Mi vár rám?

Pozitív lett a teszt! Az öröm és ijedtség együttesét követően mi a teendőnk? Mindenekelőtt érdemes a tesztet egy héttel később újra megismételni, és ha az is pozitív lett, keressünk egy szülész-nőgyógyász szakorvost, aki ultrahanggal és bimanuális vizsgálattal megállapítja a várandósságot. A legtöbben ismerős, rokon ajánlására magánorvost választanak, de fel lehet keresni a lakhely szerinti egészségügyi szolgálat szakrendelését, ahol minden további nélkül ellátják a kismamát. Az orvos a terhesség megállapítás után egy igazolást a kismamának. A védőnőt ezután kell felkeresni. Hogy találjuk meg a védőnőt?

Nagyon fontos, hogy mindenkinek nem az állandó, hanem a tartózkodási hely szerint kell felkeresni a védőnőt. Én budapestiek esetében azt szoktam javasolni, hogy lapozzuk fel a telefonkönyvet az orvosi rendelőknél, és az egyik kerületi rendelőben már meg tudják mondani, hogy utca házszám szerint melyik rendelőhöz, illetve védőnőhöz tartozik a kismama. Vagy a közelünkben lévő gyermekrendelőbe is besétálhatunk, ott is tudnak pontos tájékoztatást adni. Persze ez csak az első jelentkezéskor tűnik ilyen bonyolultnak.
Mit kell magunkkal vinni? Az orvosi igazolást a várandósságról, TAJ-kártyát, személyi igazolványt és lakcím kártyát, és ha van a leleteket. No meg a sok-sok kérdést amiben tanácsra van szükségünk.
Kérdezz bátran!