Nézd, kinyitotta a szemét!

Hányszor hangzott el ez nálunk, hányszor próbáltuk lefényképezni azt a pillanatot, hányszor örülhettünk ennek a nagy fejlődésnek az első hetekben? Nagyon fontos tudni, hogy melyek azok a fejlődési pontok, amelyek figyelemfelkeltőek lehetnek. Szülőként, minden apró történést észreveszünk, de mégis előfordulhat egy-két olyan apróság, amiről esetleg nem tudhatjuk, hogy gond. Ezzel a bejegyzéssel ennek a felismerésében szeretnék nektek segítséget nyújtani. Ha valaki esetleg bizonytalan, vagy azt érzi, hogy valami nem stimmel a babájával, mindenképpen keresse fel a gyermekorvost, mert biztos vagyok benne, hogy gyakran szülőként sokkal több mindent veszünk észre, mint a szakember, aki viszonylag ritkán, és rövid ideig látja a babát. Először az első 3 hónapot tekintsük át!


Az újszülöttek a nap nagy részét végig alusszák, sokszor nehéz felébreszteni őket. Két hetes kortól egyre többet van nyitva a szemük, már néhány percig nézelődnek, vagy egy pontot fixálnak és ez az idő akár napról napra hosszabb lehet. Három-négy hetesen már a fény felé tekintenek, a hangra reagálnak, és előfordulhat, hogy akár 20-30 percet is folyamatosan ébren töltenek. Ha aluszékonyságuk továbbra is fennáll, nem változik, és még mindig nehezen ébreszthetők, arra mindenképpen oda kell figyelni.
Hat hetes kortól már teljesen figyelnek az anya hangjára, szemébe tekintenek, figyelnek a beszédére, és elkezdenek tudatosan mosolyogni, amit persze ilyenkor még nehéz elérni náluk, de többször sikerülhet. Gond az, ha semmilyen módon nem lehet velük kapcsolatot teremteni, elnéznek, nem reagálnak.


 
Fontos lehet továbbá, ha a baba mindig nyugtalan, nyöszörög, szinte állandóan ébren van, csak nagyon rövid ideig és éberen alszik. Figyelmét esetleg csak egy pillanatra tudod magadra vonni. Nem összetéveszthető ez persze a hasfájással, ami ugye nem folyamatos, ott ugyanis nyugtalanságot csak bizonyos időszakokban tapasztalunk. Például evés után, vagy estefelé, vagy hajnalban…
 
A mosolygást már említettem, ehhez kapcsolódik 2 hónapos kortól a gőgicsélés, ami eleinte egyszerű hangadással kezdődik, aztán jön az eö, gö stb, miközben szemkontaktust tart a hozzá beszélővel, vagy akár egy játékkal. Ha 3 hónapos korig semmilyen hangot nem ad ki, és szinte nem sír, az mindenképpen figyelemkeltő. A sírást azért írtam, mert egy csecsemő a legtöbb igényét a sírással jelzi.
Még amit érdemes figyelnetek, hogy követ-e a szemével, ha egy tárgyat elhúztok előtte?


Mindezeket egészséges, időre született csecsemőnél is ugyanúgy fontos figyelni, de akinek a babája esetleg korábban (37. hét előtt) jött a világra, vagy eleve fejlődési rendellenességet diagnosztizáltak nála, mindenképpen kérjen segítséget a mielőbbi fejlesztés megkezdéséhez, mert minél korábban kezdi valaki, annál hamarabb élhet a babája akár teljes életet.