Miért sír?

A csecsemőkor első három hónapjának egyik meghatározó jelensége, a babasírás. Ilyenkor még nem ismerjük őt, ő meg nem tud beszélni, így sírva mondja el a szükségleteit, a kellemetlenségeit, amit mi sok izgalommal, aggódással, és némi stresszel megpróbálunk megoldani, vagy legalábbis kitalálni, hogy mi lehet az. Sírhat azért mert éhes, ez a leggyakoribb. Ebben az esetben, ha megsimogatod az arcát, rögtön arra fordítja a fejét és keresni kezd. Gyakran előfordul még ebben az időszakban hascsikarás is, ami elsősorban a szoptatás körüli időszakot, az esti rutint, vagy a hajnali órákat érinti. De mi van, ha jóllakott, nem hasfájós vagy az, de mindenféle gyógymóddal kezelve van, és mégis sír?


A szülők sokszor mesélik úgy, hogy rengeteget sír. De mennyi az a rengeteg, mert lehet, hogy az nem is olyan sok, csak nekünk örökkévalóságnak tűnik? Fontos még tudni, hogy mikor sír, melyik napszakban, melyik tevékenység körül? És a legfontosabb, hogy mitől sír?


Sírhat amiatt, mert melege van, vagy fázik. Ezt a tarkójánál, mellkasánál lehet megállapítani, ugyanis, ha ott meleg, akkor nem fázik, ha melege van, akkor pedig a tenyere izzad. Ha keze-lába hűvös, annak oka elsősorban a vérkeringésre vezethető vissza, mert még keveset mozog. Viszont, ha hideg a keze, érdemes ráadni még egy réteget.


Sírhat azért, mert tele a pelenka. Van olyan csecsemő, akit ez zavar, és van, akit egyáltalán nem. De biztos, hogy diszkomfort érzést okoz nedves pelenkában feküdni.


Sírhat azért, mert nem érzi magát biztonságban. Méhen belül folyamatosan határok vették körül, és ez a külvilágon megszűnik. Ezért megnyugtathatja őt, egy felcsavart törülköző a feje és a törzse körül, vagy ha egy laza takaróba bugyoláljuk, úgy, hogy a lábainak a mozgásteret biztosítunk, vagy ha a rácsvédővel ellátott kiságy egyik oldalához fektetjük.


Gyakori a sírás a fürdetésnél. Ennek oka lehet, hogy a víz nem megfelelő hőmérsékletű. Szerintem hagyjátok el a tankönyvi hőmérsékleteket, ki kell tapasztalni, hogy melyik neki az ideális. Általában ez 36 és 42 fok között van. Sírhat a kivételkor, mert fázik, vagy ha egy hideg kéz hozzáér a ruha nélküli testéhez, vagy egyszerűen nem viseli jól a meztelenséget.


Még egy gyakorlati apróság. Sírhat azért, mert kényelmetlen a ruhája anyaga, vagy szűk. Ezekre is érdemes odafigyelni, hogy mindenképpen 100 % pamut legyen, és inkább bő, inkább eggyel nagyobb méret.


Gyakran számolnak be még a szülők arról, hogy napközben nyugodt a baba, és este meg akár órákat is képes sírni. Ennek legfőbb oka, hogy hiába alszik sokat nappal, az ébren töltött percek alatt nagyon sok inger éri, mindent megfigyel, és a kis agya még nem elég érett ahhoz, hogy mindezt megfelelően és időben feldolgozza. Ezért túlfárad estére. A másik, amire az Apukák szoktak panaszkodni, hogy hazaérnek fáradtan a munkából, és egy síró gyermek várja őket. Tudnotok kell, hogy ezt a mély hangot többnyire napközben nem hallja, így számára ez is egy új inger, amit fel kell dolgozni. Kitartás! Gyorsabban érik a babák agya, mint gondolnátok!
Fontos még itt megjegyeznem, hogy hat hetes kor előtt, ha lehet, ne halmozzátok el őket játékokkal, továbbá ha lehet, ne olyan helyen legyen az ágya, ahol erősen színes a fal, vagy sok színes tárgy van, vagy esetleg tévé és monitor. Ezek mind maximálisan fárasztják őket, és ezáltal nyugtalanná válhatnak.


Ha ezek után is tanácstalanok vagytok, hogy miért sír, és már a lázat is mértetek, hogy esetleg nem beteg-e, akkor vegyétek ölbe, babusgassátok, énekeljetek neki, az egy biztos megoldás.