Nyílik a világ

3-6 hónapos korban a csecsemők egyre intenzívebben ismerkednek a környezetükkel, egyre több tárgyat, személyt fedeznek fel. Egyre jobban igénylik az odafigyelést, együttjátszást, a kapcsolatot, elsősorban az őt gondozó személlyel. Mit játszunk vele? Hogyan segítsük az értelmi fejlődést? Mik azok a jelek, melyek figyelemfelkeltőek lehetnek?


Sok anyukától hallottam már, hogy az első három hónap az bizony nehéz volt a babával, de aztán sokkal könnyebb lett. Persze, mert 3 hónapos korra kialakul már egy napirend, kezdjük megismerni a baba igényeit stb., no meg azért is, mert egyre jobban lehet vele kommunikálni, színesebben reagál a környezetére. Ilyenkor már kezdjük azt érezni, hogy nem csak, mint egy megszokásként látjuk el éjjel-nappal őt, hanem egy kis huncut társ kezd lenni a mindennapokban.
Fontos az ingerdús környezet kialakítása. Ne legyen túl sok játéka, elég egy-két csörgő, egy plüss játék, rágóka, műanyag könyvecske. Mutassuk meg néha neki a csörgőt megcsörgetve, játszunk vele kukucs játékot. Például, ha van egy babája, vagy macija, tigrise, nyuszija stb. azzal kukucsoljunk. Továbbá minden tevékenységnél mondjuk neki, hogy éppen mit teszünk. Például.: most felöltöztetlek, mert megyünk sétálni; most meghámozom az almát; mindjárt jövök, csak lemosom a cumidat.
Az értelmi fejlődésnél nagyon fontos az érzékszervek ép működése is. A hallását úgy tudod megfigyelni, hogy ha beszélsz hozzá, odafordítja a fejét (főleg, ha nem köti le éppen nagyon valami). Ez főleg a 6 hónapos korra jellemző. Továbbá élénken reagál, ha valaki énekel neki, mondókát mond, beszél hozzá.
A beszédfejlődésnél a gőgicsélést felváltja a gagyogás, ami ritmikussá válik. A gagyogás megfigyelésében a háton fekvés sokat segít. Ne ijedjetek meg, ha akár néhány hétig nem halljátok, ilyenkor még ez nem folyamatos. A lényeg, hogy röviden, de sok mimikával beszéljetek hozzá. Ők még csak a szavak hangulatát értik meg.
A látás megfigyelésénél fontos, hogy erős fényre hogyan reagál, vagyis reagál-e? Ha a fejedet ingatod, utána néz-e? Látótérben villogtatott lámpa felkelti-e a figyelmét? Nyúl-e a tárgyak irányába, vagy túlnyúlik? Mozgó tárgyak felkeltik-e az érdeklődését? Milyen közelről nézi a tárgyakat, hogyan tartja a fejét? Fel tudja-e venni, Néz-e, fordul-e a leejtett tárgy irányába, esetleg fel tudja-e venni? Követ-e a szemével, ha elmész mellette? Ha tükörnél álltok, figyeli-e magát mereven?
Nem kell a babának ezekből mindent tökéletesen teljesítenie fél éves korára. De ha látod, hogy nagyon magába zárkózik, semmire nem reagál, semmi nem köti le, nyüglődik, maga elé néz, akkor mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni.