Napvédelem

Végre itt a tavasz, előkerülnek a rövid ujjú felsők, rövid nadrágok, szandálok. Süt a nap, gyermekeink már reggel az ajtó előtt toporognak, de minket sem kell noszogatni, hogy kimenjünk. A kismamák szívesen üldögélnek egy parkban, vagy a kertben arcukat süttetve, a kisbabások meg biztos, hogy lelkesebben szervezik a közös babakocsis-hordozós sétákat… Ez mind szép és jó, de itt is van valami, amire nagyon oda kell figyelnünk…

Ez pedig a napvédelem! Talán kevesen tudjátok, hogy az a napfény, amit egész télen hiányoltunk és most lubickolunk benne, mennyi veszélyt tartogat. Áprilisban különösen vékony az ózonréteg, amely a Nap erős sugarait szűri, ezért sokkal hamarabb ég meg a bőrünk, mint várhatóan augusztusban. A gyermekeknek, különösen a csecsemőknek pedig nagyon vékony a bőrrétegük, és sokkal lassabb a hőleadásuk, ezért fokozottabban kell óvni őket. Hogyan?

- a kisbabákat sose hagyjuk a napon, mindig csak árnyékban altassuk
- használjunk minden kimenetelkor baba napvédő krémet, legalább 30 faktorosat
- a szabadban mindig legyen a gyermek fején vékony világos színű vászon sapka-kalap
- kánikulában 11-15 óra között ne tartózkodjunk gyermekünkkel a szabadban
- itassuk gyakran vízzel, limonádéval, teával, vagy nem cukrozott gyümölcslével

Ha a fentiek ellenére mégis bekövetkezne a napégés, a következő tüneteket tapasztalhatjuk: fájdalmas bőr, hidegrázás, fejfájás, hányinger. Használjunk bőrnyugtató krémet vagy gélt, mint például körömvirág kivonatot, aloe vera-t, kamillát, vagy panthenolt, és itassuk a gyermeket minél többször. A napszúrás már sokkal veszélyesebb. Ebben az esetben akár láz, görcsök, ájulás is jelentkezhet, illetve hányinger, hányás, hasmenés. Ha 2-3 órán belül nem enyhülnek a tünetek, mindenképpen keressük fel a gyermekorvost.