Rendszergazda

Ebbe a szerepbe most mi lépünk, hiszen a napirendről fogunk beszélgetni. Milyen jó, amikor sok mindenre jut időnk, könnyebben tervezhetünk, és nem úszik el a nap. Nyilvánvaló, ha kialakul a babával egy napirend, sokkal nyugodtabbak leszünk, és nem kapkodunk össze-vissza idegeskedve, ami persze se a babának se nekünk nem jó. De mit jelent egyáltalán a napirend és hogyan építsük fel?


A napirendnek nem az a lényege, hogy szigorúan, konkrét időpontokat betartva irányítsuk a baba hétköznapjait, hanem, hogy alakítsunk ki egyfajta rendszert az életében, hogy könnyebben tudjon alkalmazkodni a körülményekhez. Természetesen rugalmasnak kell lennünk, hiszen a baba folyamatosan fejlődik, egyre ügyesedik, egyre több mindent eszik, egyre kevesebb alvást igényel nappal, és ez mind változtatják a már éppen kialakult napirendünket. Továbbá figyelembe kell venni, hogy befolyással lehet bármilyen változás is a baba kialakult életritmusára, például egy költözés, vagy testvérszületés stb.


Egy általános napirend kialakítását egészen kis csecsemőkorban kell elkezdeni. Nem az első hetekre gondolok, az inkább a túlélésről szól. :-)
A baba napirendjébe tartozik az alvás, evés, játék, séta, és hozzá venném még a fürdetést is. Általában alvás után eszik, majd játszik, vagy elmegyünk vele sétálni, és napi egyszer fürdik. Fontos napi rendszerességgel sétálni a babával, vagyis levegőztetni, nagyobb gyermekek esetén ez gyakran a játszóterezést jelenti. Sajnos az őszi-téli időszakban vannak olyan napok, amikor ez nem megvalósítható, de ha az időjárás megengedi, akkor naponta célszerű menni. Mikor? Nyáron inkább reggel, vagy estefelé. Amúgy csecsemővel evés után, délelőtt vagy a nap közepén, mert délután már sötét van. Nagyobbakkal általában délelőtt, mert délután alszanak.Az alvás csecsemőkorban a következőképpen alakul: eleinte szinte végigalusszák a napot. Majd etetések között egyre többet vannak fent. Így egy idő után már csak háromszor alszanak napközben, jellemzően az esti fektetés előtti időszakot szokták először elhagyni. Majd kétszer, és egy éves kor után, legkésőbb másfél éves kortól már csak egyszer alszanak ebéd után. Tehát itt is rugalmasnak kell lennünk. Ha evett, majd nézelődött vagy játszott és már elkezd nyűgösködni, dörzsöli a szemét, tegyük le aludni az ágyába.Ha egészségesen akarunk táplálkozni, annak egyik feltétele, hogy ötször eszünk. Ez azt jelenti, hogy átlagosan három-négyóránként. De nem csak azért, mert így egészséges, hanem mert ennyi időnként éhezünk meg. Ez a csecsemőknél is így van. Eleinte még tanulniuk kell az evést, és keveset is bír el a kis gyomruk, de aztán kialakul ez a rendszer.Magyarországon az a jellemző, hogy az emberek minden nap fürdenek. A csecsemőket is naponta szoktuk fürdetni, amely jelentősen hozzájárul a napirend kialakításához. Segíti őt az ellazulásban, alváshoz készülődésben, ha az esti órákra időzítjük. Ez az etetések és apa hazaérkezésével összevetve általában este 6 és 8 óra közé tehető.Az egyéb programok, mint nagyszülők látogatása, baba-mama találkozó, zenei foglalkozások, hosszabb utazás stb természetesen módosíthatják a bevált szokásokat. Ebben az esetben csupán arra figyeljünk, hogy napi egy programnál ne sűrítsünk be többet, és egy-két nap programos nap után tartsunk néhány nap szünetet.


Napirend helyett káosz alakulhat ki, ha:
- mindig máskor megyünk sétálni, egyik nap délelőtt, a másik nap délután, vagy nem megyünk, mert nincs kedvünk
- ha nem figyelünk arra, hogy nyugodtan pihenjen: tehát épp az alvási időben megyünk bevásárolni, vagy ügyet intézni
- ha mindig máshol és különböző körülmények között altatjuk, pl. hol az autóban, hol a babakocsiban, hol ölben, hol hagyjuk, hogy a szőnyegen nyomja el az álom
- ha össze-vissza etetjük, pl. útközben adogatunk neki mindenféle rágcsálnivalót, hogy nyugodt maradjon, és kibírja hazáig. Ha útközben ér minket az étkezés, álljunk meg, etessük meg, és úgy menjünk tovább. Vagy engedjük nassolni és ezáltal mindig máskor eszik.
- ha különböző időpontokban fürdetjük, például néha reggel, néha este 10-kor


Tehát a lényeg, hogy legyünk rugalmasak, figyeljük a baba igényeit, és fogadjuk el, hogy mire kialakul a menet, már át is alakíthatjuk. Ha meg van az alvás-evés-játék-séta-fürdetés ritmusa, akkor megnyugodhatunk, hogy van napirendünk, és ez mindannyiunknak jó.