Miért javasolják csak 6 hónapos kortól a hozzátáplálást?

Amellett, hogy ez az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása is, mégis gyakran felmerülő kérdés, hogy vajon jót teszünk-e a kisbabának azzal, ha fél éves koráig kizárólag anyatejet kap vagy szükség esetén más tejalapú pótlást?
Sok-sok tévhitet is hallhatunk, olvashatunk ezzel kapcsolatban, például, hogy ha túl későn kezdjük, akkor nem fogja elfogadni a szilárd táplálékot vagy éhezteti az az anya a kisbabáját, aki nem kezd el neki korábban „normális” ételt adni és még sorolhatnánk. Továbbá a szülők egymásra hatása, a nagyszülők táplálási emlékei, a glutén bevezetésével kapcsolatos előírások, vagy a bébiétel gyártók korra alapozott javaslatai mind elbizonytalaníthatják az édesanyákat, hogy vajon jól teszik-e, ha kivárják a fél éves kort.
Igen, jól teszik és ezt számos kutatás is bizonyítja. A kisbaba bélrendszere születéskor még éretlen, a tápanyagok lebontása, felszívása és az immunvédelem viszont elengedhetetlen a megbízható működéshez. Az anyatejnek jelentős szerepe van az egészséges bélflóra kialakulásában, illetve egyik immunglobulinja (sIgA) védelmet biztosít, hogy a bélnyálkahártya sejtjei közötti réseken ne jussanak át a kórokozók és az érkező allergénekre ne reagáljon a kisbaba szervezete. Ez mind hatással van az immunrendszer érésére is. A bélnyálkahártya sejtjeinek záródása kb fél éves korra tehető.
A tápanyagok lebontásához szükséges enzimek se működnek még egy néhány hónapos kisbabánál megfelelően, ugyanis például a szénhidrát lebontásához szükséges amiláz enzim nagy részét az anyatej tartalmazza. Szinte ugyanez a helyzet a zsírok bontásáért felelős lipáz enzim aktivitásával is. Így ezek érettsége a megfelelő emésztéshez szintén kb. fél éves korra tehető. A fehérjék emésztése pedig a csecsemők gyomrának magas pH értéke (kevésbé savas) miatt nehezebb.
Tehát a fél éves kor alatt megkezdett hozzátáplálás megnehezítheti a kisbaba mindennapjait és várhatóan az anyatej mennyisége is hamarabb fog csökkeni, ami megnöveli a korai elválasztódás kockázatát. Továbbá megváltozik a bélflóra és a baktériumok olyan mennyiségű vasat igényelnek a szaporodásukhoz, hogy emiatt romlik annak felszívódása, ami könnyen vezethet vashiányhoz. Az immunrendszer természetes érésében is zavar keletkezhet, ezáltal megnő a kisbaba fertőzésekre való fogékonysága, gyakrabban és könnyebben betegedhetnek meg. A csecsemők gyomrában pedig az új táplálék a gyenge emészthetőség ellenére elfoglalhatja a helyet a könnyen emészthető anyatej elől.
Sokszor alig várjuk, hogy mikor lehet már mást adni a kisbabának az anyatejen kívül, kíváncsiak vagyunk arra, hogyan reagál majd rá és végre apa is részt vehetne az etetésben. De gondoljuk át, hogy érdemes-e kockáztatnunk azt, hogy későbbiekben jóval nagyobb eséllyel találkozunk táplálási nehézségekkel. Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy valóban elég-e az anyatej, akkor bátran kérjük ki a védőnő vagy szoptatási tanácsadó véleményét.