Kórházban: pelenkázás

A pelenkázás az egyik, amivel rengeteget tudunk ügyetlenkedni az elején, aztán néhány nap után kirázzuk a kisujjunkból ezt a tudományt, mindaddig, amíg kicsi babánk el nem kezd forogni … :-)

Fontos, hogy a pelenkázás előtt mindent készítsetek magatok mellé: tiszta pelenka, popsitörlőkendő, popsikrém. A baba ruháját, bodyt-rugit, érdemes a popsija alól feltűrni, hogy ha az akció közben pisil, ne kelljen ruhát is cserélni. Majd a két lábát a bokájánál megfogva emeljétek fel, és töröljétek meg a popsit. Lányoknál ügyeljetek arra, hogy mindez felülről lefelé történjen. Fiúknál és lányoknál is érdemes a lágyékhajlatot is kitörölni, mert oda is befolyhat, és ott a redők összeérnek, kevésbé szellőzik. A tiszta pelenkát helyezzétek úgy a popsija alá, hogy a színes oldala legyen felül. Ezután be lehet kenni a felületet, lányoknál nagyajkak, végbél környékén, fiúknál a herezacskó alatt fontos. A krémes ujjatokat nyugodtan kenjétek a pelenkába. Ez csak egy praktikus jó tanács volt, amit a munkám során sokszor tudtam hasznosítani. J A pelenka közepén van egy kép, az legyen a ragasztáskor középen. És végezetül a combja körüli fodrokat ne felejtsétek kiemelni!

Általában etetés előtt érdemes pelenkázni, mert a babának is kényelmesebb úgy enni, hogy tiszta. De mivel a szoptatás általában beindítja a bélműködést is, lehet utána is, csak akkor óvatosan emeljétek fel a lábát, nehogy kibukja az anyatejet.

Még nagyon fontos: soha ne hagyjátok egyedül a pelenkázón, sőt helyezzétek rá a kezeteket, ha esetleg elfordultok onnan.