Mitől nem kell megijedni?

Az első hetek otthon a babával mindig különösen izgalmasak. Ebben az időszakban nagyon sok mindent kell megtanulni, megismerni, felismerni. Sokat aggódunk, bizonytalankodunk, sírunk és nevetünk. Aztán kezdjük látni, hogy végülis hízik a babánk, meg hát tisztába is tudjuk tenni, sőt már a fürdéskor sem sír. És akkor egyszer csak új meglepetések fogadnak bennünket, ami újra az ismeretlenség bizonytalanságát és aggodalmait hordozza magában. Mik ezek, melyektől először megrémülünk, és mikor kell, ha kell orvoshoz fordulni?


Kiütések:
Apró pici fehér kiütések egészen újszülött korban megjelenhetnek az arcon, de leginkább az orron. Ezek az anyai hormonok működése révén alakulnak ki, teendő nincs vele, néhány napon belül elmúlnak. Nem szabad nyomkodni, lekaparni.


Anyatejes kiütések:
Apró piros kiütések elsősorban az arcon, de akár a mellkason is, melyek általában 4-6 hetes korban jelennek meg. Néha annyira sok és erős, hogy összefüggő, gyulladásos kinézete is lehet. Ennek oka, hogy az újszülöttek bélrendszere még éretlen, és emiatt nehezen dolgozza fel a szervezete az anyatejet. Hasfájósabb babáknál gyakrabban előfordul. Teendő nincs, magától néhány hét alatt elmúlik. Ha összefüggő lesz, és piros gyulladt hatást kelt, mindenképpen érdemes a gyerekorvosnál gyógykrémet felíratni.


Koszmó:
Elsősorban a fejtetőn, de nagyon gyakran a szemöldökön is megjelenik ez a sokszor pikkelyszerű, sárgás felrakódás. Ennek oka, hogy a baba szervezete a fejlődés során túl sok faggyút termel. Teljesen természetes folyamat, de oda kell figyelni rá, érdemes lehetőség szerint megelőzni, mert súlyos esetben felülfertőződhet.
Többször egy héten ne csak a hajlatokat, hanem a baba fejbőrét is olajozzátok, ha hámlik a szemöldökén, akkor az ujjatokat beolajozva ott is, és aztán fürdetőkrémes vízzel mossátok meg/le. Minden nap a fürdetés után érdemes frottír törülközővel óvatosan átdörzsölni, majd puha sörtéjű babahajkefével megfésülni.
Ha már kialakult, akkor a fürdetés előtt egy jó félórával érdemes jó alaposan beolajozni, és egy sapkát rátenni. Majd a fürdésnél akár mosdókesztyűvel megmosni, és aztán megtörülni, megfésülni. Nem kell, hogy elsőre megszűnjön, napról napra szebb lesz, meglátjátok. Nekem személy szerint az jött be, hogy az alapos olajozós fürdetés után a szoptatás közben, ujjal, finoman lekaparásztam neki, mert az olaj nagyon jól felpuhította. Gyönyörű lett utána.
Ha nem tudtok boldogulni vele, vagy már egészen vastag rétegben van a fejbőrén, érdemes a gyermekorvos tanácsát kérni, tud ajánlani, felírni szuper készítményeket, melyek segítenek, hogy mielőbb rendbe jöjjön.
Még annyit hozzátennék, hogy nem kell minden apró hámlást rögtön kezelésbe venni, mint mondtam, természetes folyamat, jó, ha hagyjuk a szervezetét is egy kicsit dolgozni.