk óvatosabbak. Veszélyeztetett terhesség esetén mindenképpen tartózkodni kell tőle!
A várandósság szexualitásának megismerése legyen számunkra egy örömteli kaland, mely a mennyiségen túl inkább a minőséget részesíti előnyben. Mindez a kapcsolatot is még inkább megerősítheti és elmélyítheti.

3. Alvás, pihenés

A pihenés a várandósság alatt végig nagyon fontos. Ez lehet aktív és lehet passzív is. Fárasztó, rohangálós munkanap után elengedhetetlen fél óra pihenés kinyújtott lábbal otthon a kanapén. Egész napos ülőmunka után pedig jót tehet egy kellemes fél-egy órás séta a párunkkal egy parkban vagy valamilyen jobb levegőjű helyen. Aki táppénzen van, de nem érzi rosszul magát, mindenképpen tartson napközben is fekvő pihenőt. Ajánlatos ebéd után 1-2 órát aludni vagy lepihenni. Ha az orvos egyéb veszélyeztetettség miatt, például nyíló méhszáj, otthoni pihenést rendelt el, azt nagyon komolyan kell venni. Ez azt jelenti, hogy többet ajánlott feküdni egy nap vízszintesen, mint fent lenni, és végezni például a házimunkát.
Ajánlatos idővel kitapasztalni a fekvés ideális formáját is a nyugodt alvás, pihenés érdekében.
Ahogy nő a pocak, az oldalt, vagy egyik lábat felhúzva a kissé hason fekvő helyzet az ideális. Körülbelül a negyedik hónaptól már nem ajánlott a hason, és a háton fekvés sem. Néhány párnával csökkenthető a bőrfelületek nyomása, így kényelmesebben tudunk feküdni akár hosszabb távon is egy oldalon. A szoptatós párna ebben is jó célt szolgálhat. Ha esetleg reflux miatt félig ülő helyzetbe kényszerülünk, a nyakunkat mindenképpen támasszuk alá egy kispárnával vagy kis henger párnával.
És még egy fontos tanács: kismamáknál különösen fontos, de minden nőnek érdemes odafigyelni rá, hogy fekvés után ne hirtelen felüléssel keljünk fel, hanem forduljunk oldalra, és a kezet az ágyra támasztva lassan üljünk, majd álljunk fel! Így a kismedencei szervek sokkal kevésbé terhelődnek meg.