Minden, ami láz

Már az első otthoni látogatáskor gyakran mondták nekem az anyukák, hogy úgy aggódnak, nehogy beteg legyen a baba. Hát ez az, amit sajnos nem lehet az életünk során megúszni, de tudni, hogy mit kell tenni, míg eljutunk az orvoshoz, fontos, hasznos és megnyugtató. Honnan vesszük észre, ha lázas a gyermekünk, mit kell tennünk, hogyan csillapítsuk, mikor kell orvoshoz fordulni? Beszéljünk róla!


Lázas a baba, ha 38 fok felett van a testhőmérséklete, alatta hőemelkedésnek hívjuk. A legsúlyosabb 39 fok felett lehet, azt magas láznak nevezik. Nagyon sok oka lehet, de leggyakrabban a szervezetben fellépő fertőzés vagy valamilyen gyulladás következményeként jelentkezik.
Észrevenni a babán vagy gyermeken úgy lehet, hogy nyűgös, nyugtalan, kipirult, bágyadt az arca, csillog a szeme, és esetleg étvágytalan.
Csecsemőknél háton fekve mérjük meg a hőmérsékletet. Lábait, úgy, mint a pelenkázásnál villafogásban megfogjuk, felemeljük, a lázmérő higanyos végét egy kis popsikrémmel bekenjük, hogy jól csússzon, és enyhe csavaros mozdulattal bevezetjük a végbelébe. Egy jó tanács: érdemes a székelés „veszélye” miatt egy kicsit oldalt állni. 3-5 percig tartson. Sokféle „kíméletes” lázmérőt lehet ma már kapni, de ez a legbiztonságosabb, ez ad a legprecízebben a belső hőmérsékletről tájékoztatást, és egy csecsemőnél nagyon nem mindegy, hogy milyen magas a láza. Ebben az esetben 5 tizedet le kell vonni, tehát 38.8 esetén a láza 38.3 fok. Egy éves kor felett oldalra fordítva, lábait térdénél behajlítva és így felhúzva mérjük. Óvodás korúaknál ölbe véve, már hónaljban mérjük úgy, hogy karját behajlítva a mellkasához húzzuk. 
Lázcsillapításnál a legfontosabb, hogy újszülött kortól kezdve legyen otthon a gyermek korának megfelelő lázcsillapító! 3 hónapos kor előtt lázcsillapító kúpot adunk be, amit a következőképpen kell használni: meg kell tisztítani a végbél környékét, majd a kúpot kibontva szépen lassan be kell nyomni és ott tartani, amíg azt nem érzitek, hogy a végbélzáróizom bezáródik. Ezután kell a popsiját összefogni egy pár másodpercig, majd el lehet engedni. Így várhatóan nem fogjátok viszontlátni a kúpot. 3 hónapos kor után lázcsillapító szirupot is lehet használni, gyógyszertárban recept nélkül kapható. Fizikálisan is lehet lázat csillapítani, elsősorban a gyógyszeres csillapítás kiegészítéseként célszerű, ha az nem volt egy-két óra múlva sikeres, vagy önmagában is hatásos lehet. A hűtőfürdőnél a víz hőmérséklete induláskor testhőmérsékletű legyen (37 fok), és folyamatosan öntsünk hozzá és keverjük el benne a hideg vizet, addig, míg el nem éri 29-30 fokot. Maximum 5-10 percig tartson, de ha a  baba, vagy a gyermek el kezd dideregni, korábban meg kell szakítani. Utána öltöztessük száraz ruhába. 39 fok feletti hőmérsékletnél újra megismételhető. Ha a hűtőfürdő nem segített lehet borogatást is végezni, ami egy háromszor 10 perces teljes testborítást jelent, hideg vizes törülközővel. Ilyenkor vékonyan takarjuk be. Ha elkezd remegni, vagy légzészavara lesz, akkor azonnal abba kell hagyni, majd szárazra törülni és vékony pléddel betakarni.
Mikor kell orvoshoz fordulni? Ha 3 napja újra és újra felmegy a láza, továbbá, ha legalább 6 órája nem tudjuk csillapítani, vagy a lázhoz egyéb nyugtalanító tünet is járul, úgymint hányás, hasmenés, erős fájdalom.
Mire figyeljünk még láz esetén? Sokkal több folyadékot kell innia, mint általában, próbáljuk akár kortyonként adagolni, anyatejes babákat pedig többször szoptatni. Ne ijedjünk meg, ha nem eszik, ne erőltessük, viszont, ha van étvágya, akkor pedig könnyű ételeket fogyasszon! Gyógyulás esetén fokozatosan térjünk vissza a korábbi étrendre. Ha elkezd izzadni, miután lement a láza, öltöztessük tiszta, száraz ruhába és takarjuk be könnyű pléddel.