Nem bírok vele!

Az első évben csodáltuk a babánkat, milyen szépen fejlődik, már mennyi mindent tud, egyre ügyesebben mozog. Néha vagy sokszor sírt, de általában meg tudtuk nyugtatni, ha nem, akkor ráfogtuk, hogy fogzik. Négykézláb mászva megtalálta a konnektort és a számítógép zsinórokat, mi kitartóan tanítgattuk, hogy nem szabad odamenni, de gyermekünk nem fogadott szót, mi meg tudomásul vettük, hogy még nem érti, és elhoztuk onnan. Így eltelik valahogy az első év, és elmeséljük mindenkinek, hogy milyen aranyos, kedves, mosolygós gyermekünk van. De mi történik, amikor hirtelen mindez megváltozik? Hova lett a mi kedves, mosolygós, aranyos gyermekünk? Hova lettek a bevált nevelési elvek? Elrontottunk esetleg valamit? Beszéljünk róla!

Gyermeked egy új korszakba lépett. Lehet, hogy elindult, kinyílt számára a világ, mindent meg akar ismerni és egyre több mindent ért. Egyre önállóbb, egyre több mindent szeretne egyedül is kipróbálni. És itt lépnek be a „hisztik”. Nem azt akarja, vagy nem tudja azt, amit mi. Mit tegyünk? A nevelés két legfontosabb kulcsszava: szeretet és következetesség. Ebből gondolom mindnyájunknak a második a nehezebb, mert gyermekeink nem ismernek határokat abban, hogy próbára tegyenek minket. Pedig, ha hagyjuk, a fejünkre fognak nőni.

Mindig tartsatok ki a döntésetek mellett. Lehet, hogy az néha rossz döntésnek tűnik, meg talán nem is kellett volna megtiltani azt a dolgot, de a gyerkőc szempontjából jobb, ha kitartunk a döntésünk mellett, mert akkor nem zavarodik meg. Mindig eszembe jut az az eset, amikor az egyik Anyuka a körzetemben mesélte, hogy azért nem tudtak elindulni a játszótérre, mert a gyermeke szerette volna magával vinni a fogkefét. Ment a harc hosszan, mire úgy döntött, hogy végül is nincs abban semmi, ha viszik a fogkefét…. A gyermek nyert, a szülő elgyengült. Nem jó, mert meg kell tanítani, ha már a hajunk égnek áll, akkor is, hogy a fogkefének a fürdőszobában a helye…

Sokszor feladjuk, pedig a gyermekeknek arra van szükségük, hogy a határokat, amelyeket feszegetnek, megismerjék, és megtanulják, hogy mihez tartsák magukat, és ezáltal kiegyensúlyozottabbá váljanak.