Kúszik, mászik, ül

Az első félév végére az izmok erőssége lehetővé teszi, hogy a baba nagyobb helyváltoztatásra is képes legyen. 9 hónapos korig a legtöbb csecsemő elkezd kúszni, majd mászni és előtte vagy utána felül. Egyre jobban élvezi, hogy sok minden elérhető lesz számára. Hogyan tudjuk motiválni? Mikor van baj? És mi az, amivel elronthatjuk az egészséges mozgásfejlődési folyamatot?


Az első és legfontosabb már a forgás idején, hogy bebiztosítsuk a lakást, és kialakítsunk egy számára megfelelő mozgásteret. Pakoljunk el minden olyan tárgyat, amit nem szeretnénk, hogy a baba elérje, széttépje, „megkóstolja”, hiszen számára mindenképpen az a legizgalmasabb, aminek elérését megtiltjuk neki. Viszont 6-9 hónaposan még nem értik a „nem”-et, de az biztosan motiválja őt abban, hogy újra megpróbálja, ha határozottan rászólunk. Tehát nagyon fontos gondoskodni a számítógép környékéről, a zenét szolgáltató eszközökről, a szobanövényekről, a kedvenc könyveinkről és a gurulós fiókokról. Ezt a listát bőven lehet folytatni, mindenki gondolja át.


A forgás az első igazi helyváltoztató mozgás, majd ezt követi a kúszás. A kúszás előtt vagy után jellemző, hogy négykézlábra állva előre-hátra hintázik. A kúszás valójában átmenet a forgás és a mászás között, ezért általában rövidebb ideig tart. 8-10 hónaposan kezdenek el négykézláb mászni, eleinte gyakran előfordul, hogy inkább hátrafele, ami a kúszásnál jellemző.


Gyakran kérdezik tőlem, hogy mikor ül fel a baba? Ezt időpontban igen nehéz meghatározni, ugyanúgy, ahogy a többi mozgásformát is csak körülbelül tudjuk behatárolni, mert bizonyos határokon belül nagy eltérések lehetnek a babák fejlődése között. A felülésnek három jellemző lehetősége van: vagy oldalt fekvésből a keze segítségével, vagy a mászás során ül ki oldalra, vagy a felállást követően a lehuppanások által tanul meg ülni.
A kezével is kezd ügyeskedni. Már mindkét kezében tartja a játékot, és a korszak végére egymáshoz ütögeti.


Mikor van baj? Érdemes szakember véleményét kérni, ha a baba egy már megtanult mozgásformát „elfelejt”. Például két hete négykézláb mászik, majd újra elkezd kúszni, vagy sokat fekszik, láthatóan gyengébb, ügyetlenebb lesz. A másik fontos figyelemfelkeltő jel, ha szépen fejlődött a mozgása, de egy mozgásformánál gyökeresen leragad, és hónapokig nem tapasztalható semmiféle fejlődés.


Mi az, ami negatívan befolyásolja a mozgásfejlődést ebben az időszakban?
Az egyik az ültetés. Ami azt jelenti, hogy leültetjük a játékai társaságába, és ő csak úgy ül, hogy a két lába közé behajol különben eldőlne, vagy kanapéra ültetjük, és párnákkal kibéleljük, vagy ha hosszú időt tölt otthon is az autósülésben. Nagyon veszélyes, hiszen a mozgásfejlődés agyi érési folyamat hatására jön létre, ezért, ha mi ezt a folyamatot más irányba tereljük, akkor negatív útra irányítjuk a fejlődést, és nem utolsó sorban gerincproblémákat is okozhat. A másik veszélyforrás az ebben a korban igen népszerű bébikomp használata. A bébikompban a baba ülve tologatja magát, mondhatjuk úgy is hogy ülve jár, ami egyáltalán nem természetes és egészséges. Hátránya az is, hogy azok a gyermekek kevésbé másznak, hiszen így is mindenhova eljutnak, ahova szeretnének. És mint tudjuk a mászás azért is rendkívül fontos a csecsemők életében, mert az agyféltekék közötti kapcsolatot fejleszti, ami az írás-olvasás megtanulását is erősen befolyásolja a későbbiekben.