Kullancsveszély!

Na most remélem jól megijesztettem mindenkit! De nem kell megijedni, a pánikkeltés nem az én dolgom, azt inkább a médiára bízom. Tavasztól őszig tart a kullancsok ideje. A klímaváltozás miatt sajnos egyre több van belőlük, és egyre több ezáltal a fertőzött is. Félni nem kell, de jó tudni, hogyan lehet megelőzni a kullancs által terjesztett betegségeket, továbbá magát a kullancscsípést, és ha mégis találunk, hogyan kell eltávolítani, és az esetleges fertőzést honnan ismerjük fel? Beszéljünk ezekről!
A megelőzés mindig a legfontosabb! Sajnos kullanccsal már a városban is lehet találkozni, de sokkal nagyobb az esélye, hogy a zöldben, vagyis kertben, parkban, mezőn, erdőben találkoztok velük. Vékony pamut anyagú, hosszúszárú nadrágba ajánlatos öltöztetni a babát, vagy a gyerekeket, és a zoknit ráhúzni. Azonkívül használjatok kullancsriasztó spray-t elsősorban a lábszárat, csuklót, fül mögötti területet fontos befújni/bekenni vele. Lehet kapni bio spray-t is, azt nyugodtan használjátok csecsemőkre is. Ha nagy füves területen piknikeztek, a takaró szélét is érdemes befújni. Egy-két B-vitamin tablettát a nagyobbak és a felnőttek nyugodtan szedhetnek. Ezek után este jöhet a kullancsvizit! Nagyon fontos átnézni a fejtetőt, a fül mögötti részt, a hajlatokat, és az ujjak közötti területet. Jó, ha tudjátok, hogy a kullancs lehet szinte alig észrevehető is, így nem árt alaposnak lenni.
A kiszedéshez soha nem használjatok semmilyen krémet. Egyszerűen ki kell húzni a bőrön kívüli részt vagy kullancscsipesszel, vagy szemöldökcsipesszel, vagy körömheggyel. Nem kell megijedni, ha véletlenül beletörik a feje, nem ott van az esetleges fertőző anyag.
A kullancs kétféle súlyos fertőzést okozhat. Az agyhártyagyulladás tünetei a fejfájás, szédülés, láz, hányás, bágyadtság. DE ez ellen van védőoltás!
A Lyme-kórt sokkal később lehet észrevenni, általában nagy piros folt keletkezik, akár hetek elteltével, a kullancs csípés helyén. Ez kevésbé veszélyes, mint az agyhártyagyulladás, de komoly és hosszú antibiotikum kúra a kezelése. Tünetei továbbá igen változatosak. Lehet láz is, kiütések is megjelenhetnek, szempanaszok is előfordulhatnak. Így akár hónapokkal később is lehet kullancscsípésre gyanakodni.