Pörög-forog

A következő mozgásfejlődési szakasz, amikor a baba megtanul oldalra, majd hasra fordulni, aztán forogva helyet változtatni. Ez egy viszonylag hosszú folyamat, általában 3-tól 6-8 hónapos korig tart. Milyen játékokkal tudjuk motiválni őt a mozgásban? Mit jelent a megkésett mozgásfejlődés? Mikor érdemes szakember segítségét kérni a fejlesztéshez, izomerősítéshez?


A mozgás a babák fejlődésében nagyon széles skálán mozog, tehát senkinek nem kell megijedni, ha a gyermeke nem csinálja még azt, amit a szomszédé viszont már igen. Jó, ha tudjátok, hogy a normális mozgásfejlődési ütembe sok minden belefér, tehát aggodalomra nincs ok. Amelyik gyermeknél viszont úgy tűnik, hogy gyengébb izomzattal született, ott gyógytornász segítségével csodákat lehet művelni, és fel sem fog tűnni, hogy ő azelőtt ezt vagy azt milyen későn kezdte el gyakorolni, hiszen ott fog rohangálni a többi gyermek között. Az a szülő, akinek babáját rendszeresen tornáztatni kell, ne bánkódjon, hogy esetleg az ő gyermeke gyenge vagy ügyetlen, hanem legyen büszke, mert szerencséje van, hiszen az a gyermek idővel sokkal erősebb is lehet, mint amelyiket nem tornáztatták, masszírozták.


A csecsemők átlagosan 3-4 hónaposan fordulnak oldalra, 4-5 hónaposan hasra, és 6 hónaposan kezdenek el forogni. Ha egy csecsemő fél éves korig egyszer sem fordult hasra, és 8 hónapos korig nem forog, érdemes szakember segítségét kérni.
Ilyenkor már nem csak a kiságyban nézegeti a baba a forgó játékot vagy a plüss állatait, hanem játékteret igényel. Ez lehet a játszószőnyeg, vagy még praktikusabb a jövő szempontjából is, a járóka. Eleinte 10-20 perc játék elég, hamar elfáradnak, aztán egyre hosszabban maradhat. A játszószőnyegnél figyeljetek arra, hogy 4 hónapos kortól már ne felette legyenek a tárgyak, hanem mellette. Játékok ebben a korban a könnyű, halk csörgők, könnyen fogható plüss állatok, műanyag könyvecske, rágókák. A játékokat vagy helyezzük a szeme jobb vagy bal sarkától nem messze, ezzel segítve a fordulást, vagy a járóka rácsaira kötve, hogy oldalt nézzen. Nekünk nagyon bejött a járókán a színes rácsvédő. Segíthetjük a fordulást vagy a tárgyakért nyúlást, ha mutatjuk, vagy csörgetjük neki a játékot.


Ebben az időszakban a babatornának is nagy szerepe lehet. Ha háton fekszik és rúgkapál, tegyük a kezünket a talpára, várhatóan el fog rugaszkodni. A fordulást elősegíthetjük továbbá, ha nem tárgyat mutatunk, hanem mi bújunk el és kukucs játékot játszunk, hogy keressen minket. Vagy a bal lábát behajlítva a térdénél megfogjuk és mintha fordulna, tornáztatjuk ide-oda, énekelve neki. Továbbra is fontos, ha még nem forog, vagy fordul hasra folyamatosan, hogy fektessük hasra, és helyezzünk elé játékot elérhető távolságban, hogy ne legyen neki túl nehéz feladat érte nyúlni.